Deze blog is voor iedereen die al het een en ander weet over coaching, maar die nog nooit zelf gecoacht is geweest. En voor iedereen die misschien al eens met een coach heeft gewerkt, maar die daar -laten we zeggen- ‘nou niet bepaald van onder de indruk was’.

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met ons!
024 3978 892 info@MD-act.nl

Waarom persoonlijke coaching?

Ik vind dat coaching best gezien zou mogen worden als naar de kapper gaan, en dat het zeker niet gezien moet worden als plastische chirurgie. Dat er zogezegd niet eerst iets ‘goed fout moet gaan’ voordat je naar een coach gaat. Coaching is hulpverlening, maar coaching is ook gewoon verwennerij om je beter te voelen, zoals een dagje wellness.

Deze keer wil ik graag aan de hand van persoonlijke ervaringen enkele voordelen van ‘gecoacht worden’ laten zien. Maar het is tegelijk ook een oproep om kritisch te zijn naar je coach en over het traject dat je doorloopt. Gewoonweg omdat coaching ook best populair is. Dat brengt met zich mee dat er hopen coaches zich aanbieden, die misschien niet altijd de juiste coach voor jou kunnen zijn.

Met deze blog hoop ik bij te dragen aan jouw eigen visie op wat coaching voor jou zou moeten brengen.

Aanleiding voor de coaching

Sommige woorden en beschrijvingen die je hierna gaat lezen, komen misschien wat zwaarwichtig over. Zoals bijvoorbeeld “overlevingstactiek”. Ik zou je willen vragen om je niet te laten afschrikken door dit soort woordkeuzes, niet te denken “ja maar zo erg ben ik er niet aan toe”. Jezelf ‘redden’ in situaties komt dagelijks voor in het groot en in het klein. Het gaat om de patronen. Boven water en onder water. Subtiel en minder subtiel aanwezig. Patronen bij jezelf (h)erkennen is zeer waardevol. Daarmee vind je een beter evenwicht voor jezelf.

Ik ben zelf voor het eerst bij een coach terecht gekomen omdat ik – vanuit inzichten nu achteraf – in mijn werksituatie ‘aan het vastlopen was’. Ik denk dat dit het beste label is om samen te vatten wat er gebeurde. Want er gebeurde veel. Zowel privé als op het werk. Mijn emmer was duidelijk vol. Er was te veel gebeurd. Ik had in de laatste jaren deuken opgelopen op het werk. Ik was aan het ‘overleven’.

Wil je regelmatig informatieve artikelen ontvangen over onderwerpen op het terrein van mens en werk?
Schrijf je nu in

Door in mijn ogen onredelijk te zijn aangepakt door mensen die recent ‘boven mij’ stonden, trad er in bepaalde terugkerende situaties een soort kramp op. Een fysieke reactie met een blokkerend effect waardoor ik niet goed meer kon reageren. Ook was ik op mijn werk niet meer in staat om voldoende nieuwe initiatieven te nemen, ik had een bepaalde verantwoordelijkheid en de bijbehorende ruimte gekregen, maar ik deed er niet écht iets mee. Ik handelde niet vanuit eigen overtuiging of visie. Ik was er vooral op gericht om datgene te doen waarvan ik vermoedde(!) dat mijn baas ze wilde zien.

Op een bepaald moment brak het elastiek gewoon, tijdens een eindejaar beoordelingsgesprek. Ik had het geluk dat ik toen voor een baas werkte die zelf al wat waters doorzwommen had, en die ook bekend was met, hoe zal ik het zeggen…. dat er meer is dan enkel de klassieke scholing en vorming van een mens. Zo heb ik het geluk gehad te mogen starten om te werken met een coach. Een geschenk.

Wat doet een coach?

Ik denk voornamelijk -zeker in mijn geval- het blootleggen van patronen. Dit zijn redeneringen en waarheden die niet logisch zijn, of jou niet helpen, maar die wel ‘vastzitten’ in je hoofd, in gedrag en in reacties. Deze patronen zijn totaal niet effectief, maar ze zijn diep in je ‘systeem’ zijn gaan zitten en ze komen eruit als reflexen, in een fractie van een seconde. Patronen die je zelf (niet meer) ziet, en die je ook niet in vraag stelt. Ze zijn onderdeel van je overlevingstactieken. Dus ze loslaten is geen optie… daar ben je vast van overtuigd.

Samen met de coach ben ik dergelijke patronen gaan onderzoeken. We hebben ze op tafel gelegd, we hebben er eens omheen gelopen en ze van alle kanten bekeken. We zijn samen tot de conclusie gekomen wat werkt en wat niet werkt.

We hebben ook gekeken wie deze patronen in stand houdt en wie er welk aandeel in heeft. Daarna zijn we de dingen opnieuw gaan interpreteren en er nieuwe betekenissen aan gaan geven. Sommige redeneringen hebben we vervangen door nieuwe redeneringen die beter zijn, meer zinvol zijn, die waar zijn, die logischer zijn. Concreet in de praktijk betekende dit dat ik in die situaties waar ik voorheen ‘in een kramp zou schieten’, ze nu begon te herkennen en voelen aankomen, waardoor ik ze steeds beter kon neutraliseren, en later ook afweren door anders te reageren.

Voordeel van een persoonlijke coach

Een coach helpt je om alles in het juiste perspectief te plaatsen en alles het juiste gewicht te geven. Met een coach gaat reflecteren sneller. Je komt sneller tot de essentie en je gaat gericht aan de slag vanuit je sterktes.

Het is heel fijn als je al dit werk kunt doen met een onafhankelijk iemand die volledig aan jouw kant staat. Die jou steunt. Je ook soms hard confronteert, dingen zegt die je met je neus op de feiten drukt. Inzicht geeft in gedragingen van anderen om jou heen. Hoe anderen soms tegenover jou een positiespel spelen. Inzicht geeft dat je niet altijd ‘iets moet’ met de feedback die je van anderen krijgt. De coach is een gids die jou vergezelt op deze reis en jou leert kijken naar jezelf.

Kun je ook ‘jezelf helpen’?

Uiteraard. Je moet niet naar een coach gaan om ‘naar jezelf te kijken’. Reflecteren – vanuit een meta-positie naar jezelf kijken – dat kun je ook zelf doen. Je kunt bijvoorbeeld boeken lezen, je kunt schrijven, je kunt met vrienden of familie spreken. Maar voor mij persoonlijk valt dit eerder onder ‘dagelijkse persoonlijke verzorging’. Mijn overtuiging is dat wij mensen zo vernuftig in elkaar zitten, dat wijzelf nooit de echte basispatronen opgeven als we diep van binnen toch denken die nodig te hebben om te kunnen blijven functioneren. Of als de pijn die eronder zit, groter is dan we denken aan te kunnen.

Er zit ook een beetje een ‘risico’ aan zelf aan de slag gaan, vind ik. Je kunt op een verkeerd spoor belanden, of je kunt dingen onnodig zwaar maken. Opnieuw de feedback die je van mensen uit je omgeving krijgt wordt soms groter gebracht dan ze is. En feedback gaat vaak ook gepaard met een stukje ‘projectie’ – wat jouw sterkte is maakt een ander onzeker, de ander spreekt jou daarop aan maar doet dit op een haast beschuldigende toon. Ik heb al eens dagen besteed aan reflecteren, nadat ik dat soort feedback had ontvangen. Pas toen ik er met mijn coach over sprak, kwam ik tot het inzicht dat ik moest stoppen met ‘graven’.

Werken met een persoonlijke coach

Persoonlijke coaching volgen is écht werken. Samen werken, investeren in jezelf. Als je wilt gaan werken met een coach, moet je je een aantal dingen realiseren:

 • Het is niet in een stoel gaan zitten en dan wachten wat er gaat gebeuren en wat de coach met jou gaat doen.
 • Wantrouw je je coach, dan werkt het niet.
 • Ben je niet bereid om echt naar jezelf te kijken, dan werkt het niet.
 • Ben je niet bereid om jezelf vragen te stellen, dingen samen te onderzoeken, blijf dan weg en doe gewoon verder zoals je bezig bent.

Ieder mens is een verzameling van patronen, die gebaseerd zijn op overtuigingen en ervaringen. Dat is normaal. Een coach gaat die samen met jou onderzoeken. Stuiten jullie samen op patronen die niet (meer) logisch of niet (meer) functioneel zijn, dan denkt een coach niet “wat ben jij een domme uil zeg”. Een coach zit er niet om jou te overklassen, om te laten zien hoe slim hij wel niet is. Het is geen strijd. Een coach helpt jou kijken naar jezelf. Dat vraagt moed en doorzettingsvermogen. Maar meer ook niet.

De ultieme Make-over

Werken aan jezelf is een proces dat in feite nooit moet stoppen. Maar om bij de eerder gebruikte wellness-terminologie te blijven, dan zou ik graag toch ook iets zeggen over “Voor en Na” coaching. Ik zal opnieuw een voorbeeld uit mijn eigen leefwereld gebruiken. Het was na een loopbaan van 12 jaar bij dezelfde firma dat ik plots na een fusie en een reorganisatie op straat kwam te staan. Je werkt ergens twaalf jaar van je leven, en je ontslag duurt welgeteld 5 minuten.

Ik ben er rotsvast van overtuigd moest ik niet al een paar jaar met coaching bezig zijn geweest, de klap veel meer impact en schade zou hebben aangebracht en ik ook veel meer tijd zou hebben nodig gehad om mezelf weer op te rapen en opnieuw gericht in actie te komen.

Coaching geeft je heel veel Veerkracht. Waardoor je beter in staat bent om negatief naar positief om te buigen. Ik was echt in staat om naar mijn ontslag te kijken als iets positiefs, een kans. En – heel belangrijk – ik was ondanks alles ook in staat om waarderend te kunnen terugkijken naar de afgelopen jaren en te zien waar mijn sterktes en succesverhalen lagen.

De juiste coach: 2 tips

Hopelijk draagt mijn verhaal bij aan jouw eigen visie op wat coaching zou moeten brengen. Om af te sluiten zou ik graag nog kort twee tips meegeven. 1) Jij ‘zit aan het stuur’, niet de coach. Jij bepaalt wat er gebeurt, welke onderwerpen worden besproken. 2) Doe aan ‘contractering’ (sluit als het ware een contract af). Ik bedoel dat niet formeel, niet op papier. Maar voor jullie samen beginnen, spreek duidelijk af wat de doelstellingen zijn, en laat de coach uitleggen wat de aanpak zal zijn, hoe hij/zij te werk zal gaan. En ga gerust eerst eens bij een andere coach luisteren voor je aan de tweede sessie begint, als je niet het gevoel hebt dat ‘het klikt’.

Vrijblijvend kennismaken met een persoonlijke coach

Zoeken naar een coach voor jezelf is best wel een beetje spannend. Om aan een vreemde man of vrouw je persoonlijke verhaal te moeten vertellen, terwijl je van te voren niet eens zeker weet of die coach je wel professioneel kan helpen, daar moet je een drempel voor over gaan. Daarom bieden wij de mogelijkheid om geheel vrijblijvend kennis te maken met een van onze coaches bij jou in de buurt. Al pratend met elkaar kun je dan bepalen of er wat jou betreft wel of niet een goede klik is en krijg je een idee van de stijl en aanpak van deze coach.

Je kunt hieronder door op de grote button te klikken een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen. Klik op de volgende link als je eerst wilt weten hoe wij als coaches werken. Je kunt ook eerst kijken naar beoordelingen over ons van coachees waarmee wij hebben gewerkt.

Zoek je naar een persoonlijke coach? Bel ons direct
024 3978 892 info@MD-act.nl

Tags: Coaching

Quint Videler op 10 januari 2016

Quint Videler, coach Gent (België) heeft ervaring in diverse internationale managementfuncties en veranderingsprojecten. Quint is geïnspireerd door en heeft gewerkt met David Cooperrider en Ron Fry van Case Western Reserve University in Cleveland Ohio. Sinds 2015 is Quint een associate van MD assessment coaching training. lees verder

Bekijk alle blogs van Quint Videler

GERELATEERD

 • Over het vinden van een coach die bij jou past, hebben we een blog geschreven: Ik zoek een coach, maar hoe vind ik een goede coach? 
 • Wanneer sprake is van redeneringen en waarheden die niet logisch zijn, of jou niet helpen, maar die wel ‘vastzitten’ in je hoofd, in gedrag en in reacties, spreken we van belemmerende overtuigingen. In een blog hierover gaan we dieper in op negatieve gedachten en belemmerende overtuigingen en kun je een gratis  artikel aanvragen waarin we dieper ingaan op de Rationeel Emotieve Therapie; een methode die we vaak succesvol gebruiken om coachees te helpen om minder last te hebben van dergelijke gedachten en overtuigingen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Kennismaken met Quint of een andere coach van MDtcc bij jou in de buurt

 • Als u uw gegevens invult:
 • Bellen wij u om een geheel vrijblijvende afspraak in te plannen
 • Waarin we de tijd nemen om kennis met elkaar te maken
 • En om te bespreken waar u in een eventueel coachingstraject aan wilt werken.
 • Op basis van dit gesprek schrijven wij een voorstel
 • Waarna u bepaalt of we wel of niet samen aan het werk gaan.

Aanvragen vrijblijvend kennismakingsgesprek