Het ministerie van SZW heeft in 2018 een tijdelijke subsidieregeling ingevoerd voor werknemers en zelfstandigen die 45 jaar of ouder waren. Zij kregen de gelegenheid voor een gratis ontwikkeladvies bij een erkende loopbaancoach. De bedoeling was om de ‘oudere werknemer’ de kans te geven samen met een loopbaanadviseur naar het eigen werk en de eigen toekomst te kijken. In gesprekken en met hulp van vragenlijsten of andere instrumenten kon de 45-plusser onderzoeken hoe die zich verder kon ontwikkelen, zodat hij of zij ook op langere termijn prettig aan het werk kon blijven.
Mijn ervaringen als loopbaancoach met het loopbaanadvies 45+
Het was een succesvol initiatief (meer dan 25.000 aanvragen landelijk) en is inmiddels afgesloten. Halverwege dit jaar ben ik zelf als loopbaancoach met deze trajecten begonnen en ik heb er erg veel plezier aan beleefd. Dé 45-plusser bestaat natuurlijk niet en dat werd mij ook weer duidelijk, maar in de arbeidsmarkt lijkt 45-plus wel een beetje synoniem voor te inflexibel, te oud, te veel op zoek naar zekerheid, niet bereid te ontwikkelen en – vul maar in -. Van de mensen die ik in de afgelopen jaren heb begeleid, hoorde ik vaak dat hun leeftijd geen streepje voor is in sollicitaties. Ook werkgevers geven soms besmuikt toe dat iemand van boven de 50 of 55 voor hun geen matchbare kandidaat is…
Niets is minder waar, zo merkte ik in deze trajecten weer.
Zelf ook ‘al’ 56, ben ik natuurlijk licht bevooroordeeld, maar wat ben ik leuke mensen tegen gekomen: van de vertaalster, die op haar 61e toch graag nog eens wilde sparren over hoe zij de komende jaren weer met collega’s aan het werk kon gaan. In plaats van in haar eentje in haar werkkamer aan de vertaling van een boek te werken. Tot de onderwijscoördinator die zo graag een stap wilde maken van het speciaal onderwijs naar het reguliere vervolgonderwijs, de controller die het op zijn 51e tijd vond om zich breder te ontwikkelen, nieuwe dingen te leren en uit de branche te stappen waar hij al 17 jaar werkte en de therapeut die ‘de leukste baan van de wereld heeft’, maar iets te veel reistijd.
45-plussers: ontwikkelgericht, flexibel en bereid om het roer om te gooien
De mensen die ik tegenkwam zijn bezig met hun toekomst en zitten niet de tijd uit tot hun pensioen. Het zijn mensen die zich willen ontwikkelen, die niet vastzitten aan een branche of werkgever, maar graag iets nieuws willen proberen en die daarvoor heel veel in huis hebben aan kennis, vaardigheden, ervaring. Mannen en vrouwen die een tweede carrière willen beginnen of een stap willen zetten naar werk dat nóg beter aansluit bij wie ze zijn of willen zijn. Hun potentieel is vaak groter dan ze zelf aanvankelijk geloven en zeker groter dan wat hun in de arbeidsmarkt nog wel eens wordt toegedicht…
De trajecten hebben tot hele verrassende uitkomsten geleid: de vertaler is naast haar werk vrijwilligerswerk gaan doen als budgetcoach. De controller is gaan solliciteren bij een klooster, de onderwijscoördinator stapt misschien over naar het ROC.
Zonder uitzondering hebben de deelnemers het heel erg gewaardeerd dat ze de tijd konden nemen om hun zelfbeeld, hun CV en hun wensen voor de toekomst weer eens op te poetsen. Ze konden zonder drang of dwang van hun werkgever zelf over hun ontwikkelmogelijkheden en perspectief nadenken en hun kansen verkennen. Ik zou het hun werkgevers gunnen om te zien hoe geïnspireerd en ontwikkelbereid deze 45-plussers met hun persoonlijke ontwikkeling bezig zijn. En ik wil werkgevers en recruiters oproepen om bij het CV van een oudere sollicitant meer tijd te nemen dan de 6 of 9 seconden die er nu voor staan en te kijken naar de match die er wel mogelijk is in plaats van naar de geboortedatum. Dat is niet alleen goed voor de werknemer, maar ook voor je bedrijf.
45-plusser: feiten op een rijtje
Nog even wat feiten van het CBS: de groep werkende 45-plussers is in de afgelopen 10 jaar alleen maar gegroeid, als gevolg van de gestegen levensverwachting en bevolkingssamenstelling (Bron: CBS: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/12/meer-werkenden-in-februari). In een arbeidsmarkt die nog steeds ongekend krap is (284.000 vacatures in het tweede kwartaal van dit jaar) zit hier voor recruiters dus kwantitatief het grootste potentieel. Toch blijkt dat deze groep (45-plus) duidelijk minder vaak van baan wisselt dan de groepen van 15-25 jaar (33,2% wisselt per jaar van baan) of van 25-45 jaar (13,5% wisselt).
Voor een deel heeft dat natuurlijk te maken met leeftijdsfase-verschillen. De jongere werknemer is nog druk bezig met zijn beroepsopleiding en -oriëntatie, gaat van bijbaan naar vaste baan en wisselt daardoor veel. De volwassen werknemer zet stappen om zijn loopbaan op te bouwen (al is in deze groep het aantal baanwisselaars al fors gedaald ten opzichte van de jongeren).
De 45-plusser wisselt het minst van baan (6,8%). Ik schat in dat dat vooral te maken heeft met arbeidsmarktdynamiek. In een arbeidsmarkt die vooral naar jonge mensen zoekt, schuift de werkgever het CV van de oudere sneller aan de kant. Dat helpt de oudere die een poging waagt, dan weer niet om om het vaker te proberen. Er is dus werk aan de winkel, voor de werkgever die in zijn matching meer ruimte moet maken voor een 45-plus profiel (of 50-plus, 55-plus, 60-plus). En ook voor de werknemer die het aan moet durven om een stap te zetten naar een nieuwe werkgever, branche, functie of zelfs vak en door moet zetten, ook als het niet metéén lukt om aan de sollicitatietafel te komen.
Behoefte aan begeleiding van een loopbaancoach?
Ben je zelf 45-plus en heb je behoefte aan begeleiding bij het zetten van een nieuwe stap in je loopbaan? Neem dan contact op met ons.
In een eerste gesprek kijk ik samen met jou naar wat jij nodig hebt om die stap te zetten. We stippelen dan samen een route uit en jij krijgt na ons gesprek een duidelijk kostenoverzicht en plan voor de begeleiding. Dit kun je als je wil ook gebruiken om aan je werkgever voor te leggen.
Voor de HR professional of recruiter
Ben je HR professional of recruiter en herken je dat je zelf misschien ook wel eens te snel het CV van die 45-plusser terzijde schuift? Ik ga graag met je in gesprek om samen te onderzoeken hoe jij nog meer kan halen uit je selectieprocedures en daarbij ook de talentvolle 45-plussers niet passeert. Bel me of laat je gegevens achter en ik bel jou.
Mariëlle Damoiseaux, 3 december 2019
Contact
Heb je vragen, of kunnen we je misschien ergens mee helpen? Wij zijn bereikbaar op 024 397 8892
Een mail sturen kan ook: info@md-act.nl
MD-act biedt trainingen en coaching door heel Nederland
Gerelateerd
Ander werk zoeken
Hoe bepaal je wat je wilt en waar je op moet solliciteren als je ander werk wilt gaan doen? In mijn blog Ander werk zoeken, wat wil ik? ga ik in op hoe je je droom kunt gebruiken als vertrekpunt om je zoektocht naar een andere baan te beginnen.