Een gemiddelde vakantie wordt beter gepland en gestuurd dan een loopbaan. En wat hangt er vanaf? Een paar weken onbezorgdheid, optimaal plezier, sportieve uitdagingen, mooie uit- en inzichten, interessante ontmoetingen. Laat die kenmerken maar eens los op je loopbaan. Voel je ‘m?
Nadenken over je werk is nadenken over je loopbaan
Niets verdwijnt zo makkelijk in de sleur van alledag als je loopbaan. Maar eerlijk is eerlijk: om nou dag in dag uit met je loopbaan bezig te zijn, is ook wat overdreven. Maar dit hoeft niet als je het slim aanpakt. Neem als aanleiding je eerstvolgende gesprek met je leidinggevende. Begin overzichtelijk. Bedenk eerst eens hoe ver van tevoren je start met de voorbereiding van bijvoorbeeld een functioneringsgesprek.
Te vaak te laat begonnen met voorbereiden? Schrijf dan in de komende maanden regelmatig losse gedachten op – soms maar een paar woorden – over je werk, over taken die je uitvoert. Kijk terug in je agenda van het afgelopen half jaar. Is er iets waarover je tevreden bent, wat je beter wil gaan doen, wat je vooral hebt geleerd? Voorbereiden hoeft niet ingewikkeld te zijn. Houd het vooral klein en simpel.
Voorbereiden is vies
Het woord ‘voorbereiding’ roept verschillende gevoelens op. Vaak wordt een gesprek in de gesprekscyclus nauwelijks of niet voorbereid. Niet alleen door werknemers, maar vooral ook niet door leidinggevenden. In de dichtgekitte agenda’s van managers moet er namelijk ook nog zoiets worden gepland als de plannings-, functionerings- en beoordelingsgesprekken met medewerkers. Eerder een last dan een lust.
Maar bedenk hoe het zou zijn als deze weldoordacht zouden verlopen? Door deze voorbereiding geef je een goed gesprek de beste kans. Hoe waardevol is het niet om in rust wat langer op je werk en taken te praten over de onderwerpen die jij belangrijk vindt, zoals je loopbaan? Eén kwalitatief goed gesprek geeft brandstof voor een half jaar. Ga maar eens na hoe lang de effecten kunnen doorijlen van een gesprek met een vriend, met een van je kinderen of je ouders. Of soms met een wildvreemde. Op vakantie bijvoorbeeld. Deze contacten zijn trouwens niet voorbereid, maar dragen wel een betrokken en richtinggevende boodschap in zich.
Leidinggeven aan je baas en aan je loopbaan
Je slaat zo twee vliegen in één klap: als je het heft in handen neemt in het gesprek, geef je sturing aan je loopbaan en ontlast je tegelijkertijd je leidinggevende. Dat laatste lijkt een vreemde opmerking, maar je zult zien dat je met dit initiatief zal worden beloond en je onverwachts nieuwe paden zal bewandelen waar je niet aan dacht en die je dus nooit ontdekt zou hebben. Als een manager “geholpen” wordt met deze gesprekken zal je zien dat hij dit met beide handen aanneemt. Gemak dient de mens. En daarmee sta jij direct aan het stuur van jouw loopbaan. Alleen door maar een beetje leiding te geven aan je baas. En wat dacht je van de effecten op je zelfvertrouwen?
Wie bepaalt: het lot, je baas of jijzelf?
Laat je het liever maar gebeuren? Geen nood. Als niet plannen, niet sturen en niet kiezen voor jou iedere keer interessante loopbaankansen oplevert, is er niets aan de hand. Je laat gewoon je baas beslissen.
En sommigen van ons zijn gezegend met een uitmuntend innerlijk kompas en rollen van het een in het ander. Als het niet altijd, of wat vaker ongunstig uitpakt, is het misschien wijs om te onderzoeken wat de effecten van sturing geven aan je loopbaan kunnen zijn. Sta eens stil bij de spanning tussen niets doen en strak plannen aan de hand van doelen.
Hoe zit dat bij jou? Een korte oefening
Zet een streep in de lengte op een A4. In het midden zet je een punt met een nul. Maak een tienpuntsschaal twee kanten op vanaf 0. Aan het ene eind van de lijn schrijf je bij 10: “het lot beslist”. Aan het andere eind van de lijn schrijf je bij 10: “ik beslis”. Zet vervolgens een streepje op deze lijn op de plek waar jij in gelooft. En een ander streepje op de plek waarvan je denkt dat het meestal zo gaat in jouw werkelijkheid. Wat zie je en wat zegt het over jou?
Wat vind je echt belangrijk?
Vind je het lastig om loopbaandoelen te bepalen en moeilijk om aan te geven wat jij belangrijk vindt in je werk en in je leven en weet je niet goed hoe je dit beter kunt sturen? Het antwoord hierop ligt vaak dichterbij dan je denkt. En de spanning tussen plannen en het maar laten gebeuren is er bijna altijd. Koppel daarom je doelen rechtstreeks aan wat jij belangrijk vindt in je werk en leven. Dat maakt dat je je loopbaan met meer plezier en energie kunt bewandelen.
Als je het lastig vindt om te bepalen wat je belangrijk vindt in je werk en leven, kun je onze waarden top tien downloaden. Hiermee krijg je helder zicht op je belangrijkste waarden. Je kunt deze gratis aanvragen. Als je de aanvraag doet en je gegevens invult, krijg je:
- een eenvoudig instrument voor het maken van je persoonlijke waarden top tien;
- vervolgens een overzicht van waarden die voor jou in je werk het belangrijkste zijn;
- de mogelijkheid om te toetsen of die waarden nu in je werk voldoende aan bod komen;
- daarmee hulp bij het kiezen van vervolgstappen in je loopbaan;
- een aanbod voor een kosteloos oriënterend gesprek over je loopbaan.
Aanvragen gratis Werkwaarden top 10
Behoefte aan loopbaanbegeleiding?
Wil je op gang geholpen worden om te onderzoeken wat jij belangrijk vindt, wat jouw waarden zijn? Met een paar loopbaangesprekken kom je vaak al een heel eind. Met iets meer zicht op dat wat jij echt belangrijk vindt, wordt het niet alleen een mooie vakantie, maar ook een rijke loopbaan.
Interesse in een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een loopbaancoach? Neem dan contact op met ons.
Mariëlle Damoiseaux, 11 januari 2017
Contact
Heb je nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons. Wij zijn bereikbaar op 024 397 8892
Een mail sturen kan ook: info@md-act.nl
MD-act biedt trainingen en coaching door heel Nederland.