Een belangrijk laatste onderdeel van loopbaanbegeleiding is marktbenadering. In veel trajecten betekent dit dat je al je inzichten van je loopbaanonderzoek gaat toepassen in de praktijk. Je kwaliteiten zijn geïnventariseerd, je hebt een goed overzicht over je kennis en vaardigheden, je kent je werkstijl je weet wat je belangrijk vindt in werk, je wensen en eisen. Alles op een rij. Nu nog in de praktijk brengen. Maar het venijn zit in de staart.

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met ons!
024 3978 892 info@MD-act.nl

Van loopbaanbegeleiding naar zelf doen

Als je een loopbaantraject volgt, voer je gesprekken en maak je opdrachten die allemaal met jou te maken hebben. Door opnieuw naar jezelf te kijken met behulp van een loopbaancoach, krijg je een scherper beeld van je persoonlijkheid en leer je waarnemen welke kwaliteiten en talenten je in het verleden hebt laten zien en hoe je die in de toekomst kan inzetten. Je maakt een test, schrijft een stuk over je belangrijkste keuzes die je in je loopbaan hebt gemaakt. Maar je inventariseert ook je teleurstellingen en verlies in werk en hoe je daarmee bent omgegaan. Uiteindelijk weet je wat bij je past en wat niet. En: je hebt een strategie uitgestippeld hoe je daar kunt komen waar je wilt zijn!

Netwerken: hou het simpel

Nu je een tas vol met informatie over jezelf hebt, ga je netwerken om ervoor te zorgen dat je de gewenste plek (lees: vacature!) zo dicht mogelijk benadert. Door dichtbij te beginnen hou je het simpel. Een voetbalmaatje van je broer werkt bij een organisatie waar de functie is die jij ambieert. Hij introduceert je bij de afdeling HRM en je vraagt of je een oriënterend gesprek mag voeren. Na een goed gesprek heb je meer informatie over de functie verkregen en je weet zelfs dat er eind dit jaar mogelijk een vacature ontstaat door het vertrek van een medewerker. Kansen in zicht!

Op de verjaardag van de buurvrouw belandt je naast haar dochter. Op de vraag wat voor werk je doet, antwoord je dat je op zoek bent naar een baan als ICT-er. Toevallig blijkt er in de thuiszorgorganisatie waar zij werkt een vacature te zijn. Ze blijkt zelfs de managementassistente te zijn van de manager ICT. Je wisselt gegevens uit en ze antwoordt bevestigend als je vraagt of je haar in de loop van volgende week je cv mag sturen om bij de manager neer te leggen.

Er zijn ook functies die bijzonder goed lijken te passen bij jouw wensen en profiel, maar je hebt niet de juiste papieren. Je besluit om eens te kijken of iemand eens verder met je wil praten, het liefst degene die de functie zelf heeft. Na wat zoekwerk vind je via via iemand die als bouwkundig tekenaar werkt bij het architectenbureau in het centrum. Na een goed gesprek blijkt dat de functie toch niet zo geschikt is als je dacht. Je schrapt deze van je lijstje.

Iedereen is je adviseur

Bovenstaande voorbeelden zijn willekeurig. En al die gesprekken vormen de bouwstenen voor je (toekomstige) netwerk. Het blijft niet bij die ene keer, dat ene gesprek. Je hebt immers mensen ontmoet die niet alleen nu, maar wellicht ook later nog interessant voor je kunnen zijn. Zo kun je in de gesprekken tips en adviezen krijgen over je cv en feedback op je aanpak of het gevoerde gesprek. Neem het ter harte, ook als je niet direct weet of het advies waardevol zal zijn. Bedank je gesprekspartner en stuur ze naderhand een bericht met nogmaals een bedankje voor de moeite die ze hebben genomen om in je te investeren.

Belangrijk: schrijf de belangrijkste bevindingen uit de gevoerde gesprekken op en noteer de datum van het contact. Beter nog: houd een bestand bij waarin je gestructureerd vastlegt met wie je gesprekken hebt gevoerd in het kader van je loopbaan en wat het onderwerp was. Zo bouw je voor jezelf de controle in op je geplande acties en weet je bijvoorbeeld dat je in de loop van de komende maanden contact zal moeten opnemen om erachter te komen of de aangekondigde vacature daadwerkelijk zal ontstaan.

Het netwerk gaat voor jou werken

Je hebt alles vastgelegd en een volledig overzicht over je acties en de uitkomsten. Naar aanleiding van sommige contacten heb je een vervolg kunnen maken door bijvoorbeeld een sollicitatiebrief te schrijven. Van een ander heb je een doorverwijzing gekregen en heb je inmiddels een tweede afspraak kunnen maken.

En dan gaat de telefoon: of je belangstelling hebt voor de vacature op de salesafdeling en je volgende week op gesprek kunt komen. En dan realiseer je je ineens dat je niet meer weet waar dit nu vandaan komt en de naam van de organisatie heb je ook niet goed verstaan. Direct na het telefoongesprek raadpleeg je je netwerkoverzicht. Gelukkig herken je de naam die aan de telefoon werd genoemd en weet je weer hoe het zit. Op je ‘netwerkkaart’ zie je bij het bedrijf staan waarover je eerder contact hebt gehad en hoe dat contact is verlopen. Je besluit je cv nog eens onder de loep te nemen en dezelfde avond stuur je dit naar je contactpersoon inclusief een bevestiging van de uitnodiging.

Je zult merken dat je investeringen de moeite waard zijn geweest. Zodra je acties onderneemt richting de arbeidsmarkt kun je er zeker van zijn dat er op den duur wat voor jou gaat ‘werken’. Houd daar te allen tijde rekening mee en denk niet dat het een hopeloze zaak is. Jazeker: het is even investeren! Door een gestructureerd overzicht van je acties en contacten op te zetten en bij te houden, voorkom je dat je verrast wordt door een telefoontje of een mailtje waar je geen touw aan vast denkt te kunnen knopen.

Ik daag je uit: netwerk eens met mij!

Wil je weten hoe je dit aanpakt? Hoe je gestructureerd kunt netwerken, de juiste contacten opzet en een overzichtelijke ‘netwerkkaart’ kunt maken, neem dan contact op! Voor begeleiding bij netwerken daag ik je uit voor het eerste netwerkgesprek: wie durft? Bel: 024 397 8892

Loopbaankeuze maken: wat vind je echt belangrijk?

Vind je het lastig om loopbaandoelen te bepalen en moeilijk om aan te geven wat jij belangrijk vindt in je werk en in je leven en weet je niet goed hoe je dit beter kunt sturen? Het antwoord hierop ligt vaak dichterbij dan je denkt. En de spanning tussen plannen en het maar laten gebeuren is er bijna altijd. Koppel daarom je doelen rechtstreeks aan wat jij belangrijk vindt in je werk en leven. Dat maakt dat je je loopbaanpad met meer plezier en energie kunt bewandelen.

Als je het lastig vindt om te bepalen wat je belangrijk vindt in je werk en leven, kun je onze waarden top tien downloaden. Hiermee krijg je helder zicht op je belangrijkste waarden. Je kunt deze gratis aanvragen. Als je de aanvraag doet en je gegevens invult, krijg je:

  • een eenvoudig instrument voor het maken van je persoonlijke waarden top tien;
  • vervolgens een overzicht van waarden die voor jou in je werk het belangrijkste zijn;
  • de mogelijkheid om te toetsen of die waarden nu in je werk voldoende aan bod komen;
  • daarmee hulp bij het kiezen van vervolgstappen in je loopbaan;
  • een aanbod voor een kosteloos oriënterend gesprek over je loopbaan.

Werkwaarden top 10 aanvragen

Interesse in een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een loopbaancoach? Neem dan contact op met ons.

Zoek je naar een loopbaancoach? Bel ons direct
024 3978 892 info@MD-act.nl

Tags: Loopbaan

Mariëlle Damoiseaux op 17 mei 2017
NIP-Registerpsycholoog | MD assessment coaching training

Mariëlle Damoiseaux, coach Nijmegen en omgeving, is registerpsycholoog NIP Arbeid & Organisatie en tevens NOLOC-gecertificeerd loopbaancoach. Sinds 1988 is Mariëlle werkzaam als assessmentpsycholoog, coach en loopbaancoach. Lees verder

MD-act biedt trainingen en coaching door heel Nederland
Bekijk alle blogs van Mariëlle Damoiseaux

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het werkboek De waarden top tien geeft je:

  • een eenvoudig instrument voor het maken van je persoonlijke waarden top tien,
  • waarmee je kan vaststellen welke waarden voor jou in je werk het belangrijkste zijn
  • en kan toetsen of die nu in je werk voldoende aan bod komen.
  • Dat helpt bij het kiezen voor vervolgstappen in je loopbaan.
  • Ook vind je een aanbod voor een kosteloos oriënterend gesprek over je loopbaan.

Vul je gegevens in om het artikel aan te vragen