Assessment: objectief beoordelen
Assessment betekent letterlijk beoordeling of inschatting. Met een assessment kun je een beeld krijgen van de kwaliteiten en het profiel van de persoon en dat afzetten tegen wat een functie of rol vraagt. Vaak is een assessment deel van een selectieprocedure. Ook in ontwikkeltrajecten, voor het vaststellen van sterkte/zwakte profielen en in loopbaanbegeleiding is assessment in te zetten. Voor het opstellen van een teamprofiel is groepsassessment zeer geschikt.
Selectie
assessment
De juiste persoon op de juiste plaats.
Ontwikkel-
assessment
Kracht en zwakte herkennen.
Groeps-
assessment
Teamsamenwerking in de praktijk onderzoeken
Doel en methode
Een assessment geeft ondersteuning bij de besluitvorming over bij voorbeeld aanstelling, promotie of een specifieke carrièrestap. MD-act maakt assessmentprogramma’s altijd op maat. Dat betekent iets voor onze werkwijze: wij verdiepen ons in de vraag, de functie, de organisatie en de branche. Vervolgens maken we een programma en vaak ook op maat gemaakte cases die maximaal aansluiten bij de werksituatie van de deelnemer.
Hoe ziet de dag eruit?
Als je deelneemt aan een assessment vind je in onze uitnodiging tips voor je voorbereiding. Vóór het assessment vul je thuis al enkele psychologische vragenlijsten in via het internet. Op de dag zelf is er een uitgebreid interview en doen we aanvullende (capaciteiten)tests. Daarnaast doe je assessmentoefeningen of simulaties. Dat kunnen gesprekken zijn, met een professionele rollenspelacteur als gesprekspartner of een presentatie of planningsopdracht. Ook een webcamtest of een videotest kan in het programma passen.
Interactief en transparant
Gedurende de dag delen we onze feedback met jou en we nodigen je uit om actief te reflecteren op je handelen en op je testresultaten. In een case kunnen we time-outs inlassen. We geven dan feedback die jij direct in de oefening kan toepassen. De assessmentdag levert daardoor voor de deelnemers vaak leermomenten op.
Terugkoppeling
Het assessmentrapport bespreken wij eerst met de deelnemer. In het rapport zijn de resultaten en aanbevelingen opgenomen en ons advies over de vraag die gesteld werd. Alleen als de deelnemer akkoord geeft voor doorzending, sturen wij het rapport naar de opdrachtgever. Als deelnemer aan een assessment kun je altijd een eigen reflectie toevoegen aan de rapportage.
Wij houden ons bij onze beroepsuitoefening natuurlijk aan de gedragscode zoals die door het NIP is beschreven. Respect voor de deelnemer is voor ons een voorwaarde om goed werk te kunnen leveren.
Wij zetten assessment in bij vragen over:
“Pro Persona werkt nu een aantal jaren intensief samen met MD-act. Mariëlle en haar collega's doen voor ons alle selectie- en ontwikkelassessements en diverse coachingstrajecten. Dit alles naar volle tevredenheid.
Wij vinden MD-act onderscheidend in de innovatieve aanpak, het maatwerk en de servicegerichtheid. Een assessment is nooit zomaar een assessment, maar wordt goed voorbereid door verkenning van de betreffende functie in de Pro Persona context. De input daarbij van MD-act helpt onszelf ook bij het aanscherpen van het profiel. De voorlichting over het assessment, de uitvoering en de rapportage worden hoog gewaardeerd, zowel door medewerkers als door Pro Persona als opdrachtgever. Mariëlle is voor mij persoonlijk een fijne samenwerkingspartner, die flexibel inspeelt op de vraag en altijd bereid is om mee te denken en deskundig advies te geven. Ik ervaar bij haar een grote betrokkenheid bij Pro Persona en dat is heel prettig.”
Roely Molendijk,
Directeur HR, Pro Persona GGZ, Wolfheze