Wanneer kies je voor een selectie assessment?
Je moet beslissen over de aanstelling, promotie of een andere carrièrestap van een medewerker of sollicitant. Daarbij wil je weten of de competenties van die persoon op het gewenste niveau zijn en waar de risico’s en de doorgroeimogelijkheden liggen. MD-act ondersteunt bij de beslissing met individuele en op maat gemaakte selectie assessment programma’s. We benoemen het risico op een mismatch en adviseren over hoe dat risico verkleind kan worden. Dat doen we met aandacht en respect voor de deelnemer.
De toegevoegde waarde van het selectie assessment in vergelijking met andere selectie methoden is de breedte van het onderzoek en de veel meer geobjectiveerde gegevens waarop het oordeel wordt gebaseerd.
Toch biedt ook een selectie assessment natuurlijk geen 100% zekerheid op een goede match. Dat het selectie assessment wel zijn toegevoegde waarde heeft, is uit veel onderzoek gebleken. Bijvoorbeeld uit meerdere grote onderzoeken die zijn gedaan door Schmidt en Hunter (De kracht van het assessment). Daaruit is onder meer gebleken dat de productiviteit van medewerkers die waren geselecteerd met de inzet van selectie assessment 10% hoger lag dan van medewerkers die niet waren getest.
Voor een selectie assessment vindt er altijd een voorbespreking plaats met de opdrachtgever. Daarin onderzoeken we goed wat de functie of positie vraagt en hoe dat in een assessment getoetst kan worden. We willen graag weten wat de kritische succesfactoren voor de functie zijn en wat de mogelijke afbreukrisico’s zijn.
Het assessment zelf richten we op maat in. De deelnemer ontvangt van ons duidelijke informatie over hoe die het assessment kan voorbereiden en wat de vraagstelling is. Op de dag zelf krijgt de deelnemer al meteen feedback op testresultaten en simulaties. We vragen hem of haar ook om zelf te reflecteren op testresultaten, stijl en gedrag. Onze feedback is eerlijk en objectief.
Het assessment rapport bespreken we eerst met de deelnemer. Pas als die toestemming geeft voor rapportage gaat een rapport naar de opdrachtgever. Daarin is altijd ruimte voor een schriftelijke reactie van de deelnemer.
Het selectie assessment is geschikt voor de ondersteuning bij selectie van mensen voor functies op uiteenlopende niveaus en in allerlei branches. Het heeft vooral toegevoegde waarde voor functies waarin gedrag of competenties, meer nog dan aanwezige kennis, het cruciale verschil maken tussen succesvol of effectief opereren en niet.
Een selectie assessment geeft een duidelijk beeld van de kwaliteiten en minder sterke punten van een kandidaat voor een bepaalde functie. De mix van kwaliteiten en aandachtspunten in relatie tot de beoogde functie leidt tot een duidelijk, maar ook genuanceerd advies. Daarin geven we zowel een inschatting van de risico’s bij aanstelling als de mogelijkheden om de kandidaat na aanstelling optimaal te begeleiden om het risico op een mismatch zo klein mogelijk te houden.
Meestal roept ons beeld herkenning op bij de deelnemer. Als het oordeel dat we geven niet (helemaal) matcht met het eigen zelfbeeld kan dat soms wel een harde confrontatie zijn. Maar ook dan is het assessment vaak een aanleiding om dat beeld of de eigen aspiraties bij te stellen en het advies helpt de deelnemer om zelf een goede afweging te maken over het aanvaarden van een functie.
Onze assessment psychologen zijn allemaal lid van het NIP, onze beroepsvereniging. Daarmee zijn wij gehouden aan de kwaliteitseisen die het NIP aan ons stelt. Bij fouten en tekortkomingen kun je dan ook een klacht indienen bij het NIP.
Zie voor meer informatie: NIP-Beroepscode