Wie kent het niet: het vage gevoel dat je niet helemaal meer past in de baan die je ooit vol enthousiasme bent begonnen. Minder betrokken voelen bij de organisatie, minder het nut zien van datgene wat er geleverd wordt en twijfelen aan je bijdrage daaraan: gedachten en gevoelens die langzaam je loopbaan binnen kunnen sluipen.
Deze gedachten en gevoelens zijn niet dwingend en geven geen acute noodzaak aan; meestal zijn ze zo weer weg en herpak je jezelf. Een kort moment van onrust of onmacht. Maar op een onverwacht ogenblik golft het opnieuw door je hoofd.
Dan besluit je om jezelf serieus te nemen. Eigenlijk kun je er niet meer omheen. De gedachten en gevoelens nemen toe in kracht en in aantal. Je begint erover te praten met je partner, een goede vriend en zelfs een collega. Je merkt dat er iets tegenstrijdigs gaat ontstaan: enerzijds blijft het spoken in je hoofd en anderzijds lucht het op om erover te praten. Langzaam ga je accepteren wat je bezighoudt. Er is verandering op komst.
Verandering is afscheid nemen
Het proces van onderzoek van de loopbaan start vaak met een gevoel van afscheid. Het is iets als een jas die niet meer past, ongemak, er schuurt wat. Zo benoemen we het vaak. Hoewel de meesten van ons dat niet direct bewust zijn, is er sprake van afscheid; de aankondiging van iets nieuws, zonder te weten wat dat nieuwe zal zijn. Er is behoefte om van iets weg te gaan, maar dat kan of wil je niet omdat er nog niets is waar je naar toe wilt.
Zo sprak ik een docent met coördinerende taken. Haar pensioendatum kwam eraan over enkele jaren. Ze had in haar loopbaan altijd extra taken op zich genomen naast het onderwijs. Maar het tempo van het onderwijs werd haar teveel. Zij vertelde dat zij steeds vaker meer tijd nodig had om zaken voor elkaar te krijgen. Ze merkte ook dat jonge collega’s beduidend sneller waren met regelzaken, met digitale vraagstukken, en met het afwikkelen van administratieve rompslomp. Toch probeerde zij kost wat kost het tempo bij te houden. Het gaf haar veel extra werkdruk.
Het inzicht dat er iets aan het veranderen was groeide en ze begreep dat het inboeten aan snelheid in het werk iets was dat ze moest gaan accepteren, omdat ze de stress niet zou kunnen volhouden. Zij zou afscheid gaan nemen van “snelheid” en dat besef gaf haar ruimte om met haar leidinggevende te kijken naar andere taken waar zij zich prettig bij zou kunnen voelen op dit moment in haar loopbaan.
Een psycholoog die herstellend was van een burn-out vertelde me dat hij zich niet meer senang voelde om de hele dag in een kamertje met mensen te praten en zoveel mogelijk uren moest maken voor de werkgever in opdracht van derden. Tegelijkertijd was hij erg gehecht aan de status van zijn functie en de voordelen van een goed salaris. Hij zou – als hij met dit werk zou stoppen – ook zijn registratie kwijtraken, terwijl hij er jaren voor gestudeerd had naast zijn werk. Zijn opdracht bestond uit het opnieuw waarderen van status en inkomsten en afscheid gaan nemen van deze “zekerheden”.
Overigens betekent het niet dat een afscheid definitief is, maar het proces van het erkennen en durven herzien van je waarden is belangrijker dan dat iemand daadwerkelijk nooit meer terug kan grijpen op waar hij afscheid van heeft genomen. Natuurlijk kan voor iemand aanzien en een goed inkomen belangrijk blijven, maar dat kan op meer manieren…
Het proces van afscheid nemen brengt rouw met zich mee als het besef ingedaald is. In de bezinning die daarna volgt, geef je vanuit het vernieuwde inzicht betekenis aan datgene waaraan je je altijd zo gehecht had. De ruimte die daardoor ontstaat, geeft een beter zicht op wat je nu belangrijk vindt in je loopbaan en kun je op basis daarvan weer doelen formuleren. Uiteraard zul je je dan weer concreet gaan oriënteren op een nieuwe baan, een nieuwe toekomst. Je legt contacten, voert gesprekken en heel langzaam groeit er weer een concreet beeld waaraan je jezelf gaat verbinden.
De cirkel is rond
Een controller, die met wederzijds goedvinden afscheid had genomen van het bedrijf waar hij jaren met veel plezier had gewerkt, vertelde dat hij eigenlijk nog steeds boos was op zijn werkgever. Hij voelde zich uitgebuit en miskend in zijn kwaliteiten. De laatste periode was ontaard in een stevig conflict.
Bij de analyse van zijn loopbaan zagen we dat hij kostte wat kost erkenning wilde bij werkgevers waar hij gewerkt had en dat dit iedere keer ontaarde in een conflict. Het betekende voor deze controller dat hij afscheid zou gaan nemen van de grenzeloze behoefte aan erkenning alvorens hij kon nadenken over hoe hij voor zichzelf meer vertrouwen in zijn kwaliteiten kon krijgen. Door in te zien waar zijn behoefte aan erkenning vandaan kwam en hoe hem dat belemmerd had in zijn loopbaan, werd zijn boosheid minder en kreeg hij de behoefte om een werkgever te zoeken met waarden die beter aansloten bij wat hij belangrijk vond.
De loopbaan blijft, de baan verdwijnt
De beschreven voorbeelden maken duidelijk hoe belangrijk het is om de verschillende stappen van het proces van contact maken tot en met betekenis geven, iedere keer bewust te doorlopen. De verandering ín je baan of verandering ván baan geeft je de mogelijkheid om te groeien in je loopbaan door het ontwikkelen van veerkracht tijdens veranderingsprocessen. Dit verrijkingsproces kan je ontwikkeling als professional veel extra’s geven voor je loopbaan in de overgangen tussen verschillende werkgevers of tussen verschillende banen. Hoe beter je jezelf leert kennen in de verschillende fasen van een veranderingsproces, hoe makkelijker het is om met de verandering mee te bewegen.
Je waarden top 10 bepalen
Als je je minder betrokken voelt bij je organisatie, of minder plezier en voldoening uit je werk haalt en (opnieuw) wilt bepalen wat je belangrijk vindt in je werk en leven, kun je onze waarden top tien gratis downloaden. Hiermee krijg je helder zicht op je belangrijkste waarden. Als je de aanvraag doet en je gegevens invult, krijg je:
- een eenvoudig instrument voor het maken van je persoonlijke waarden top tien;
- vervolgens een overzicht van waarden die voor jou in je werk het belangrijkste zijn;
- de mogelijkheid om te toetsen of die waarden nu in je werk voldoende aan bod komen;
- daarmee hulp bij het kiezen van vervolgstappen in je loopbaan;
een aanbod voor een kosteloos oriënterend gesprek over je loopbaan.
CTA Werkboek waarden top 10 aanvragen
Behoefte aan loopbaanbegeleiding?
Wil je met de hulp van een loopbaancoach op gang geholpen worden om te onderzoeken wat jij belangrijk vindt, wat jouw waarden zijn? Met een paar loopbaangesprekken kom je vaak al een heel eind. Met meer zicht op dat wat jij echt belangrijk vindt, vergroot je de kans op een rijke en bevredigende loopbaan.
Mariëlle Damoiseaux, 14 juni 2018
Contact
Interesse in een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een loopbaancoach? Neem dan contact op met ons: 024 397 8892
Mailen kan natuurlijk ook: info@md-act.nl
MD-act biedt trainingen en coaching door heel Nederland