Iemand sprak laatst over een herinnering die het meest is blijven hangen van de eerste jaren van de middelbare school. Dat was een opdracht uit een tekenles. De opdracht luidde: “Teken deze stoel, zónder de stoel zelf te tekenen!”
Er zijn gewone coach gesprekken, en er zijn coach gesprekken die je je blijft herinneren. Die een doorbraak waren. Dat zijn gesprekken waarbij het is gelukt om de coachee bij het werken aan gedragsverandering anders te laten kijken naar zijn/haar omgeving.
krachtige lessen in koers bepalen en gedrag veranderen
Kent u het boekje van Dr. Ben Tiggelaar met de titel “Dit wordt jouw jaar!”? Een leuk boekje. Echt iets voor op je nachtkastje, om zo ’s avonds nog eens kort iets in te lezen. Gemakkelijk, kort en bondig. Maar pas op, achter de bondige taal zitten grote universele waarheden die best wel wat tijd vragen om echt tot je door te laten dringen. Ik zat er zojuist nog eens in te bladeren. Achterin staan de ‘12 krachtige lessen in persoonlijke verandering’. Ik pik er 2 voor u uit: ‘Nieuwe prikkels’ en ‘Zelfleiderschap’.
Nieuwe prikkels
Nieuwe prikkels leiden tot nieuw gedrag. Daarom is het belangrijk dat we een sociale en fysieke omgeving creëren die bevorderlijk is voor de implementatie van onze actiedoelen.
Los van de actiegerichtheid die wellicht niet iedereen aanspreekt, staat hier een hele belangrijke waarheid. Het is de omgeving waarin de stoel staat die bepaalt wat voor stoel die stoel is. Zo is dat ook met ons mensen, met ons gedrag en zelfs ook met ons denken. Ons gedrag ontstaat in interactie met de omgeving. Het wordt voor een groot stuk bepaald door de omgeving.
Ben je op zoek naar verandering, kijk dan eens bewust naar de omgeving waarin je zit. En probeer eens – met open vizier(!) – bewust een andere omgeving op te zoeken en kijk wat het effect daarvan is.
Zelfleiderschap
Er wordt een steeds groter beroep gedaan op ons vermogen tot zelfleiderschap. Dat is aantrekkelijk en lastig tegelijk. Veel mensen hebben behoefte aan hulp bij deze uitdaging.
Inderdaad. De tegenwoordige Westerse mens denkt en handelt steeds meer vanuit zichzelf. Wat levert het mij op? Denken gebeurt in transacties. We zijn onafhankelijker en meer op onszelf aangewezen. Dus je zou inderdaad kunnen redeneren dat dat dan dus ook meer zelfleiderschap vraagt.
Zelf vind ik dat lastig en niet noodzakelijk waar. Op de eerste plaats omdat wanneer je aan zelfleiderschap gaat doen, je automatisch ook meer ‘in je hoofd gaat zitten’. Dat is per definitie eenzaam en voor je het weet ben je in een spiraal aan het redeneren die steeds maar smaller wordt in plaats van breder.
Een andere beweging is ook mogelijk. Een beweging terug ‘naar buiten’, naar de mensen om je heen, de organisatie waarin je werkt. Deze beweging begint opnieuw met onbevangen kijken. Daar heb je niet perse hulp bij nodig. Net als in de tekenles, geef je je zelf gewoon een opdracht. Een opdracht tot anders waarnemen en opnieuw naar je omgeving kijken.
Lastig? Maak eens een foto van je werkplek en toon deze aan een vriend of vriendin. Vraag wat ze opvalt en hoe zij zich zouden voelen op deze plek.
De opdracht sluit aan bij de les ‘Nieuwe prikkels’ van Tiggelaar. Deze les is gebaseerd op het gegeven dat veel van ons gedrag een onbewuste en automatische reactie is op onze omgeving. Deze bekende omgeving prikkelt je om bekend gedrag te vertonen. Niet handig dus, wanneer je jouw voornemen in de praktijk wilt brengen en dus ander gedrag wilt gaan vertonen.
Bekijk daarom zorgvuldig je werkplek of de andere plek(ken) waarin jij nieuw gedrag wilt gaan inzetten. Probeer vast te stellen welke kenmerken in deze omgeving je verleiden tot oud en ongewenst gedrag. Maak er foto’s van, laat deze aan vrienden zien en zoek met hun wat jou daarin verleid om in oude patronen te blijven handelen. En onderzoek hoe je jouw fysieke en sociale omgeving zo kunt aanpassen, dat daarin prikkels zitten die jou verleiden tot of herinneren aan gedrag dat past bij je voornemen. Want nieuwe prikkels leiden tot nieuw gedrag.
Succes!
Heb je hulp nodig bij het veranderen van gedrag? Neem dan contact op met ons!
Quint Videler, 19 maart 2017
Contact
Heb je nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons. Wij zijn bereikbaar op 024 397 8892
Een mail sturen kan ook: info@md-act.nl
MD-act biedt trainingen en coaching door heel Nederland.