Sinds een paar weken doe ik aan Mindfulness. In m’n eentje middels een app die Headspace.com heet. Voor mij is het een openbaring. Niet zozeer vanwege het feit dat ik mediteren altijd stom en heel saai vond en het nu met plezier doe. Nee, met name vanwege het inzicht dat aan de basis ligt van Mindfulness: je bent goed zoals je bent en daar hoef je niet hard voor te werken. Integendeel, je hoeft er juist helemaal niks voor te doen. Je hoeft alleen op te houden met iets te doen. Dus minder hard werken voor meer zelfvertrouwen!
Ik heb altijd hard gewerkt om goed genoeg te zijn: vaak zonder succes
Ik heb altijd hard gewerkt om een sluimerend onderliggend gevoel (of is het een gedachte?) van niet goed zijn te bestrijden. Met hard werken uitblinken en aardig gevonden worden. Zoals ik al vaker heb beschreven werkt dat niet. Vroeg of laat val je door de mand en zorgt een afwijzing of mislukking voor de bevestiging van wat je altijd al wist: je bent niet goed (genoeg).
Het gevoel niet goed genoeg te zijn is natuurlijk zeer onplezierig en ik heb er alles aan gedaan om dit niet te voelen. Onderdrukken, ontkennen, afleiden, het tegendeel bewijzen en ‘eraan werken’. Maar hoe doe je dat, eraan werken? Eraan werken is voor mij eigenlijk een ander woord voor je gedachten bestrijden.
Tip: kijk eens bij Coaching zelfvertrouwen
In gevecht met mijn vervelende gedachten
Die vervelende gedachten, kloppen die wel? Zijn ze reëel? Ik ben doodzenuwachtig voor een toespraak die ik moet houden voor een grote groep mensen en ik doe ’s nachts geen oog dicht de avond voordat ik moet optreden. En, ja, ik bedenk dat mijn angst in geen verhouding staat tot het gevaar dat ik loop. Ik bedenk ook dat ik niet de enige ben met die angst. Maar toch zit ik er nog steeds mee. Ik kan ook verder gaan bedenken hoe het komt dat ik dit nu voel. Heb ik eerder slechte ervaring opgedaan? Waarom maak ik er zo een punt van?
Probleem met deze benadering is dat ik me rot voel doordat ik veel aan het denken ben over wat er kan gaan gebeuren of wat er gebeurd is. In het verleden en in de toekomst. En de manier om het op te lossen, denk je, is nog meer gaan denken. Feitelijk ben ik in gevecht tegen mijn ongewenste gedachten. En dat werkt niet. Het versterkt zelfs alleen maar die vervelende gedachten. Ik word boos op mezelf omdat ik vervelende en dus foute gedachten heb.
Mindfulness helpt me om op te houden mijn gedachten te bestrijden en ze gewoon toe te laten. Er zelfs nieuwsgierig naar te zijn. En ook te erkennen dat ik mijn gedachten niet onder controle heb! Waar ik wel een keuze in heb, is hoe ik met mijn gedachten en gevoelens omga. Ik kan ze er gewoon laten zijn, zonder er mee aan de haal te gaan. Ik kan er liefdevol naar kijken en ze laten gaan. Als wolkjes die voorbij drijven.
Op mijn best als ik minder mijn best doe
Ik ben op mijn best als ik geen moeite doe. Het is als het gras dat niet harder groeit als je eraan trekt. Je kunt wel zorgen voor de juiste omstandigheden, maar of het groeit, dat is maar afwachten. En zo gaat het ook met mij. Ik kan mij voorbereiden, maar op het moment zelf ben ik als een toeschouwer die observeert wat er gebeurt en tegelijkertijd ben ik ook degene die optreedt.
Met tennis merk ik dat ook steeds beter. Als ik onder controle probeer te houden hoe ik moet slaan of erover nadenk hoe ik moet slaan, dan sla ik de bal in het net. Zelfs ook makkelijke ballen. Als het me lukt om me over te geven aan het spel en met mijn volle aandacht bij de bal te zijn, dan ben ik op m’n best. Dat is een rare gewaarwording, net of het spel me overkomt. Ik kan dan verbaasd zijn over mijn slagen en hoe ik speel. Achteraf, want tijdens het spel ben ik alleen bezig met het spel op het moment.
Om zover te komen is misschien ook wel hard werken, maar dan wel op een compleet andere manier dan ik gewend was. Controle loslaten, liefdevol kijken naar je gedachten en gevoelens, zonder oordelen over hoe je zou moeten zijn vraagt wel wat oefening, maar levert mij veel op. Als ik geen oordeel heb over hoe ik zou moeten zijn, is alles oké. Dat geeft zelfvertrouwen.
Wil je meer zelfvertrouwen door leren los te laten?
Ben je vaak onzeker? Herken je de strijd in je hoofd? De malende en terugkerende gedachten die je gevoelens van onzekerheid alleen maar groter maken? Wil je minder last hebben van die onrust? Wil je leren om met meer zelfvertrouwen om te gaan met voor jou lastige situaties? Neem dan contact op met ons voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking.
Sander Dorgelo, 18 maart 2019
Contact
Heb je nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons. Wij zijn bereikbaar op 024 397 8892
Een mail sturen kan ook: info@md-act.nl
MD-act biedt trainingen en coaching door heel Nederland.
Gerelateerde artikelen
Weinig zelfvertrouwen, leren accepteren
Als je te veel bezig bent met nadenken over hoe jij zou moeten zijn en hoe jij je zou moeten gedragen gaat het juist vaak mis. Lees je in de blog Weinig zelfvertrouwen? Accepteer onzekerheid en doe wat spannend is de persoonlijke ervaringen die Sander hiermee heeft. En ook wat hem geholpen heeft om zijn onzekerheid te accepteren.
Negatieve gedachten en belemmerende overtuigingen
In de blog Negatieve gedachten en belemmerende overtuigingen kun je lezen hoe je eigen gedachten je behoorlijk in de weg kunnen zitten en ook hoe je er met de RET (rationeel-emotieve therapie) aan kunt werken om daar minder last van te hebben.