Zorg dat je je kennis op peil houdt en permanent nadenkt over je eigen ontwikkeling en positie op de arbeidsmarkt. Dat besef is er bij veel mensen – werkgevers en werknemers – vaak nog onvoldoende. Er zijn al cao’s waarin hierover afspraken zijn vastgelegd in de vorm van bepaalde voorzieningen als het aanbieden van een opleidingsprogramma, een loopbaancheck of een persoonlijk ontwikkelbudget.

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met ons!
024 3978 892 info@MD-act.nl

Investeren in medewerkers is investeren in je organisatie

Vroeger was het heel gebruikelijk dat een grote werkgever kant en klare trainings- en opleidingsprogramma’s organiseerde of zelfs in huis had. Als startende werknemer lag het carrièrepad al uitgestippeld: door het volgen van de juiste trainingen en opleidingen zou je vanzelf een volgende stap in je loopbaan maken, vaak met de belofte ook een stap omhoog te zullen maken.

Bijna iedere organisatie heeft een opleidingspotje om ervoor te zorgen dat de juiste kennis, vaardigheden, houding en gedrag (denk bijvoorbeeld aan klantbenadering) op peil blijven of zelfs verbeterd worden. In een sterk concurrerende markt met een hoge omloopsnelheid van kennis en voortdurend veranderende klantbehoeften is deze investering de moeite waard.

Werknemers waarin geïnvesteerd wordt met opleidings- of ontwikkelprogramma’s zijn onder meer competenter en tevredener in hun werk. En dat resulteert weer in betere prestaties of hogere klanttevredenheid, en daarmee uiteindelijk ook in een grotere omzet.

Investeren in je mensen is dus investeren in je organisatie. Daarnaast ben je als organisatie voor de arbeidsmarkt een aantrekkelijk werkgever. Zeker in het geval van schaarste op de arbeidsmarkt zullen potentiële werknemers eerder kiezen voor een organisatie die zichzelf profileert met een degelijk ontwikkelprogramma.

Wie is verantwoordelijk voor jouw ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid?

Wie is nu verantwoordelijk voor deze investering in jouw ontwikkeling en inzetbaarheid: werkgever of werknemer? Natuurlijk, beiden varen er wel bij, maar waar ligt deze verantwoordelijkheid nu echt?

De werkgever zal de noodzaak om te investeren in medewerkers blijven zien, maar maakt in de praktijk ook een terugtrekkende beweging. Eerder bood men opleidingsprogramma’s of ontwikkelpaden aan; nu wordt dit aanbod veelal gewijzigd in een beschikbaar ontwikkelbudget en is het aan de medewerker zelf of hij hiervan gebruik maakt.

Met dit persoonlijk ontwikkelbudget kun je producten en diensten financieren die bijdragen aan de groei naar een andere functie of taak in de toekomst. De inzet van het budget moet daarmee bijdragen aan jouw duurzame inzetbaarheid en geeft je meer zeggenschap over je eigen groei en ontwikkeling.

Werken aan duurzame inzetbaarheid: uitstel is geen optie

Duurzame inzetbaarheid en een persoonlijk ontwikkelbudget: wat vraagt dit van jou als professional?

In je functioneringsgesprek zal vast aan de orde geweest zijn of je op basis van je functioneren een ontwikkelvraag hebt en wat je daarmee denkt te gaan doen. Concrete scholingen als het verbeteren van je technische kennis of vaardigheden helpen je dan om bij te blijven in de actuele ontwikkelingen in je vakgebied.

Als je betrokken bent op de inhoud van je vak, zul je vanzelf gemotiveerd zijn om scholingen te volgen. Maar wat als je niet direct een idee hebt wat je zou kunnen doen om je werk te verbeteren, te weinig zicht hebt op de toekomst van je vak of branche waarin je werkt of geen gevoel hebt bij waar je naar toe wilt in je loopbaan? Veel mensen slaan dan maar over en maken pas gebruik van het persoonlijk ontwikkelbudget op het moment dat ze denken te weten wat nodig is of wat ze willen.

Dan kan het gebeuren dat je ineens een paar jaar verder bent en je realiseert dat je eigenlijk te weinig of niets gedaan hebt aan je duurzame inzetbaarheid. En ondertussen zie je ook nog eens collega’s om je heen de ene opleiding na de andere volgen en realiseer je je dat de pensioenleeftijd ook langzaam opschuift…

Wil je regelmatig informatieve artikelen ontvangen over onderwerpen op het terrein van mens en werk?
Schrijf je nu in

Duurzaam inzetbaar en loopbaanbetrokkenheid

Naast de betrokkenheid bij je vak(gebied) bestaat er ook zoiets als loopbaanbetrokkenheid: ben je je voldoende bewust van hoe je je loopbaan inricht en waar je naartoe wilt? Weet je wat er van je gevraagd wordt op de arbeidsmarkt en lukt het je om hiernaar te handelen?

Loopbaanbetrokkenheid is het belang van de loopbaan in het algehele zelfbeeld en welzijn van een persoon en de mate waarin een persoon bereid is om zich in te spannen voor zijn of haar carrière (Van der Heijden, 2005).

Heb je voldoende loopbaanbetrokkenheid, dan heb je een goede basis om jezelf inzetbaar te houden. Maar hoe doe je dat, nadenken over duurzame inzetbaarheid?

Nadenken over duurzame inzetbaarheid: hoe doe je dat?

Inzetbaarheid of employability bestaat uit vijf dimensies, ofwel vijf manieren waarmee je inzetbaarheid kunt meten of bepalen:

 1. Beroepsexpertise
  De eerste dimensie betreft de beroepsexpertise van een werknemer. Hierbij gaat het om de kennis en vaardigheden die hij of zij bezit.
 2. Anticipatie en optimalisering
  De tweede dimensie, anticipatie en optimalisering, gaat over nadenken over wat je over 3 tot 5 jaar nodig hebt en proactief kijken hoe je inzetbaar kunt blijven.
 3. Persoonlijke flexibiliteit
  De derde dimensie, persoonlijke flexibiliteit, verwijst naar het vermogen dat iemand heeft om zich aan te passen aan allerlei veranderingen op de interne en externe arbeidsmarkt.
 4. Organisatiesensitiviteit
  De vierde dimensie, organisatiesensitiviteit, betreft de bekwaamheid om in verschillende werkgroepen te participeren en te presteren en gevoel voor communicatie.
 5. Balans
  De vijfde dimensie, balans, gaat over het vinden van de balans tussen tegenstrijdige belangen van werk-, loopbaan- en privédoelen (Van der Heijden, 2005).

Zelf uitzoeken of een loopbaancoach?

Wat ga je doen met jouw persoonlijk ontwikkelbudget als je het niet weet? Misschien een idee om dit eens te bespreken met een onafhankelijke partij die je kan helpen bij het aanscherpen van je ontwikkel- of loopbaanvraag. Mogelijk kun je zelfs een deel van je budget hieraan besteden.

Loopt je contract af of wordt de arbeidsverhouding verbroken, dan heb je recht op een transitievergoeding. Ook hier geldt dat je de transitievergoeding kunt gebruiken voor je ontwikkeling om – in dit geval – de overstap naar een andere baan makkelijker te maken. Voorwaarde is dat je 2 jaar of langer in dienst bent geweest. Daarbij ligt het initiatief om het dienstverband te beëindigen of niet voort te zetten bij je werkgever. Dit geldt voor zowel vaste als tijdelijke werknemers.

Voor meer informatie over de transitievergoeding, kijk op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ontslag/vraag-en-antwoord/heb-ik-recht-op-een-vergoeding-als-ik-word-ontslagen

Loopbaankeuze maken: wat vind je echt belangrijk?

Vind je het lastig om loopbaandoelen te bepalen of moeilijk om aan te geven wat jij belangrijk vindt in je werk en in je leven en weet je niet goed hoe je dit beter kunt sturen? Het antwoord hierop ligt vaak dichterbij dan je denkt. En de spanning tussen plannen en het maar laten gebeuren is er bijna altijd. Koppel daarom je doelen rechtstreeks aan wat jij belangrijk vindt in je werk en leven. Dat maakt dat je je loopbaanpad met meer plezier en energie kunt bewandelen.

Om je te helpen bij het bepalen wat je belangrijk vindt in je werk en leven, kun je onze waarden top tien downloaden. Hiermee krijg je helder zicht op je belangrijkste waarden. Je kunt onze Werkwaarden top 10 gratis aanvragen. Als je enkele gegevens invult, krijg je:

 • een eenvoudig instrument voor het maken van je persoonlijke waarden top tien;
 • vervolgens een overzicht van waarden die voor jou in je werk het belangrijkste zijn;
 • de mogelijkheid om te toetsen of die waarden nu in je werk voldoende aan bod komen;
 • daarmee hulp bij het kiezen van vervolgstappen in je loopbaan;
 • een aanbod voor een kosteloos oriënterend gesprek over je loopbaan.

Loopbaancoach Nijmegen

Wil je ondersteuning bij je loopbaanvraag? Wij zijn loopbaancoach en -adviseurs in Nijmegen en omgeving. Met onze ruim 20 jaar ervaring kun je bij ons goed terecht met al je vragen over je loopbaan, loopbaanmogelijkheden en duurzame inzetbaarheid.

Wil je een afspraak maken voor een vrijblijvende kennismaking, of hwil je meer informatie? Neem dan contact op met ons.

Zoek je naar een loopbaancoach? Bel ons direct
024 3978 892 info@MD-act.nl

Je kunt ook een kijkje nemen op onze website: Loopbaancoach Nijmegen

Tags: Loopbaan

Mariëlle Damoiseaux op 29 oktober 2017
NIP-Registerpsycholoog | MD assessment coaching training

Mariëlle Damoiseaux, coach Nijmegen en omgeving, is registerpsycholoog NIP Arbeid & Organisatie en tevens NOLOC-gecertificeerd loopbaancoach. Sinds 1988 is Mariëlle werkzaam als assessmentpsycholoog, coach en loopbaancoach. Lees verder

MD-act biedt trainingen en coaching door heel Nederland
Bekijk alle blogs van Mariëlle Damoiseaux

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het werkboek De waarden top tien geeft je:

 • een eenvoudig instrument voor het maken van je persoonlijke waarden top tien,
 • waarmee je kan vaststellen welke waarden voor jou in je werk het belangrijkste zijn
 • en kan toetsen of die nu in je werk voldoende aan bod komen.
 • Dat helpt bij het kiezen voor vervolgstappen in je loopbaan.
 • Ook vind je een aanbod voor een kosteloos oriënterend gesprek over je loopbaan.

Vul je gegevens in om het artikel aan te vragen