Ik organiseer een toernooi op de tennisclub. Om dat te openen zal ik een kort praatje houden. De nacht daarvoor slaap ik slecht. Het te houden praatje en andere klusjes voor het toernooi spoken door mijn hoofd. Daar baal ik van. Het stelt toch allemaal niet zo veel voor. Moet ik daarvoor wakker liggen? Ik word boos op mezelf.

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met ons!
024 3978 892 info@MD-act.nl

Je angst erkennen en onderzoeken

Er verandert iets op het moment dat ik voor mezelf erken dat ik het toch wel spannend vind om het praatje te houden. Ook al weet ik allerlei dingen te bedenken om het te relativeren. De angst lijkt gehoord te willen worden. Op het moment dat ik mijn angst erken, kan ik al een beetje ontspannen.

Ik besluit er dan maar naar te kijken. Angst gaat over een verwachte rampzalige uitkomst van een gebeurtenis in de (nabije) toekomst. In mijn geval afgaan bij het praatje: gaan stotteren, mijn tekst vergeten, een blackout krijgen, uitgelachen worden, belachelijk gemaakt worden. Ik zie de mensen al met hun hand voor de mond, maar voor mij duidelijk zichtbaar gniffelen: ik ga af en hoor er daardoor niet bij. Dit allemaal in mijn fantasie.

Meestal onderdruk ik voor mezelf dergelijke gedachten, maar het niet meer hoeven onderdrukken van deze gedachten ontspant me al. Ik kijk naar mijn rampgedachten en moet er ook een beetje om lachen. Het is niet leuk als het gebeurt, maar een echte ramp is het nu ook weer niet. 

Het rampscenario relativeren

De volgende vraag die ik mezelf stel is: hoe groot is de kans dat de ramp zal plaatsvinden? Ik vind het lastig om daar een antwoord op te geven. Het kan gebeuren. Als ik het in een percentage zou moeten uitdrukken, zou ik zeggen 30%. 

Wil je regelmatig informatieve artikelen ontvangen over onderwerpen op het terrein van mens en werk?
Schrijf je nu in

Reële verwachtingen van jezelf hebben

Ik realiseer me dat ik in dit verband veel dingen voor het eerst doe. Ik ben redelijk nieuw bij de club en heb nooit eerder een toernooi georganiseerd. Ik bedenk dat het (daarom) niet perfect hoeft. Ik heb een paar punten die ik wil vertellen en verder geef ik me maar over aan het moment.

Ik hoef ook niet alles te weten, dat is geruststellend om tegen mezelf te zeggen. Hoewel ik slecht heb geslapen, lukt het me uiteindelijk om mijn zorgen te laten varen. Ik weet dat het het beste gaat als ik durf te vertrouwen op het moment, zodat ik in een flow kan komen. Een paar punten heb ik op een lijstje staan, als geheugensteuntje.
Uiteindelijk gaat de hele dag prima. Ik groei in mijn rol als toernooileider en krijg er steeds meer lol in. Ik word steeds vrijer en merk dat ik spontaan grapjes ga maken als omroeper achter de microfoon. Voor mij een teken dat ik in mijn flow zit. Was het perfect? Nee, vast niet. Het was goed genoeg. En misschien daarom wel perfect.

Samenvatting: anders omgaan met je angst

Zelfvertrouwen gaat eigenlijk over angst. En angst gaat over verwachte rampen in je fantasie. Onderdrukken werkt niet, ze onder ogen zien wel. Het opgeven van mijn verzet tegen de onaangename gedachten deed al wonderen.

Als je je angst hebt erkend en de strijd ertegen hebt opgegeven, kun je vervolgens je rampfantasieën onderzoeken. Hoe reëel zijn ze eigenlijk? En hoe groot is de kans dat ze ook echt uit zullen komen? Vaak blijken onze rampscenario’s nogal overdreven te zijn. En komen de rampen uit? Meestal niet. Doet me denken aan de tegelwijsheid ‘Een mens lijdt dikwijs het meest door het lijden dat hij vreest’.

Tot slot kun je kritisch kijken naar de eisen die je aan jezelf stelt: zijn ze echt zo reëel? Als je eerlijk bent, is de kans is groot dat je tot de conclusie komt dat je de lat voor jezelf wel erg hoog legt… 

Op eigen kracht je angsten aanpakken?

De RET (Rationeel-Emotieve Therapie) kan je helpen wanneer je je angsten zelf wilt aanpakken. Als je daar meer over wilt weten, vraag dan ons uitgebreide artikel over de RET gratis aan. Hierin lichten we toe hoe de RET werkt en geven we je oefeningen waarmee je je eigen gedachten en overtuigingen kritisch kunt toetsen en zo nodig kunt bijstellen. Het helpt je om minder last te hebben van de gedachten en overtuigingen die voor spanning en angst zorgen.

Als je enkele gegevens invult, sturen wij je het artikel per mail toe.

Wil je persoonlijke begeleiding bij het aanpakken van je angsten en het vergroten van je zelfvertrouwen, neem dan contact op met ons. Wij zijn bereikbaar op 024 202 3768. Een mail sturen kan natuurlijk ook: info@MD-act.nl

Wij bieden een cursus zelfvertrouwen aan. Een goede optie als je samen met anderen wilt werken aan meer zelfvertrouwen.

Wil je liever een-op-een met een coach werken aan meer zelfvertrouwen? Kijk dan hier voor meer informatie: coaching zelfvertrouwen.

Zoek je naar tips en informatie over zelfvertrouwen? Bel ons direct
024 3978 892 info@MD-act.nl

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Toets je gedachten en overtuigingen met behulp van de RET

  • Een beschrijving van de RET
  • Met twee uitgebreide oefeningen
  • Waarmee je alleen, of met een collega, vriend of partner
  • Je eigen gedachten en overtuigingen kritisch kunt toetsen en zonodig kunt bijstellen
  • En kunt oefenen in de praktijk
  • Het helpt je om minder last te hebben van onzekerheid.

Artikel aanvragen