Mensen met weinig zelfvertrouwen zijn te streng voor zichzelf

Iedereen heeft situaties waarin hij zich onzeker voelt. Dat is volstrekt normaal. Het wordt pas een probleem wanneer je jezelf veroordeelt in dergelijke situaties. Waarom zou je niet onzeker mogen zijn in sommige situaties? Vind je dat je alles moet kunnen? Schaam je je als je iets nog niet goed kan? Van je fouten leer je het meest, maar dan moet je ze wel maken!

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met ons!
024 3978 892 info@MD-act.nl

Schaamte voor tekort aan zelfvertrouwen

Een lastig punt is dat mensen zich schamen voor het tekort aan zelfvertrouwen. Ze communiceren er daarom niet open over. En geven misschien wel smoesjes waarom ze bepaalde dingen niet doen.

Dit kan bijdragen aan het verder dalen van het zelfvertrouwen en de relatie met anderen verslechteren. Juist door er wel over te praten kan je leren dat je angst voor falen groter dan reëel is en zal je merken dat het contact met anderen makkelijker gaat.

Onprettige gevoelens vermijden: de grootste belemmering voor meer zelfvertrouwen

De grootste belemmering om je zelfvertrouwen aan te pakken zijn je gewoontes om onprettige gevoelens te vermijden. Daardoor blijf je hangen in een bekende, maar ongewenste situatie. Helaas levert dat op iets langere termijn juist datgene op wat we wilden vermijden. Rotgevoelens over onszelf bijvoorbeeld.

Wat kun je nu wel doen om uit deze vicieuze cirkel te stappen en je zelfvertrouwen wel te ontwikkelen? Om je daarbij op weg te helpen, geef ik je hieronder zeven tips.

Tip 1 Wees mild en aardig voor jezelf

Wees mild en aardig voor jezelf. Het patroon van dingen vermijden en jezelf niet goed genoeg vinden is iets wat bijna iedereen wel kent. Je bent in die zin dus niet bijzonder. Veroordeel jezelf er niet om. Je kunt er echt iets in veranderen. Gun je dat jezelf? je kunt vandaag beginnen.

Tip 2 Wees open en eerlijk

Het open en eerlijk communiceren over wat je bezighoudt en jezelf niet anders voor te doen dan je je voelt, helpt je enorm om beter contact te krijgen met de mensen om je heen. Als jij open bent, zijn anderen dat ook. Het ontspant jezelf. Je hoeft niks op te houden. En je houdt energie over om te doen wat jij wil in de situatie.

Spannend? Zeker! Wat heb je te verliezen? Wat heb je te winnen? Deze stappen zetten vraagt moed. Het hoeft ook niet in 1 dag perfect te gaan. Belangrijk is dat je stappen zet.

Tip 3 Doe wat je zegt, wees betrouwbaar

Je zelfvertrouwen groeit wanneer je jezelf aan de afspraken houdt die je met jezelf en anderen maakt. Je kan daar een goede gewoonte van maken. Dus denk goed na voordat je een toezegging doet aan jezelf of iemand anders. Heb je de afspraak gemaakt? Kom hem dan ook na. Op het moment dat je het moet doen, kan je in de verleiding komen van ‘geen zin’ of ‘komt nu niet uit’. Geef daaraan niet toe!

Wanneer je gewend bent je afspraken na te komen, werk je aan je eigen discipline en neem je de stapjes waarvan jij weet dat die belangrijk voor je zijn!

Tip 4 Wees duidelijk in je intenties

Wanneer je duidelijk bent in wat je intenties zijn in situaties, helpt het je om je doelen te bereiken. Meestal zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Je intenties helpen je om flexibel om te gaan met de mogelijkheden die de situatie je bieden.

Tip 5 Stel jezelf leerdoelen

Een nieuwsgierige en leergierige houding helpt je met open blik naar de situaties te kijken waar je in zit. Kan je jezelf verbeteren? Wat is je volgende stapje? Wees concreet in je doelen en houd het zo klein dat verbeteringen snel zichtbaar worden.

Tip 6 Aanvaard mislukkingen en fouten

Je hoeft niet perfect te zijn. Dat is niemand. Iedereen maakt fouten. Soms mislukken dingen, ondanks goede voorbereiding. Dat kan vervelend, gênant of irritant zijn. Het hoort bij het leven. Kijk wat je ervan kan leren. Stel je doelen bij en zet je volgende stapje.

Zelfvertrouwen vergroten is een kwestie van doen: anders denken en anders doen!

Wil je hulp bij werken aan meer zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen vergroten, dat betekent echt hard werken! Ik kan je van harte aanbevelen om daarbij gebruik te maken van het boek ‘Leven in je leven’ (ISBN: 9789026515699). De aanpak is gebaseerd op de cognitieve therapie en het wordt door heel veel lezers zeer gewaardeerd om zijn helderheid en praktische toepasbaarheid.

Wij bieden een cursus zelfvertrouwen aan. Een goede optie als je samen met anderen wilt werken aan meer zelfvertrouwen.

Wil je liever met een coach een-op-een werken aan meer zelfvertrouwen? Kijk dan hier voor meer informatie: coaching zelfvertrouwen.

Heb je vragen? Wij zijn bereikbaar op 024 3978 892. Een mailt sturen kan natuurlijk ook: info@MD-act.nl

Wil je regelmatig informatieve artikelen ontvangen over onderwerpen op het terrein van mens en werk?
Schrijf je nu in

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.