Je bent rond de 40, succesvol in je werk, nog steeds vitaal en gezond en toch knaagt er iets. Je droomt er wel eens over om het roer om te gooien, iets heel anders te gaan doen, misschien wel naar het buitenland? Wat is er aan de hand?
Je zit in de midlife, letterlijk bijna op de helft van je leven!
De midlife: tweede pubertijd…
De midlife is de periode in je leven en je loopbaan die door sommigen ook wel als een tweede puberteit wordt omschreven. Belangrijke keuzes uit eerdere levens- en loopbaanfases worden opnieuw tegen het licht gehouden. Je hebt van alles bereikt: een goede baan, een huis, een relatie, meestal zijn er kinderen. Daar heb je moeite voor gedaan, veel in geïnvesteerd. Je leven kan in deze periode behoorlijk druk zijn, veel verplichtingen en weinig tijd om te lanterfanten. Lijntjes met vrienden van vroeger zijn dunner geworden, je werkt hard en in de vrije tijd gaat veel aandacht naar het gezin.
Dit kan ook de fase zijn waarin je merkt dat de vitaliteit er nog wel is, maar niet meer vanzelfsprekend: een avondje doorhalen vraagt meer hersteltijd dan 10 jaar geleden…
Midlife: is dit alles?
De vraag: Is dit alles? (vrij naar DoeMaar) komt bij je op. Je maakt de balans op: wat heb ik bereikt? Wat heb ik gemist en wat kan ik nog veranderen?
In deze periode kun je keuzes nog herzien. Natuurlijk kan dat ook op je vijftigste, maar rond hun veertigste voelen veel mensen toch dat ze een soort van laatste kans hebben om het roer nog eens helemaal om te gooien: een nieuwe levenspartner zoeken, een nieuwe gezin stichten, een nieuwe carrière. (Juist in deze periode is het aantal echtscheidingen groter dan in de periodes ervoor en erna.)
Dat een verandering nu nog kán, is niet de enige verklaring voor de dilemma’s die je in deze levensfase kan voelen. Je ziet nu ook dat de horizon iets dichterbij komt: het leven is eindig en dat besef dringt zich op je veertigste gemakkelijker aan je op dan op je twintigste. De vraag of je nog 20 tot 30 jaar door wil gaan op het pad dat je gekozen hebt, is niet zo vreemd. Herken je bij jezelf de mid career vragen?
Wat triggert mid career vragen?
Verschillende omstandigheden of ontwikkelingen in je werkomgeving of in je baan kunnen een trigger zijn voor de mid career vragen.
Misschien herken je jezelf in een van de volgende plaatjes:
Reorganisatie: opnieuw je koers bepalen
Je werkt al vrij lang bij dezelfde werkgever in verschillende functies en rollen: soms meer als specialist, dan weer in een generalistische rol. Je bent eigenlijk altijd gevraagd voor een bepaalde functie, hebt nooit echt hoeven te solliciteren. Je hebt veel geleerd, maar bent niet een specialist op een bepaald vlak.
Nu wordt er gereorganiseerd bij jullie bedrijf: je eigen functie verdwijnt en je moet je belangstelling uit gaan spreken voor een van de nieuwe functies die er komen. Maar je weet helemaal niet wat je wil. Je loopt niet zo warm voor deze nieuwe functies en je beeld van de externe arbeidsmarkt is beperkt: wat zijn de mogelijkheden daar en wat wil jij eigenlijk? Je voelt je daarbij niet zeker over je kwaliteiten. Het afgelopen jaar heb je extern al eens een sollicitatie gedaan voor een soortgelijke functie als je huidige, maar je werd niet eens uitgenodigd voor gesprek. Zijn je kwaliteiten dan misschien te specifiek voor deze werkgever? Is je CV te eenzijdig?
Carrièrekans: Leiding geven of voor de inhoud gaan?
Of wellicht herken je jezelf hierin: je hebt een leuke functie, voelt dat je je vak goed beheerst en competent bent, maar bent zeker nog niet uitgeleerd. Nu wordt er in het jaargesprek aan je gevraagd of je in bent voor een managementfunctie. Daar heb je je tot nog toe niet zo mee bezig gehouden. Maar doordat de vraag gesteld is, begin je er toch over na te denken.
Je collega’s hebben al vaker gezegd dat jij een goede teamleider of manager zou zijn, maar zelf twijfel je: kan je dit wel, ben je niet te aardig of juist te streng en wil je de inhoud eigenlijk al loslaten? Je voelt dat het wel belangrijk is om nú die keuze goed te maken: als je nu beslist om niet te gaan voor het leiding geven is het over een paar jaar misschien niet meer mogelijk, omdat je dan te oud bent en het profiel van de superspecialist hebt gekregen… Je komt er niet uit.
De mix tussen vaardigheden, talenten, kracht en zwakte voelt niet in orde
Veel vragen rond je veertigste hebben ook te maken met het volgende: je hebt veel ervaring, bent goed in je werk en krijgt goede beoordelingen. Je hebt de nodige opleidingen gedaan en hebt leuke collega’s. Maar er is weinig wat je nog echt verrast in je werk. Je mist het plezier in wat je doet, hebt het gevoel iets anders te willen, maar weet niet zo goed wat….
Vaak heeft dat ongemakkelijke, misschien wel wat verveelde gevoel te maken met dat je vaardigheden hebt ontwikkeld die in je werk van je gevraagd zijn, maar eigenlijk niet helemaal of helemaal niet aansluiten bij wat je het liefste doet. Je hebt bij voorbeeld veel verstand van een bepaalde technologie, hebt een grote deskundigheid op een bepaald vlak, of hebt bepaalde vaardigheden heel sterk ontwikkeld, maar daarnaast heb je talenten die je nauwelijks of veel te weinig benut. Je kunt méér dan wat er van je gevraagd wordt en wil daar ook meer mee doen.
In het bijgevoegde schema kun je zien wat ik bedoel.
Ook als er veel van je wordt gevraagd, wat je níet zo goed kan, als je dus vooral veel op je zwakkere punten wordt bevraagd, is het werkplezier vaak minder.
Voorbeeld van een loopbaanvraag
Mark is 40. Hij is accountmanager in de ICT: hij verkoopt software. (Maar voor hetzelfde geld had ik dit voorbeeld over een docent kunnen schrijven, een arts of een schilder…). Hij is goed in zijn vak, klanten zijn doorgaans blij met hem en hij haalt hoge omzetten.
Maar Mark is niet tevreden met zijn baan. Hij vindt ICT ten diepste niet zo interessant. Hij is als HTS-er toevallig in dit vak gerold. Eigenlijk vindt hij verkoop niet zo boeiend, al heeft hij de vaardigheden daarvoor goed ontwikkeld. Hij is communicatief sterk en neemt mensen gemakkelijk mee in een verhaal, weet ze te boeien en aan te spreken en legt gemakkelijk contact.
De loopbaanvraag van Mark
Mark wil graag iets anders. Maar het kost hem moeite te bedenken wat. Met die vraag komt hij bij mij en als ik Mark vraag waar hij echt blij van wordt, vertelt hij dat hij in zijn vrije tijd eenmaal per jaar een dancefeest organiseert en daar heeft hij ontzettend veel lol in. Hij geniet van het organiseren, van het werken met jonge mensen en muzikanten of DJ’s en van het toewerken naar een feest dat goed loopt en waar veel mensen op afkomen. Het organiseren en netwerken zijn onderbenutte talenten in zijn huidige baan. In het loopbaantraject onderzoeken we samen wat Mark nodig heeft om weer plezier in het werk te hebben. Het is niet zozeer dat hij per se een andere baan wil, maar hij wil wel meer plezier in de dingen die hij doet en meer gebruik maken van zijn onderbenutte talenten.
Mark besluit dat hij dat eerst bij zijn huidige werkgever gaat proberen. Mark gaat met zijn leidinggevende in gesprek en onderzoekt de mogelijkheden om zijn organisatietalent in een andere rol in te vullen bij zijn huidige organisatie. Het blijkt dat Mark ideeën heeft die aansluiten bij wat deze ICT-dienstverlener wil; betere en grotere evenementen organiseren voor klanten over de eigen producten en dienstverlening. Mark wordt gevraagd om daarin een voorstel te doen en het eerstvolgende evenement voor klanten mag hij gaan organiseren. Wat Mark miste in zijn werk, kan hij nu inpassen in zijn huidige baan. Hij blijft voorlopig nog accountmanager, maar krijgt er een andere rol bij. Dat maakt voor hem het werk weer veel leuker. Bij zijn klanten kan hij nu de interesse voor de evenementen peilen en wie weet gaat hij op termijn helemaal een andere rol invullen. De eerste stap is in elk geval gezet.
Loopbaancoaching: nu of nooit?
Om allerlei redenen kan je rond je veertigste merken dat je voor loopbaanvragen komt te staan die eerder nog niet aan de orde waren. De opsomming hierboven is zeker niet compleet. Kenmerkend voor de veertigersvragen is de beleving van mensen dat er nog eenmaal een heel belangrijk keuzemoment is, dat het nú of nooit is. Op je 30ste kan je nog alle kanten op, misschien niet meer profvoetballer worden, maar verder liggen de wegen nog behoorlijk open. Op je veertigste kan dat heel anders voelen. De profcarrière kan dan zeker niet meer, maar ook voor andere keuzes wordt het lastiger om ze voor je uit te schuiven.
Dat besef en de onzekerheid die het oproept maken deze periode tot een spannende, maar voor je loopbaan ook tot een interessante en kansrijke periode.
Sparren met een loopbaancoach over je loopbaan?
Herken je jezelf in een van de boven beschreven profielen of heb je een andere vraag die te maken heeft met de mid career fase? Wil je eens sparren over jouw loopbaan? Neem dan contact op met ons.
Aanvragen gratis Werkboek Loopbaanstappen zetten
Mariëlle Damoiseaux, 16 april 2017
Contact
Heb je nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons. Wij zijn bereikbaar op 024 397 8892
Een mail sturen kan ook: info@md-act.nl
MD-act biedt trainingen en coaching door heel Nederland.
Gerelateerd
Ander werk zoeken
Wil je inspiratie om je een beeld te vormen van een andere baan of werktoekomst, lees dan Ander werk zoeken, wat wil ik? Hoe dromen helpt In deze blog beschrijft Mariëlle hoe je door te dromen over wat je wenst en waar je meer van wil in je werk een plan kan maken richting ander werk. In deze blog kun je ook een werkboek aanvragen waarin je stapsgewijs toewerkt naar het formuleren van een plan richting een loopbaanswitch.