Het applaus gaat minutenlang door. Het publiek staat enthousiast op voor de spelers die in wisselende combinaties het podium verlaten en weer opkomen om opnieuw hun verdiende applaus in ontvangst te nemen. Ik zie op hun gezichten opluchting en blijdschap en ook zweetdruppels en een zekere spanning nog. Zelf voel ik me licht ontroerd. Over plezier in je werk gesproken…
We zitten in Amsterdam in de stadsschouwburg, mijn lief en ik, en hebben net een van de try-outs bijgewoond van Husbands and Wives, een stuk van Woody Allen. Je moet ervan houden, van zijn combinatie van alledaagse ellende en tragiek met humor en ironie, verpakt in relatiestrubbelingen. Ik hou ervan en heb een heerlijke avond gehad.
Op de terugweg naar huis (we hebben even, want van Amsterdam naar Nijmegen reis je wel zo’n anderhalf uur) praten we natuurlijk na en we delen beiden het gevoel van ontroering. De voorstelling vonden we allebei heel goed, maar er is meer: de energie, pret en professionaliteit die de spelers van toneelgroep Amsterdam hebben laten zien hebben ons ontroerd.
Al kijkend en luisterend voel je dat hier mensen iets staan te doen wat ze ontzettend graag doen en goed kunnen. Er is passie in hun spel, overtuiging en energie. De manier waarop zij het verhaal vertellen dat Allen geschreven heeft, overtuigt. Je gelooft ze. Wanneer Ramsey Nasr zijn colbertje uitdoet, zie ik dat het zweet op zijn rug staat: zijn overhemd is kletsnat. Hij is hard aan het werk en met voelbare overtuiging.
Foto van Jan Versweyveld, geplaatst met toestemming van Toneelgroep Amsterdam
Het raakt me eigenlijk altijd: als mensen werk doen waar ze echt achter staan en waarin ze met overtuiging hun kwaliteiten leggen en hun energie. Het maakt dan niet uit of ze op het podium staan of in een winkel: het is prachtig om te zien dat iemand van zijn werk geniet. Het vertaalt zich doorgaans ook in kwaliteit en professionaliteit geloof ik.
Ben je op je best in je werk of houd je het vooral vol?
Niet iedereen heeft de baan van zijn of haar dromen en zelfs in een droombaan kunnen er momenten zijn waarop je je helemaal niet zo blij voelt met je werk, zoals bij Halina Reijn op premiere-avond, als de zenuwen door haar keel gieren. Soms moet je het doen met een functie of baan waarin je minder van jezelf kwijt kan dan je zou willen. Dat is niet anders. Toch is het volgens mij wel de moeite waard om te onderzoeken of je uit je werk haalt wat erin zit. Ben je op je best in je werk of hou je het vooral vol?
Een vriendin van mij zei laatst toen ik vroeg hoe ze haar baan vond: ‘Het gaat een beetje in golven: er zijn periodes waarin ik het best aardig vind, maar er zijn ook periodes waarin ik elke dag weer denk: pff, ik moet weer aan de slag. Dan voel ik gewoon tegenzin en kost het me alleen maar heel veel energie. Dan ben ik aan het eind van de dag kapot en chagrijnig …’.
Deze vriendin heeft inhoudelijk een leuke baan, maar binnen de organisatie waar ze werkt, ervaart ze niet voldoende ruimte om haar werk op haar manier te doen. Ze voelt zich beknot in haar bewegingsvrijheid en daar heeft ze last van. Voor haar is het op dit moment gewoon een kwestie van volhouden…
Meer plezier in je werk: wat kun je zelf doen?
Moeite doen om meer plezier in je werk te beleven is de moeite waard. Je besteedt doorgaans veel uren per week aan je werk, of je nou een full time baan hebt of niet. En als je je in je werk niet prettig voelt is dat thuis vaak goed merkbaar. Dus wat let je om te onderzoeken of het allemaal iets leuker kan?
Ik kan me voorstellen dat je denkt: jaja, dat klinkt wel mooi, maar zoveel keus hebben de meesten van ons niet! Tenzij je net de Staatsloterij hebt gewonnen moet je toch gewoon ook werken voor je geld. Dat is waar natuurlijk, maar ik heb het niet meteen over radicale veranderingen zoals je baan opzeggen of meedoen aan ‘Ik vertrek’.
Kleine stappen op weg naar leuker werk
Ik geloof in kleine stappen om mee te beginnen. Kleine stappen waarmee je je huidige werk net wat leuker kan maken en ook kleine stappen in de richting van werk dat meer bij je past, dat je meer voldoening en plezier geeft.
Kleine stappen zet je gemakkelijk en ze leveren meteen resultaat op. Dat heeft meer kans van slagen dan wanneer je in een keer reuzenstappen zet en grootse doelen nastreeft die tot radicale verandering moeten leiden.
Niet alleen in loopbaanbegeleiding gaat dit op. Het blijkt ook in de ‘Ik vertrek’ uitzendingen: de mensen die het maken in het buitenland doen meestal eerst een goede voorbereiding. Ze oriënteren zich op wat ze willen en wat ze kunnen, hebben waar nodig bijgeleerd (de taal bij voorbeeld) en zorgen ervoor dat ze voor hun vertrek al zaken hebben voorbereid in het land van bestemming. Zij hebben heel veel kleine stappen eerst gezet, voordat ze de grote stap naar hun camping, hotel of B&B in het buitenland maken.
Loopbaanstappen zetten met appreciative inquiry
Om een nieuwe draai te geven aan je werk en/of je loopbaan hanteer ik bij loopbaanbegeleiding graag de methode van appreciative inquiry (AI). Kortweg komt deze methode hierop neer: met AI kijk je niet zozeer met een probleemoplossende bril naar vragen, maar neem je juist de wens naar iets anders als vertrekpunt. Dat doe je in 4 stappen:
- Discover: ontdekken en waarderen, successen uit het verleden benoemen en analyseren.
- Dream: je een voorstelling maken van de gewenste toekomst zonder al te veel mitsen en maren.
- Design: een toekomstscenario opstellen aan de hand van wat er ontdekt is en wat er mogelijk en gewenst is, met een tijdslijn en verdeeld in stappen.
- Destiny: in actie komen en waarmaken, met behulp van je omgeving en je eigen kwaliteiten.
De stappen van AI gebruik ik als loopbaancoach om mensen te begeleiden in het zetten van een nieuwe loopbaanstap. In het werkboek Loopbaanstappen zetten met appreciative inquiry heb ik die stappen vertaald naar vragen die je kan gebruiken in je oriëntatie op je werk en loopbaan. Dit geeft je misschien al genoeg inspiratie om zelf op weg te gaan naar leuker of ander werk.
Als je enkele gegevens invult, ontvang je per mail het werkboek met daarin de volgende onderdelen:
- Een vijf-stappenplan voor een oriëntatie op je werk en op nieuwe loopbaanstappen
- met uitnodigende vragen en opdrachten
- die aanzetten tot reflectie
- en die je ook in gesprek met anderen kunt oppakken.
- Een korte uitleg over appreciative inquiry.
- Een aanbod voor een oriënterend gesprek over je loopbaan.
Aanvragen gratis artikel Werkboek aanvragen
Als je overweegt om een loopbaantraject te starten, neem dan contact op met ons voor een vrijblijvende kennismaking.
Mariëlle Damoiseaux, 10 juli 2016
Contact
Heb je nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons. Wij zijn bereikbaar op 024 397 8892
Een mail sturen kan ook: info@md-act.nl
MD-act biedt trainingen en coaching door heel Nederland.