Met loopbaanplanning maak je gebruik van je verleden om een weloverwogen en toekomstbestendig loopbaanplan te kunnen maken. Je gebruikt je ervaringen in werk en studie om stil te staan bij vragen als:
- Hoe heb jij je loopbaan tot nu toe vormgegeven?
- Welke gebeurtenissen in je leven hebben invloed gehad op je loopbaan?
- Zijn er patronen zichtbaar?
- Zou je op basis van de resultaten uit het verleden garanties voor de toekomst kunnen verkrijgen
De toekomst is lastig te voorspellen
Vroeger dacht men de toekomst te kunnen voorspellen aan de hand van natuurverschijnselen. In de toekomst lag het lot besloten en de voorspelling alleen al zorgde ervoor dat het zo ging lopen, bij wijze van spreken.
Tegenwoordig glimlachen we erom, hoe dat vroeger ging bij oude volken. We weten nu dat de toekomst geen wiskunde is: je kunt het niet berekenen en er zijn natuurlijk geen zekerheden. Maar tegelijkertijd rekenen en redeneren trendwatchers en beursgoeroes zich vandaag de dag met wetenschappelijke modellen een slag in de rondte om ons te overtuigen dat op basis daarvan de toekomst toch in kaart te brengen is…..
We zien echter vaak genoeg dat wat je ook samen vastlegt aan afspraken om de toekomst als het ware te plannen, alles overruled kan worden door ingrijpende gebeurtenissen of veranderingen in wet- en regelgeving.
Ook recent hebben we gezien hoe (internationale) gebeurtenissen in één keer invloed hebben op hoe we collectief en individueel onze toekomst hebben vormgegeven. Denk bijvoorbeeld aan de bankencrisis, terroristische organisaties die beelden laten kantelen of wereldleiders die het op hun heupen krijgen.
Met loopbaanplanning je loopbaan strak plannen en hiermee de toekomst helemaal voorspelbaar maken is dus in feite niet mogelijk. Maar het allemaal maar ‘laten gebeuren’ is toch ook geen optie. Hoe doe je dat nu, je verhouden tot je toekomst?
Loopbaanplanning: maximaal richting geven aan je loopbaan
In het huidige tijdsgewricht wordt van ons verwacht dat we ons bewust opstellen ten opzichte van wat voor ons ligt. Al tijdens de studie moet je je leerdoelen bepalen ten opzichte van wat je later wilt worden. Richting geven in je leven, maar je ook bewust blijven van wat er met jou in deze wereld gebeurt en daar je voordeel mee doen. Doe je dat niet, laat je misschien wel kansen lopen of kun je zelfs de boot missen.
Het nemen van verantwoordelijkheid voor je toekomst kan ook spanning oproepen: maak je het wel waar voor jezelf en/of voor anderen? Deze spanning is begrijpelijk, omdat je nu eenmaal niet kunt voorzien wat er allemaal kán gebeuren. Leven is wat er gebeurt terwijl jij druk bezigt bent je loopbaandoelen te realiseren
Natuurlijk is het positief en zelfs verstandig om zelfbewust met je loopbaan om te gaan, goed te weten wat je wilt en gedisciplineerd aan je doelen vast te houden. Vaak zijn deze doelen gekoppeld aan maatschappelijk, materieel of financieel succes en is het voor iedereen zichtbaar als het je lukt om deze doelen te halen.
Maar: je kunt je soms afvragen of dit soort doelen wel recht doen aan wie jij werkelijk bent en aan wat echt belangrijk voor je is. Te vaak zie je dat mensen onderweg zo veel naar hun doelen hebben gekeken en zo weinig naar wat er zich in het hier en nu aandient, dat zij pas laat of soms te laat ontdekken dat andere zaken voor hen in het leven eigenlijk veel belangrijker blijken te zijn……
Life is what happens when you’re busy making other plans
Hoe zorg je ervoor dat je de voor jou wezenlijk doelen nastreeft en onderweg ook oog blijft houden voor wat er om je heen gebeurt, zodat je de kansen die zich aandienen kunt benutten? Hoe plan je je loopbaan en het leven ‘wendbaar’? Een goede loopbaanplanning is hierbij onontbeerlijk.
De onderstroom: innerlijk drijfveren, kernwaarden en kernbehoeften
Het rationeel plannen van je toekomst wordt als een kwaliteit die gezien die bepalend is voor succes. Daar heb ik al de kanttekening bijgezet dat mensen vaak verkeerde doelen blijken te hebben gesteld en dat veranderende omstandigheden gemaakte toekomstplannen soms flink in de war kunnen schoppen. Maar bij het plannen van je toekomst en loopbaan speelt nog een ander fenomeen waar je rekening mee zou moeten houden: in de praktijk zeggen veel mensen A, terwijl ze vervolgens B doen. Daar kan geen loopbaanplanning tegenop…! Maar hoe kan dat?
Kennelijk is er iets wat je bij het maken van je dagelijkse keuzes sterker stuurt dan je ‘bewuste ik’, waardoor je afwijkt van je voornemens en de gemaakte plannen. Dan speelt je ‘onbewuste ik’ een bepalende rol. Daarom is het bij het maken van een loopbaanplanning belangrijk om zicht te krijgen op wat er zich in je afspeelt in die onbewuste ik. Dan snap je ook waarom plannen soms zinvol is en waarom het op een ander moment juist slim is daar van af te wijken.
Loopbaanplanning: jouw innerlijke ijkpunten bepalen
Uiteindelijk gaat het er in je leven en loopbaan om, om te kunnen ervaren waar je innerlijke drijfveren je heen sturen, om te zien wat je werkelijke waarden en behoeften zijn. Bij het benaderen van deze innerlijke drijfveren, kernwaarden en kernbehoeften ervaar je dat je je werk en leven zinvoller kunt invullen, verbondenheid kan voelen met jezelf en anderen, besluiten kunt nemen die passen bij wie je bent en evenwichtiger in het leven kunt staan.
De snelheid en complexiteit van de tegenwoordige tijd vragen veel van mensen. Het gevaar hierin te verdrinken is dichtbij. In een onderzoek naar je leven, loopbaan en toekomst leer je hoe je bij jezelf drijfveren, waarden en behoeften beter kunt onderscheiden en op basis van dit inzicht keuzes kunt maken die recht doen aan wie je werkelijk bent.
Er zijn verschillende methoden die wij, loopbaancoaches, bij het maken van een loopbaanplanning kunnen gebruiken om te onderzoek wat jouw drijfveren, waarden en behoeften zijn. Zo kun je met het maken van een levenspanorama zicht krijgen op gebeurtenissen die invloed hebben gehad op je leven en loopbaan en met een analyse van je keuzepatronen begrijpen of jouw keuzepatroon voldoende goeds voor je heeft gedaan.
Met een waardenonderzoek breng je jouw waarden in kaart in verschillende levensgebieden en leer je hoe waarden voorwaarden kunnen worden waarmee je invloed kunt hebben. Uiteindelijk maak je met de scenariomethode verschillende schetsen van je toekomst die je in staat stellen te sturen op dat wat je wil, maar je ook leren om toeval en kansen te benutten. Allemaal goede bouwstenen voor een goed gefundeerde loopbaanplanning!
Zelf je werkwaarden top 10 bepalen?
Vind je het lastig om zelf aan te geven wat jij belangrijk vindt in je werk en in je leven, en moeilijk om je eigen loopbaanplanning te maken? Het antwoord hierop ligt vaak dichterbij dan je denkt. En de spanning tussen plannen en het maar laten gebeuren is er bijna altijd. Koppel daarom je doelen rechtstreeks aan wat jij belangrijk vindt in je werk en leven. Dat maakt dat je, met behulp van jouw loopbaanplanning, je eigen loopbaan met meer plezier en energie kunt bewandelen.
Wil je bepalen wat je belangrijk vindt in je werk en leven, kun je onze waarden top tien gratis downloaden. Hiermee krijg je helder zicht op je belangrijkste waarden. Als je de aanvraag doet en je gegevens invult, krijg je:
- een eenvoudig instrument voor het maken van je persoonlijke waarden top tien;
- vervolgens een overzicht van waarden die voor jou in je werk het belangrijkste zijn;
- de mogelijkheid om te toetsen of die waarden nu in je werk voldoende aan bod komen;
- daarmee hulp bij het kiezen van vervolgstappen in je loopbaan;
- een aanbod voor een kosteloos oriënterend gesprek over je loopbaan.
Aanvragen gratis Werkwaarden top 10
Behoefte aan loopbaanbegeleiding?
Wil je met de hulp van loopbaancoaching op gang geholpen worden om te onderzoeken wat jij belangrijk vindt, wat jouw waarden zijn? En samen met je coach een goede loopbaanplanning maken? Met een paar loopbaangesprekken kom je vaak al een heel eind. Met meer zicht op dat wat jij echt belangrijk vindt, vergroot je de kans op een rijke en bevredigende loopbaan.
Mariëlle Damoiseaux, 4 februari 2018
Contact
Heb je nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons. Wij zijn bereikbaar op 024 397 8892
Een mail sturen kan ook: info@md-act.nl
MD-act biedt trainingen en coaching door heel Nederland.
Gerelateerd artikel
Loopbaanplanning en proactief loopbaangedrag
De onderzoekers Koen en Bezouw hebben in onderzoek laten zien dat loopbaanplanning bijdraagt aan meer werkzekerheid.