Het werken met criteria is voor een leidinggevende om verschillende redenen van belang. Een paar voorbeelden:
- Het kunnen vaststellen en weet hebben van eigen en andermans criteria is belangrijk, omdat je daarmee de positieve bedoeling die het gedrag aanstuurt leert kennen. Als je contact maakt met mensen, voelen zij zich begrepen als je de voor hen belangrijke criteria (h)erkent en benoemt. Dat heeft een positief effect heeft op het contact tussen de leidinggevende en de medewerker.
- Wanneer je als leidinggevende of coach goed luistert naar de belangrijkste criteria van de medewerker, kan je sneller tot de kern komen en weet je als leidinggevende waar het de medewerker om gaat. Wanneer je in het gesprek zijn belangrijke criteria samenvat, zal de medewerker instemmend knikken en zeggen: daar gaat het me nu precies om …. Jij snapt mij tenminste!
- Oplossingsrichtingen die je als leidinggevende voorstelt, moeten (als dit kan) in het verlengde liggen van de belangrijkste criteria van de medewerker. Dan is de kans groot dat mogelijke weerstand tegen verandering daardoor verminderd wordt of zich zelfs niet voordoet.
- Het snel herkennen en benoemen van criteria zorgt ervoor dat je conflicten beter kunt hanteren en oplossen.
Nog enkele voorbeelden van veel voorkomende (top)criteria:
Duidelijkheid, eenvoud, invloed, controle, diepgang, tevredenheid, zinvolheid, gezondheid, eerlijkheid, betrouwbaarheid, contact, respect, erkenning, geloofwaardigheid, aantrekkelijkheid, gemakkelijk, geborgenheid, vasthoudendheid, zakelijkheid, romantisch, lekker, plezier.
Hoe vind je belangrijke criteria of waarden?
Voor het vinden van criteria of waarden kun je de volgende vragen stellen:
- Wat vind je belangrijk in deze context?
- Waar gaat het je daarbij om?
- Wat wil je daarmee bereiken?
- Wat geeft het je als je …………hoort/ziet/voelt/doet?
- Wat wil je daarmee vermijden?
Over het algemeen accentueren mensen de woorden die criteria aanduiden met hun non-verbale communicatie, bijvoorbeeld door deze zinnen met meer nadruk uit te spreken.
Je toetst criteria door na te vragen:
- Is het voor jou belangrijk dat…………?
- Gaat het je vooral om…………?
Waarden en criteria kennen: het belang voor teams
In teams is het delen en erkennen van de (top)criteria van teamleden van groot belang voor het goed functioneren van een team.
Conflicten in teams ontstaan vaak doordat teamleden zich niet erkend of gezien voelen, of omdat geen rekening wordt gehouden met voor hen belangrijke criteria.
Conflicten in teams kunnen vaak opgehelderd worden wanneer teamleden aan elkaar kunnen uitleggen welke criteria voor hen belangrijk zijn, met welke criteria geen rekening werd gehouden en hoe dat in de toekomst beter kan.
Hoe beter de teamleden elkaars (top)criteria kennen en in staat zijn om daarmee in de samenwerking rekening te houden, des te groter is de kans op gemotiveerde medewerkers die zich willen inzetten om zichzelf en het team optimaal te ontwikkelen ten behoeve van topprestaties.
Ontwikkeltips voor het versterken van de competentie actief luisteren
Als je de competentie ‘actief luisteren’ wilt ontwikkelen, kun je overwegen om een communicatietraining te gaan volgen. Maar je kunt hiermee natuurlijk ook zelf aan de slag gaan! Als je dat gaat doen, kun je hieronder een artikel aanvragen met tips en handvatten waarmee je zelf je luistervaardigheden kunt trainen. Als je gebruik maakt van onderstaande button en vervolgens enkele gegeven invult, krijg je het artikel met ontwikkeltips gratis in je mailbox.
Lees ook de informatie over onze eendaagse training Motiveren van medewerkers
- Onderzoek laat zien dat de meeste teams niet beter niet het niveau overstijgen van het beste teamlid. Met andere woorden, voor de meeste teams gaat 1+1=3 niet op. Lees hier: wat zijn de belangrijkste voorwaarden voor teamontwikkeling en teamleren.
tips en handvatten
- Praktische en toepasbare tips en suggesties
- waarmee u stap voor stap de competentie Actief Luisteren kunt ontwikkelen.
- Simpel in de praktijk te brengen.
Artikel aanvragen
0 reacties