Benoemen wat je talenten zijn of waar je goed in bent… hoe doe je dat?

Zeker als je in een werksituatie zit, waarin je niet tevreden of niet gelukkig bent, valt het niet mee om je kwaliteiten op een rij te zetten. In dat soort situaties worden je talenten vaak niet genoeg aangesproken en naast ontevreden over je werk kun je je ook ontevreden over jezelf gaan voelen. Voor je het weet kom je in een negatieve gedachtestroom terecht en deugt er niks meer… Je baan is niet leuk en als mensen je vragen: wat zou je dan willen en wat kun je goed? staar je een beetje in een groot niets: je weet het domweg niet.

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met ons!
024 3978 892 info@MD-act.nl

Je talenten kennen, waarom eigenlijk?

Toch blijkt steeds weer dat het enorm veel succes oplevert als je je talenten kent, ze koestert en verder ontwikkelt. De Grieken zeiden het al: ‘ken uzelf’. Tegenwoordig is het vooral de positieve psychologie die onderzoekt in hoeverre het nuttig is om je sterke kanten te kennen, te benoemen en te ontwikkelen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar het nut van de zogenaamde sterke kanten benadering en wat blijkt? Naarmate je meer gebruik maakt van je sterke kanten ervaar je meer zelfvertrouwen, voel je meer competentie, realiseer je je doelen beter en groeit je welbevinden.

Je sterke kanten en je loopbaan

Als je een stap wil maken in je loopbaan, is het zeer belonend om die stap te zetten in de richting van werk waarin je sterke kanten nodig zijn en gevraagd worden. Dan moeten het wel kwaliteiten zijn die aansluiten bij wat voor jou belangrijk of van waarde is. Als je doet wat je goed kan en leuk vindt, kom je in je werk het beste tot je recht.

Je talenten en sterke kanten kennen, hoe doe je dat?

Er zijn allerlei manieren om meer inzicht te krijgen in wat je echt goed kan:

 • Werk je CV bij
  Kijk eens naar alle banen, bijbanen, vrijwilligerswerk, stages et cetera die je hebt gehad. Wat heb je in al die verschillende activiteiten concreet gedaan, welke vaardigheden en kwaliteiten moest je inzetten, wat ging je goed af en waar kreeg je positieve feedback over? Door op deze manier je CV te bekijken ontdek je misschien talenten die je gewoonlijk niet benoemt.
 • Doe een zelf-assessment
  Er zijn veel online tools en vragenlijsten waarmee je door een aantal vragen in te vullen over jezelf een beeld krijgt van wat jij zelf als kwaliteiten bij jezelf herkent. Er zijn hele uitgebreide bij en hele beknopte. Sommige zijn gratis, voor andere moet je betalen. Aan de vraag wat een goede vragenlijst voor zelf assessment is, wil ik me hier niet wagen. Ik geloof dat je er verstandig aan doet een vragenlijst niet klakkeloos voor waar aan te nemen maar de resultaten altijd weer met een ander te bespreken. Bij voorkeur iemand die de waarde van de vragenlijst kent (een loopbaanadviseur of psycholoog bij voorbeeld) en als dat niet kan op zijn minst met een goede maat, vriend of vriendin, die met jou eerlijk naar de resultaten wil kijken.
 • Vraag feedback
  Dat kan je zo uitgebreid en zo klein maken als je zelf wil. Een mogelijkheid is om aan mensen die jou in je werk goed kennen te vragen hoe ze jou zien: welke kwaliteiten dichten ze je toe en waarom? Je kan dat schriftelijk doen door ze een lijst met competenties voor te leggen, maar ook in een persoonlijk gesprek. Je kan beide methoden ook combineren natuurlijk. Als je complete feedback wil, kun je ook mensen uit andere netwerken betrekken (vrijwilligerswerk, je hobby’s, opleiding, vereniging et cetera).
 • Doe een live assessment
  Zowel bij ons eigen bureau als bij andere adviesbureaus kun je een ontwikkelassessment of loopbaanassessment doen dat zich richt op jouw persoonlijke profiel in relatie tot je loopbaanvraag. Zorg wel dat je het assessment altijd doet bij een bureau waar geaccrediteerde adviseurs werken. Psychologen die de NIP-code onderschrijven bij voorbeeld of geregistreerde loopbaanprofessionals. Zorg ook dat je bij het bureau eerst een goede persoonlijke intake doet, waarin je kan aangeven waar het assessment voor bedoeld is en wat het je moet opleveren aan feedback. Als je meer wil weten over hoe wij zelf assessment doen, kijk dan op de pagina ontwikkelassessment bij MD-act.

Je sterke kanten in beeld met de succesanalyse

Een fijne manier om je kwaliteiten in beeld te brengen is door middel van de succesanalyse. In situaties waarin je succesvol bent of bent geweest heb je doorgaans een aantal van je sterke kanten laten zien. Als je verschillende succeservaringen op een rij zet en jezelf daar een viertal vragen bij stelt, herken je wat voor jou de belangrijkste sterke kanten zijn. Om die succesanalyse te doen, gebruik je het werkboekje dat je bij ons kosteloos kan aanvragen.

Als je enkele gegevens invult, ontvang je per mail het werkboek met daarin de volgende onderdelen:

 • een korte uitleg bij de succesanalyse met daarin opgenomen de vier vragen die je jezelf kunt stellen en ter inspiratie;
 • een veel gebruikte lijst met voorbeelden van competenties;
 • een lijst met voorbeelden van sterke kanten.

Activeer daarvoor de onderstaande button:
Werkboek aanvragen

Als je overweegt om een loopbaantraject te starten, neem dan contact op met ons voor een vrijblijvende kennismaking.

Zoek je naar een loopbaancoach? Bel ons direct
024 3978 892 info@MD-act.nl

Tags: Loopbaan

Mariëlle Damoiseaux op 8 oktober 2017
NIP-Registerpsycholoog | MD assessment coaching training

Mariëlle Damoiseaux, coach Nijmegen en omgeving, is registerpsycholoog NIP Arbeid & Organisatie en tevens NOLOC-gecertificeerd loopbaancoach. Sinds 1988 is Mariëlle werkzaam als assessmentpsycholoog, coach en loopbaancoach. Lees verder

MD-act biedt trainingen en coaching door heel Nederland
Bekijk alle blogs van Mariëlle Damoiseaux

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Werkboek loopbaan-succesanalyse

In dit werkboek vind je de volgende onderdelen:

 • Een korte uitleg bij de succesanalyse met daarin opgenomen de vier vragen die je jezelf kunt stellen en ter inspiratie;
 • een veel gebruikte lijst met voorbeelden van competenties;
 • een lijst met voorbeelden van sterke kanten.

Artikel aanvragen