Iedereen die dat wil, kan een bordje met 'coach' op zijn voordeur schroeven en aan de slag gaan als coach. Het aantal coaches is de afgelopen jaren dan ook enorm gegroeid. Veel 'coaches' zijn niet verbonden aan een beroepsvereniging. Het staat deze coaches vrij om te bepalen hoe ze te werk gaan.

Waar moet je nu op letten om de goede van de minder goede coach te onderscheiden?

In deze blog richten we ons vooral op mensen die in hun werk tegen problemen aanlopen en op zoek zijn naar een coach. We geven je praktische tips om je bij deze zoektocht te helpen.

Wat helpt je bij het vinden van een goede coach?

Om in het woud van coaches de voor jou de goede te vinden, kunnen de volgende 3 vragen behulpzaam zijn.

 1. Wat is de aard van de vraag?
  Deze vraag is misschien voor de hand liggend, maar toch: het zoeken naar de juiste coach wordt al wat makkelijker, wanneer je duidelijkheid hebt over de aard van je vraag. Daarom starten we de zoektocht hier met helderheid krijgen over de aard van de vraag.

  a)  Je voelt je al een tijdlang onprettig. Je bent bijvoorbeeld somber, depressief, onzeker of angstig. Misschien zie je het leven even niet meer zo zitten. Of je nu op je werk bent of thuis zit, je zit eigenlijk de hele tijd niet lekker in je vel. Je gevoelens leggen misschien zelfs een grauwsluier over je leven. En het duurt al een tijdje, dus het lijkt niet vanzelf voorbij te gaan. Dan is een coach in de regel niet de aangewezen persoon om je te helpen; dan komt een therapeut eerder in aanmerking. De eerste stap is dan een bezoek aan de huisarts. Die kan je doorverwijzen.

  b)  Je hebt een 'levensvraag', een vraag die betrekking heeft op de kwaliteit van je leven. Het gaat bijvoorbeeld over de vraag of je in de verhouding tussen werk en in je privéleven de juiste keuzes maakt. Of je vraagt je af wat voor jou het leven extra zin kan geven, of wat je levensdoel is. Of je wilt meer sturing geven aan je eigen leven en het gevoel hebben dat je de dingen doet omdat jij ze belangrijk vindt in plaats van dat je je vooral laat leven door de omstandigheden. Met dergelijke vragen begeef je je op het terrein van de zogenaamde life-coach.

  c)  Je hebt een werkgerelateerde ontwikkelvraag. Je vindt het bijvoorbeeld lastig om presentaties te geven voor klanten. Of je bent te perfectionistisch, waardoor je steeds te lang met je werkzaamheden bezig bent. Mogelijk geef je leiding en vind je het moeilijk om 'de baas' te zijn als dit nodig is. Of je hebt vaak onenigheid met collega's en volgens je leidinggevende ligt dit vooral aan jou. Met dergelijke vragen zit je op het werkterrein van de traditionele coach, de coach voor werkgerelateerde vragen.

             Iets te perfectionistisch misschien?
  Ik zoek een coach

 2. Welke methode of werkwijze spreekt je aan?
  Als je een idee wilt krijgen van methodes waarmee werkgerelateerde coaches werken, moet je even tijd nemen om je hierin te verdiepen. Het zijn er namelijk heel veel, maar het loont de moeite om hiervan in elk geval globaal een beeld te krijgen en te beoordelen welke jou aanspreken en met welke methoden je liever niet wilt gaan werken. Bedenk echter wel dat het uiteindelijk vooral om de kwaliteit van de coach gaat.

  Om je op weg te helpen, zet ik een aantal veel gebruikte en wat mij betreft deugdelijke methoden op een rij:

  a)  Socratisch coachen
  b)  Oplossingsgericht coachen
  c)  Rationele Emotieve Therapie 
  d)  Voice Dialogue
  e)  Transactionele Analyse
  f)   NLP
  g)  Systemisch coachen
  i)   Coachen met ACT

  Het voert te ver om hier de methoden uitgebreid te beschrijven. Onder andere op internet kun je er meer informatie over vinden.
 3. Wat zegt iets over de kwaliteit van de coach?
  De methoden waarmee een coach werkt, zijn belangrijk. Maar de kwaliteit van de coaching staat of valt met de kwaliteit van de coach zelf! Wat zijn zaken die iets zeggen over de kwaliteit van coach. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje.

  a)  Kijk op de website of je kunt achterhalen hoelang iemand als coach actief is. In de regel geldt uiteraard: hoe langer iemand mensen coacht en begeleidt, des te meer ervaring hij heeft en des te groter is de kans dat hij het vak 'in de vingers heeft'. Daarnaast is het zo dat, als iemand al geruime tijd in staat is geweest om al als coach 'te overleven', hij in die rol kennelijk een zeker bestaansrecht heeft.

  Het bovenstaande gaat natuurlijk vooral op voor diegenen, voor wie coaching en begeleiding hun fulltime baan is. Het merendeel van de coaches heeft echter een baan en 'doet' coaching er parttime bij. Als de coaching geen substantieel deel uitmaakt van iemands dagtaak, is extra kritisch wikken en wegen aan te raden. 

  b)  Coaches die zijn aangesloten bij een beroepsvereniging, moeten aan allerlei voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld een minimale hoeveelheid ervaring hebben, een verplicht aantal intervisie uren per jaar volgen en jaarlijks een minimum aantal studiepunten op het vakgebied verwerven door het volgen van trainingen en opleidingen. Natuurlijk geen absolute garantie voor kwaliteit, maar voldoen aan deze eisen vergroot natuurlijk wel de kans dat sprake is van een deugdelijke coach.

  c)  De kwaliteit van coaching is erbij gebaat dat de coach verstand heeft van inter- en intra-menselijke processen: wat zijn processen en mechanismen die spelen tussen mensen en in hoofden van mensen die van invloed zijn op gedrag en emoties. De kans dat een coach daar weet van heeft, is natuurlijk groter wanneer hij een studie heeft gevolgd op het terrein van de menswetenschappen, zoals psychologie, andragogiek of sociologie. Ook bij een therapeut of psychiater die zijn diensten als coach aanbiedt, kun je een brede kennis op dit terrein verwachten.

  d)  De kans dat iemand een serieuze en goede professional is, is ook groter wanneer meerdere cliënten over hem (gedetailleerde) positieve feedback geven. Referenties, of statements (met naam en toenaam) op de website, vormen dus ook een extra zekerheid dat je te maken hebt met een deugdelijke coach.

  e)  The proof of the pudding is in the eating.
  Als aan bovenstaande indicatoren wordt voldaan, is de kans groot dat je met een professionele en goed onderlegde coach te maken hebt. Maar of hij ook voor jou een goede coach is, weet je pas als je met hem aan het werk bent geweest. Jij moet de bekende 'klik' voelen en hij moet bij jou vertrouwen weten te wekken. Daarom is het belangrijk dat je de mogelijkheid hebt om vrijblijvend en uitgebreid kennis te maken. Naast kennismaken moet ook aandacht worden besteed aan je vraag. En de coach moet al iets hebben laten zien van hoe hij jouw vraag zal op- en aanpakken. Alleen als je dan nog kosteloos 'nee' kan zeggen tegen samenwerken met deze coach, kun je met een goed gevoel 'ja' zeggen.

Als je je netwerk inschakelt bij het zoeken naar een goede coach, of hiervoor een beroep doet op iemand binnen je organisatie, kunnen de antwoorden die je hebt gegeven op bovenstaande vragen helpen om de eisen die je stelt duidelijk te omschrijven. Ook kun je ze gebruiken bij het zoeken naar goede zoekwoorden. Tenslotte kunnen ze van pas komen wanneer je op websites van coaches op zoekt wilt naar de informatie die iets zegt over zijn kwaliteit.

Persoonlijk kennismaken

Als je op zoek bent naar een coach voor jezelf, of voor medewerkers uit je organisatie, neem dan contact op voor een vrijblijvende afspraak. Wij zijn bereikbaar op 024 397 8892.

Wil je weten hoe klanten ons beoordelen? Klik dan hier 

Meer blogs van Albert van Veen lezen

NIP RegisterpsycholoogAlbert van Veen, coach Nijmegen en omgeving, is registerpsycholoog NIP Arbeid & Organisatie en tevens een door het CRKBO erkende trainer voor het kort beroepsonderwijs. Sinds 1995 coacht en traint Albert medewerkers, leidinggevenden en (management)teams.

Albert is bereikbaar op 024 397 8892

 

Al onze blogs: kiezen op onderwerp

Reactie toevoegen