Carla was ontslagen en op zoek naar een loopbaancoach. Ze had inmiddels al een paar oriënterende gesprekken gevoerd met verschillende loopbaancoaches. De een bood vooral begeleiding aan bij het verlies van werk en de ander zou direct aan de slag gaan met het outplacementtraject en de markt bestormen voor een nieuwe baan.
Hoe zou ze in godsnaam een goede keuze kunnen maken voor de juiste loopbaancoach en de meest passende aanpak?
Mijn kennismaking met Carla
Bij onze kennismaking bleek dat het laatste jaar bij haar werkgever Carla klein had gemaakt. Een serie negatieve beoordelingen met nauwelijks de gelegenheid om zich een andere werkwijze eigen te maken ging vooraf aan een ontslag met wederzijds goedvinden.
Nu zat ze hier aangeslagen aan tafel met de vraag hoe ze een nieuwe baan zou moeten gaan vinden, halverwege de vijftig, fysieke klachten en een gemillimeterd ego. Nog een paar maanden op non-actief en dan was de definitieve ontslagdatum een feit.
Behoefte aan rouwverwerking en werken aan meer zelfvertrouwen
Afscheid nemen van een vertrouwde omgeving waar ze jaren met veel plezier had gefunctioneerd, fijn had samengewerkt met collega’s, veel ruimte om het werk zelf in te richten om zo optimale zorg voor de cliënt te kunnen bieden: ze wilde het rouwproces goed vormgeven. Daarnaast speelde voor Carla de benadering van de leiding in de afgelopen periode van haar baan: deze had haar in verwarring gebracht en onzeker gemaakt. Ze worstelde nu met vragen als:
- Ben ik nog wel wat waard op de arbeidsmarkt; wie wil me nog?
- In het verleden heb ik toch met een goed gevoel gewerkt zonder problemen? Hoe moet dat nu?
- En waar moet ik beginnen: wil ik nog wel in de zorg werken? Of moet ik nu een switch maken in mijn loopbaan?
- Welke functies zouden dan bij me passen?
- En solliciteren: honderd jaar geleden voor het laatst gedaan, dus hoe doe ik dat?
Verwerken en opnieuw gaan kiezen: waar word je (weer) gelukkig van?
Na deze kennismaking deed ik een voorstel voor een loopbaantraject waarin ze haar vastgedraaide gepeins over zichzelf zou kunnen ontwarren en onderzoeken waar ze veel voldoening en plezier van kreeg in het verleden. En vooral waar ze gelukkig van zou worden als ze fantaseerde over toekomstige banen.
We zouden in het traject ook stilstaan bij wat er gebeurd was in de laatste periode bij haar huidige werkgever: op welk moment was het misgegaan? met als doel om te werken aan het herstel van haar zelfbeeld en om daarna met kleine stappen de arbeidsmarkt te kunnen gaan verkennen.
Ze besloot om met mij en mijn voorstel aan de slag de gaan. Gestructureerd in aanpak en op vaste momenten in de week.
De resultaten van de eerste gesprekken bevestigden een onderliggend gevoel van mij: in deze vrouw schuilde een intelligente persoonlijkheid met een rijke ervaringsgeschiedenis waarbij ze er niet terugdeinsde om deze met veel ijver te analyseren.
Deze ontdekkingstocht confronteerde haar op een onverwachte manier met een aantal waardevolle inzichten waarbij ze zag dat ze snel leerde, makkelijk vertrouwen won van collega’s en cliënten en dat het verlies van beweging (mentaal en fysiek) en werkplezier herwinbaar kon zijn. Maar ook zag ze dat ze langzaam de sturing uit handen had gegeven door de snelheid van de veranderingen van de laatste jaren en de wijze waarop er leiding was gegeven. Niet in de laatste plaats door de bezuinigingen in de zorg. Eén ding wist ze zeker, ze wilde haar zelfregie terug in handen krijgen!
Loopbaankeuze: staan voor je waarden en handelen
Ik had honderdvijftig kaarten op tafel uitgespreid. Op iedere kaart stond een waarde, een term die uitdrukt wat belangrijk voor je is in werk en leven. Na een korte uitleg van de opdracht vroeg ik haar: kies om te beginnen uit deze kaarten vijfendertig waarden waarvan jij vindt dat die er echt toe doen als jij aan het werk bent. En: ik daag je uit om bij deze opdracht te blijven staan, zet die stoel maar aan de kant!
Ondanks haar neiging om niet te kiezen en te veel voor- en nadelen van alle kanten op te sommen, ging ze voortvarend aan het werk met de kaarten. Ze liep een paar keer heen en weer om de tafel, herschikte her en der wat, legde een stapel direct opzij en nam uiteindelijk de kaarten in haar handen waar de eindselectie op zou gaan vallen.
Aan het einde van de oefening bleven er uiteindelijk drie waarden over die voor Carla het allerbelangrijkste bleken te zijn: doorzettingsvermogen, innerlijke verandering en een eigen plek kunnen hebben. Bij het uitspreken ervan zag ik zichtbaar genoegen in haar glimlach. Ze zuchtte en werd even stil en haar blik dwaalde af naar buiten. Wat zit daar voor een vogel, vroeg ze aan me, terwijl haar hand in de kruin van de boom wees. Volgens mij zou het een grote bonte specht kunnen zijn, een niet zo vaak geziene vogel midden in het centrum van een drukke stad. Na een snelle ‘Google’ wisten we het zeker.
De eerste stappen naar buiten
Er was wat veranderd in haar houding en de manier waarop ze naar de toekomst keek. De gesprekken kregen een andere kleur. Carla onderzocht functies en organisaties en op haar eerste sollicitatiebrief ontving ze zelfs een uitnodiging voor een gesprek. Toen ik haar vroeg wat er gebeurd was van binnen, zei ze dat er een gevoel was ontstaan dat ze weer welkom was. Welkom zijn met haar kennis en ervaring, welkom om bij een organisatie toegevoegde waarde te kunnen bieden.
Ik zag ook dat ze weer welkom was, vooral bij zichzelf.
Ontslagen en op zoek naar een loopbaancoach?
Ben je ontslagen en heb je behoefte aan loopbaancoaching en aan een loopbaancoach die meer kan doen dan je alleen maar helpen bij het zoeken naar een nieuwe baan?
Mariëlle Damoiseaux, 5 april 2017
Contact
Heb je nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons. Wij zijn bereikbaar op 024 397 8892
Een mail sturen kan ook: info@md-act.nl
MD-act biedt trainingen en coaching door heel Nederland.