De zomer is in volle gang, hoewel het weer wel wat beter zou kunnen. Geen beter moment om de liefde eens te onderwerpen aan een kleine analyse.
Maar wat hebben verliefdheid en persoonlijke coaching nu met elkaar te maken? Leest u even rustig mee. U zult weldra zien wat we al niet kunnen leren van de liefde.
Een technische ontleding
Laat ons direct starten met een technische diagnose ‘onder de motorkap’: wat is verliefd worden nu eigenlijk als we naar de liefde kijken met een ijskoude blik, zoals een tandarts in een opengesperde mond?
Voor alle duidelijkheid: we spreken hier niet over het fenomeen waarover de wetenschap wel eens spreekt: de vrouw die ‘genetisch materiaal’ selecteert voor haar nageslacht, naar het schijnt puur afgaand op lichaamsgeur. Nee, we hebben het hier over zomaar plotseling verliefd worden. Over vlinders in je buik. Ik heb me laten vertellen dat je eigenlijk in ‘die ander’ simpelweg eigenschappen ziet die jij zelf graag zou hebben. Dat schijnt een mogelijke verklaring te zijn.
Dus je zit met je gedachten continue bij die ander, bij een geïdealiseerd beeld, maar alleen maar omdat je daar eigenschappen denkt te zien die je zelf graag zou willen hebben, zoals je zelf zou willen zijn en gezien worden.
Het tegenovergestelde van verliefd zijn
Omgekeerd gebeurt er iets gelijkaardigs met de mensen die juist enorm ‘op uw teen werken’! U kent ze wel… die onuitstaanbare baas of die ene collega die u liefst naar de maan zou schieten. Ze irriteren u mateloos. Zo erg dat ze uw goed functioneren in de weg staan. De weken dat zij op vakantie zijn is voor u de beste tijd van het jaar. Alleen dan kunt u ongestoord fatsoenlijk uw werk doen.
Net als bij verliefd worden, zijn er ook nu bepaalde eigenschappen bij die persoon die er voor u uit springen, die u opvallen en waar u sterk op reageert. Ditmaal zijn het eigenschappen die u zelf ook bezit, maar waar u om het zo te zeggen nog niet mee in vrede leeft. Het zijn eigenschappen, of gedragingen, die u zelf nog niet heeft ‘geïntegreerd’ en daarom kunnen ze u nog uit balans brengen.
Meer nog dan verliefd zijn, is dit natuurlijk pas écht verspilling van energie. Ben je verliefd, dan ben je positief gestemd en kun je de wereld aan. Maar dit vreet nodeloos veel energie weg en het kan ervoor zorgen dat je niet goed meer functioneert. Een interessant aanknopingspunt voor reflectie is het wel. Dit is materiaal waar je mee aan de slag kunt!
En wat is dat dan… Integreren?
Laat ik meteen eerst maar even een voorbeeld geven. Stel je even voor, je bent in de grond iemand die nou eenmaal graag anderen helpt en het belangrijk vindt om aardig gevonden te worden. In je werkomgeving heb je daardoor de neiging om je baas te willen ‘pleasen’ zoals dat heet. Omdat je je niet echt bewust bent van dit proces – voor jou is dit een normale ‘overlevingstactiek’ die je als kind jezelf hebt aangeleerd en die voor jou werkt – en deze steeds opnieuw blijft toepassen kun je ook in een situatie terechtkomen waarin plots deze aanpak niet meer werkt. Omdat je te snel “ja” zegt, nog voor je de echte vraag hebt begrepen, doe je bijvoorbeeld niet dat wat je manager eigenlijk had verwacht. Of je stelt niet vast dat je baas het eigenlijk ook niet weet, want je stelt geen vragen, maar alles wat jij intussen doet, vindt hij wel niet goed. Hij raakt geïrriteerd, jij had dit niet zien aankomen en schrikt omdat je baas opeens boos is.
De kans is groot dat deze persoon zich stoort aan collega´s die in zijn/haar ogen zich overdreven lopen uit te sloven voor de baas (net als hijzelf ook geneigd is te doen, maar van zichzelf niet in de gaten heeft). En al helemaal op momenten waarop hij juist in conflict ligt met de baas. Dan richt zijn woede zich zeker op de collega die op dat moment in zijn ogen probeert op een ‘goed blaadje’ te komen. De gedragingen van die collega raken hem, zij brengen hem uit balans, terwijl hij feitelijk niets met de hele situatie te maken heeft. We zeggen dan ook wel dat deze persoon dit stuk van zijn persoonlijkheid ‘nog niet heeft geïntegreerd’.
In balans zijn
Iemand die al zijn positieve en negatieve eigenschappen heeft geïntegreerd, die is in balans. Die is zo wordt ook wel gezegd ‘verlicht’. Die raakt niet uit balans door wat hij andere mensen in zijn omgeving ziet doen of hoort zeggen.
Integreren houdt ten eerste in jezelf ervan bewust zijn dat je bepaalde neigingen en gedragingen hebt. Je kunt hier proactief onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld door bloedeerlijke feedback te vragen aan iemand die jou goed kent, met het verzoek je niet te sparen en jou te vertellen wat hij jouw aardigheden en onaardigheden vindt.
Persoonlijke coach
U kunt ook samen met een persoonlijke coach onderzoeken wat uw kleine kwellingen en irritaties zijn en waar deze mogelijk vandaan komen. Ook kun je samen onderzoeken wat voor jou belangrijke drijfveren en motieven zijn bij de (gedrags)keuzes die jij in allerlei situaties maakt.
Dankzij deze zelfreflectie kom je dan mogelijk te weten dat je best alert bent op je drijfveer om door anderen aardig gevonden te willen worden. Als je je eenmaal bewust geworden bent van deze onderliggende drijfveer, dan kun je er eens op beginnen letten in je dagelijks leven.
Er zullen situaties zijn waarbij deze drijfveer zorgt voor functioneel gedrag. Bijvoorbeeld wanneer je op een feestje belandt waar je niemand kent. Maar je komt ook tot de ontdekking dat er situaties zijn waarbij de drijfveer zorgt voor gedrag dat eigenlijk, rationeel gezien, helemaal niet functioneel is: bijvoorbeeld snel “ja, doen we” zeggen tegen je baas, terwijl je niet eens echt begrijpt waar hij naar op zoek is, of welk ideaalbeeld hij voor ogen heeft.
Aardig gevonden willen worden is een voorbeeld van een overlevingstactiek. Wij mensen zitten gelukkig allemaal vol met overlevingstactieken. De kunst is enkel om je er van bewust te zijn dat je ze toepast, en goed te bewaken of ze functioneel zijn in de situatie waarin je zit.
Overlevingstactieken kunnen best ‘hardnekkig’ zijn en lastig te controleren, afhankelijk van de herkomst. Samen met je persoonlijke coach kun je je verder verdiepen in de herkomst van deze beschermingsmechanismen, het helen van onderliggende ‘wonden’, en het trainen van jouw vaardigheid om ze te controleren en gericht te gebruiken.
Nooit meer verliefd?
Als we dan zogenaamd ‘Verlicht’ zijn, zijn we dan misschien wel nooit meer verliefd…? Een interessante vraag waarvan ik echt niet zou durven zeggen of dat (ooit) het geval zal zijn. ‘Volledig in balans zijn’ is wat mij betreft ook eerder een soort ideale staat van zijn, die we steeds blijven nastreven maar misschien wel nooit echt helemaal bereiken.
Wel ben ik zeker dat het de moeite loont om eens met uw kleine kwellingen en irritaties aan de slag te gaan. Het helpt u om beter inzicht te krijgen in uw eigen gedrag. Wat er rondom u gebeurt zal u minder snel afleiden. U blijft op uw eigen pad. U geeft liefdevolle aandacht aan uzelf, en daardoor kunt u deze ook geven aan uw omgeving. Als dat geen ware liefde is!
U zoekt een coach?
Zoekt u een persoonlijke coach om samen te onderzoeken wat uw kleine kwellingen en irritaties zijn en wat eraan ten grondslag ligt? En wilt u professionele begeleiding van een ervaren coach bij het integreren van uw verschillende karaktereigenschappen? Neem dan contact op met ons. Dan kunnen we een vrijblijvende afspraak maken voor een kennismakingsgesprek.
Quint Videler, 14 februari 2016
Contact
Heb je nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons. Wij zijn bereikbaar op 024 397 8892
Een mail sturen kan ook: info@md-act.nl
MD-act biedt trainingen en coaching door heel Nederland.
Gerelateerde artikelen
Voice dialogue
Voice Dialogue is een mooie methode waarmee je onder meer je eigen overlevingsstrategieën kunt onderzoeken. Binnen Voice Dialogue is de in deze blog genoemde ‘pleaser’ een goede bekende. Als u meer wilt weten over deze methode en over hoe u hiermee meer in balans kunt komen, lees dan de blog die gaat over persoonlijke coaching en Voice Dialogue
Verslag over persoonlijke coaching
Als u meer wilt weten over wat coaching inhoudt, lees dan het openhartige verslag van een coachee over de waarde van persoonlijke coaching
Persoonlijke coaching: wat kan allemaal?
Voor meer informatie over wat de mogelijkheden zijn met persoonlijk coaching bij MD-act, klik hier: wat is persoonlijke coaching?