Wat is het gratis ontwikkeladvies?

Het ontwikkeladvies is door de overheid bedacht als reactie op de Coronacrisis. Het advies geeft ondersteuning aan iedereen die door de crisis – noodgedwongen misschien – aan het denken is gezet over zijn of haar mogelijkheden voor de toekomst. Het advies helpt je om te ontdekken hoe je kansen zijn in je eigen beroep op de huidige arbeidsmarkt en wat je kansen zijn als je een switch wil maken. Door middel van een digitale arbeidsmarktscan brengen we in kaart waar je nu staat en in enkele gesprekken onderzoeken we samen welke stappen je kan zetten om plezierig aan het werk te blijven of – na ontslag – weer aan het werk te komen.

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met ons!
024 3978 892 info@MD-act.nl

Waarom een gratis ontwikkeladvies?

Voor zowat de hele beroepsbevolking heeft de Coronacrisis gevolgen. Bijvoorbeeld doordat de aard van het werk verandert; we gaan van face to face naar online werken en video conference. We moeten veel afstand houden in contactberoepen en op een andere manier persoonlijke dienstverlening invullen. Dat vraagt nieuwe vaardigheden van werkenden en een andere manier van organiseren.
In sommige sectoren, zoals in de zorg, is de druk extreem groot, waardoor er veel gevraagd wordt van de persoonlijke veerkracht en stressbestendigheid van medewerkers.
In andere sectoren – zoals de horeca, de kunst- en cultuursector, recreatie, luchtvaart – verdwijnen banen, doordat ondernemingen sluiten of veel minder werk hebben.
Daarnaast ontstaan er kansen: er komen nieuwe vormen van dienstverlening bij en in de post- en koerierssector bijvoorbeeld is er grote groei, evenals in de detailhandel.

De overheid wil werknemers helpen om een goede plek te houden of te vinden op deze snel  veranderende arbeidsmarkt. Onder de noemer Nederland leert door is er een set van maatregelen bedacht waarin naast het kosteloze ontwikkeladvies ook mogelijkheden zijn voor  gesubsidieerde (online) scholing. Meer over deze regelingen vind je op de site van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (https://bit.ly/ontwikkeladv).

Voor wie is het gratis ontwikkeladvies?

Het Ontwikkeladvies is er voor iedereen die tot de beroepsbevolking behoort: vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd kan je deelnemen. Het maakt niet uit of je nog aan het werk bent of geen werk meer hebt, of je ZZP’er bent of in loondienst.

Gratis loopbaanadvies door erkende loopbaanadviseurs

Een ontwikkeladviestraject mag alleen gedaan worden door een gekwalificeerde loopbaanadviseur, met minimaal 3 jaar werkevenaring en een afgeronde opleiding in de mens- of organisatiewetenschappen. De loopbaanadviseurs van MD-act voldoen ruimschoots aan alle eisen.

Opbouw van een traject

Het ontwikkeladvies heeft de volgende opbouw:

 • Contact opnemen met ons
  Je belt (024 3978 892) of mailt (info@md-act.nl) ons voor een kennismakingsgesprek: telefonisch of via video bespreken we wat jouw vragen zijn. Als je geïnteresseerd bent in een traject, kun je je dan meteen aanmelden.
 • Subsidie aanvragen
  Daar hoef je zelf niets voor te doen: dat regelen wij voor jou.
 • Je ontvangt van ons een link voor je persoonlijke digitale arbeidsmarktscan
  Na de aanmelding ontvang je een link voor de digitale arbeidsmarktscan. Deze geeft een beeld van jouw positie op de arbeidsmarkt op dit moment. De scan geeft ook een beeld van jouw persoonlijke profiel: competenties, drijfveren en leervermogen. Dit profiel zetten we af tegen andere kansrijke opties op de arbeidsmarkt die bij jou zouden kunnen passen.
 • Samen resultaten arbeidsmarktscan bespreken 
  Nadat je de scan hebt ingevuld, bespreken we in een nieuwe afspraak de uitkomsten.
 • Vertalen resultaten naar vervolgstappen
  We bekijken samen wat de scan voor jou betekent: welke vragen wil je verder beantwoorden, welke vervolgstappen zou je kunnen en willen zetten, waar heb je hulp bij nodig en hoe kan die hulp eruitzien?
 • Ontwikkelplan maken
  Het traject eindigt met een ontwikkelplan, waarin we samen op een rij zetten wat jouw vervolgstappen zijn voor de korte en de langere termijn.

Het gehele traject bestaat uit 3 tot 4 adviesgesprekken die in totaal opgeteld minimaal 4 uur duren.

Opbrengst van het gratis ontwikkeladviestraject

Het ontwikkeladvies is een advies op maat voor jou. Je krijgt een beeld van je huidige positie op de arbeidsmarkt en wat kansen zijn voor de toekomst. Je maakt samen met de loopbaanadviseur een plan dat jou helpt te bepalen wat jouw korte en lange termijn acties zijn om ervoor te zorgen dat je loopbaanperspectief verbetert of zo goed blijft als het nu is.

Kosten

Het traject kost je financieel niets: de subsidie die de overheid geeft regelen wij. Daar hoef je niets voor te doen. Wel met je in het traject investeren in tijd en moeite… Om te beginnen door de scan in te vullen. Daarnaast vraagt een traject als dit tijd en moeite om voor jou het maximale eruit te halen.

Gratis? Dus addertjes onder het gras?

Zijn er niet. Behalve misschien dit: de regeling is bedoeld om nog dit jaar veel Nederlanders te helpen door middel van een gesubsidieerd traject. Maar, de subsidiepot is niet oneindig. Er is € 14 miljoen beschikbaar. Dat betekent zo’n 20.000 trajecten.

Is haast geboden? Ja! Aanmelden kan bij ons nu al

Op 1 december 2020 wordt voor de derde keer in bijna twee jaar tijd een subsidie voor een gratis ontwikkeladvies beschikbaar gesteld. Bij de twee vorige regelingen liep het storm. De subsidieaanvragen worden steeds op volgorde van aanmelding in behandeling genomen en aanmelding voor de subsidie kan pas als het adviestraject helemaal is afgerond. Dat betekent dat je na 1 december niet lang moet wachten met het starten met het adviestraject. Door je nu al aan te melden en de eerste afspraak met je loopbaancoach in te plannen, weet je zeker dat je straks niet achter het net vist.

Zoek je naar een loopbaancoach? Bel ons direct
024 3978 892 info@MD-act.nl

Tags: Loopbaan

Mariëlle Damoiseaux op 11 augustus 2020
NIP-Registerpsycholoog | MD assessment coaching training

Mariëlle Damoiseaux, coach Nijmegen en omgeving, is registerpsycholoog NIP Arbeid & Organisatie en tevens NOLOC-gecertificeerd loopbaancoach. Sinds 1988 is Mariëlle werkzaam als assessmentpsycholoog, coach en loopbaancoach. Lees verder

MD-act biedt trainingen en coaching door heel Nederland
Bekijk alle blogs van Mariëlle Damoiseaux

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.