Herken je dit? Het is de derde week van januari. Blue monday is achter de rug, maar jouw volgende blue monday komt er al weer aan… Moet je misschien ander werk zoeken?
Je hebt geen zin in je werk, je ziet er tegenop of het laat je min of meer onverschillig hoe je dagen verlopen. Privé ben je tevreden over je leven, maar in het werk niet. In de kerst- en nieuwjaarsperiode heb je misschien naar vacaturesites bekeken. Mogelijk heb je ook al de sites van werving- en selectiebureaus gescand.
Maar je loopt vast in wat je zoekt. Als je naar vacatures kijkt die op je huidige baan lijken, word je niet echt enthousiast. Bij ander werk zoeken kun je soms al snel door de bomen het bos niet meer zien: er is zoveel, waar kun jij met jouw kwaliteiten terecht en wat is nou echt anders en leuk?
De eerste vraag: ander werk zoeken? Of toch maar niet…
Als je je in bovenstaande beschrijving herkent, is de eerste vraag die je je kunt stellen: wil ik écht weg en wil ik echt ander werk? Als je in een dip zit op je werk is het vaak niet zo gemakkelijk om klinisch en rationeel te beredeneren waar het hem nou inzit dat je niet tevreden bent.
In de blog Met tegenzin naar je werk heb ik beschreven wat je kan doen om te bepalen of je echt uitgekeken bent op je huidige baan of dat het maar om enkele aspecten van je werk gaat die je wilt veranderen. Je neemt daarvoor je werk onder de loep en beoordeelt de verschillende aspecten van je werk:
Mensen waarmee je te maken hebt
- Plaats en tijd waarop het werk plaats vindt;
- Activiteiten die je doet;
- Je bewegingsvrijheid, je competenties en de mate waarin je die kwijt kan;
- Beloning en erkenning van je werk.
Als je conclusie is, dat je echt iets anders wil dan wat je nu doet, kom je bij de tweede vraag.
De tweede vraag: wat wil ik wel?
Een belangrijke stap bij ander werk zoeken is: stilstaan bij wat je wenst. Dat kan lastig zijn omdat je je snel laat afleiden door allerlei vragen en bedenksels, die vooral de vorm van ‘ja maars’ hebben. Bijvoorbeeld:
- Ik wil wel iets anders, maar wat kan ik nou helemaal?
- Ik wil wel weg hier, maar kom ik ergens anders niet gewoon weer dezelfde vervelende dingen tegen?
- Als ik weg ga, moet ik me op een andere plek weer helemaal opnieuw bewijzen; wil en kan ik dat?
- Ik heb nu een vast contract, dat krijg ik voorlopig niet weer.
- Ik heb me de afgelopen jaren zo gespecialiseerd, er zijn zo weinig plekken waar ik dit werk kan doen.
- Ik verdien nu hartstikke goed en werk vlakbij huis. Dat vind ik vast niet meer.
- Er zijn zoveel dingen leuk en interessant, ik heb geen idee wat ik wil.
Enzovoorts.
Alleen al bij de gedachte aan ander werk zoeken, kun ja al last krijgen van ‘ja, maar’ gedachten. Deze gaan over de belemmeringen die je ziet, over de vrees die je hebt om het bekende los te laten. Het vervelende van die gedachten is dat ze je niet helpen om echt goed te ervaren wat je wil. Om dat te ervaren, moet je een beetje durven te dromen…
En dromen betekent loskomen van de werkelijkheid, echt voelen wat je wil. Als je droomt, wordt duidelijk wat je echt belangrijk en waardevol vindt in je werk en in je leven. Dromen werkt alleen als je de vereisten of belemmeringen van dit moment even kunt parkeren.
Zonder gelijk te gaan zweven, vraag ik je toch de volgende oefening eens te doen en te ervaren wat dromen over een positieve toekomst jou kan brengen bij ander werk zoeken. Het is een oefening waarin je je een voorstelling maakt van hoe je leven eruit kan zien als je succesvol en tevreden bent in je werk en privé (bewerking van de oefening Hoe stel ik me een positieve toekomst voor? van R. Spijkerman, Loopbaangesprekken, 2008).
Neem 15 minuten de tijd voor deze oefening. Ga zitten op een plek waar je je prettig voelt, zorg dat je niet gestoord wordt, zodat je echt even stil kan staan bij jezelf. Laat het werk voor wat het is, concentreer je op je ademhaling en kom tot rust.
Stel je nu voor dat je een sprong maakt in de tijd. Je bent 7 jaar verder in je leven en dat leven ziet er heel goed uit. Je kijkt naar jezelf en wat er van je geworden is. Je bent gelukkig en tevreden met wat je dan bereikt hebt en met hoe je leven gelopen is. Je voelt je goed, je ziet dat je goede keuzes hebt gemaakt . Neem de tijd om hierover te fantaseren en laat je niet belemmeren door de gedachte dat dit allemaal niet kan. Er zijn geen ja maars. Droom gewoon eens even.
Laat dit beeld levendig worden en bestudeer hoe je leven er dan uitziet. Kijk naar jezelf. Jij bent 7 jaar ouder.
Als je het beeld goed op je netvlies hebt, sta dan stil bij wat je ziet:
- Hoe zie jij er zelf uit, waar ben je, in welke omgeving? Welke kleren draag je?
- Hoe voel je je lichamelijk? Hoe mentaal?
- Wat maakt het leven de moeite waard?
- Kijk naar wat je doet: wat zijn de activiteiten waarmee je je leven vult?
- Hoe is het verder gegaan met je werk? Waar ben je en wat doe je? Wie zijn er bij het werk betrokken?
- Wat heb je gedaan, gemaakt of bereikt? Hoe heb je dat gedaan? Met wie?
- Hoe heb je jezelf ontwikkeld als mens?
- Je bent blij met wat je bereikt hebt. Wat maakt je tevreden?
- Hoe is het met de relaties met andere mensen? Familie, vrienden, partner, collega’s? Wat is er verbeterd en hoe heb je dat gedaan?
Noteer na afloop alles wat je opvalt: welke elementen van jouw droom zijn de moeite waard om verder uit te zoeken? Wat is verrassend en welke nieuwe inzichten levert de oefening je op?
De derde vraag: Van droom naar scenario
Door te dromen kom je even los van je beperkingen in het hier en nu en dat is soms nodig om niet te blijven hangen in ja maars. Het kan je helpen om echt goed in beeld te krijgen wat jou motiveert en waar je naar toe wil. De termijn van 7 jaar geeft wel aan dat het gaat om dingen die je misschien niet zo 1-2-3 voor elkaar hebt. Dat geeft niet. De droom is bedoeld om richting te bepalen; welke kant wil jij uit? Daarna kun je weer concreter worden: wat is daarvoor nodig? Hoe vertaal je je richting in mijlpalen, welke kanten kan het op met je droom? Welke realistische scenario’s sluiten aan op jouw droom?
Om scenario’s in te vullen is het van belang dat je niet alleen naar je dromen kijkt, maar ook naar wat je kan en naar je bereidheid om te investeren (tijd, geld, moeite bv.). Wat zijn je competenties en wat kun je nu opgeven of loslaten om verder te komen? Welke stappen wil je eerst zetten?
Geloof in je droom en durf ook af te wijken van je koers
Als je droom je aanspreekt en je kunt hem vertalen naar een toekomstscenario, denk dan niet dat je plan in beton gegoten moet zijn. Een loopbaan heeft meestal geen lineair karakter, gaat niet van a naar b zonder omwegen, zijpaden of switches. Blijf geloven in waar je naartoe wil, maar houd ruimte voor verrassingen. Soms kom je ergens via een route die je van tevoren echt niet gepland had. Als je maar weet waar je naartoe wil.
Loopbaanstappen zetten met appreciative inquiry
Appreciative inquiry (AI) is een methode die ik geregeld hanteer wanneer ik in mijn werk als loopbaancoach mensen begeleid bij ander werk zoeken. Met AI is de focus niet gericht op wat niet goed gaat, maar neem je de wens als vertrekpunt en is de focus gericht op waar je goed in bent en energie van krijgt. De stappen die daarvoor worden gezet zijn de volgende:
- Discover: ontdekken en waarderen, successen uit het verleden benoemen en analyseren.
- Dream: je een voorstelling maken van de gewenste toekomst zonder al te veel mitsen en maren.
- Design: een toekomstscenario opstellen aan de hand van wat er ontdekt is en wat er mogelijk en gewenst is, met een tijdslijn en verdeeld in stappen.
- Destiny: in actie komen en waarmaken, met behulp van je omgeving en je eigen kwaliteiten.
Deze stappen gebruik ik als loopbaancoach om mensen te begeleiden in het zetten van een nieuwe loopbaanstap. In het werkboek ‘Loopbaanstappen zetten met appreciative inquiry’ heb ik die stappen vertaald naar vragen die je kan gebruiken in je oriëntatie op je werk en loopbaan. Dit geeft je misschien al genoeg inspiratie om zelf op weg te gaan naar leuker of ander werk.
Gratis werkboek aanvragen
Als je enkele gegevens invult, ontvang je per mail het werkboek met daarin de volgende onderdelen:
- Een vijf-stappenplan voor een oriëntatie op je werk en op nieuwe loopbaanstappen
- met uitnodigende vragen en opdrachten
- die aanzetten tot reflectie
- en die je ook in gesprek met anderen kunt oppakken.
- Een korte uitleg over appreciative inquiry.
- Een aanbod voor een oriënterend gesprek over je loopbaan.
Aanvragen gratis Werkboek
Ander werk zoeken en daarvoor een loopbaantraject starten?
Als je overweegt om een loopbaantraject te starten, neem dan contact op met ons voor een vrijblijvende kennismaking.
Mariëlle Damoiseaux, 22 januari 2017
Contact
Heb je nog vragen? Of overweeg je om een loopbaancoach in te schakelen bij ander werk zoeken? Neem dan vrijblijvend contact op met ons. Wij zijn bereikbaar op 024 397 8892
Een mail sturen kan ook: info@md-act.nl
MD-act biedt trainingen en coaching door heel Nederland.
Gerelateerd artikel
In een gezamenlijk artikel (hier te downloaden) van F. Pot (emiritus-hoogleraar Radboud Universiteit) en P. Smulders (Research Fellow bij TNO) betogen beiden dat de kwaliteit van werk zo sterk samenhangt met de tevredenheid met het leven, dat arbeidskwaliteit een indicator zou moeten zijn bij het meten van Brede Welvaart. Het belang van het hebben van een fijne baan kan dus eigenlijk nauwelijks worden onderschat. Des te belangrijker dus om bij ander werk zoeken tijd te nemen en zorgvuldig te werk te gaan.