Hoe het is om onzeker te zijn, weet ik uit eigen ervaring. Ik ken het nare gevoel geblokkeerd te zijn, niets te kunnen of durven zeggen, of niet goed uit je woorden te kunnen komen omdat je wordt overvallen door gevoelens van onzekerheid. Daar heb ik veel last van gehad. Werken aan meer zelfvertrouwen en mijn eigen onzekerheid overwinnen is daarom belangrijk geweest in mijn leven.

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met ons!
024 3978 892 info@MD-act.nl

Mijn strategie om met onzekerheid om te gaan: vermijden

Als ik last had van onzekerheid, was dat meestal in groepen. Als ik mijn mening wilde geven of idee wilde inbrengen, voelde ik me vaak gespannen en twijfelde ik eraan of wat ik wilde gaan zeggen wel goed genoeg was.

Mijn manier om met mijn onzekerheid om te gaan was meestal niets zeggen. Door niets te zeggen liep ik niet het risico dat anderen mij dom zouden vinden. Wat ik soms ook deed was een grappige opmerking maken. Voor mij was dat een veilige manier om toch iets te zeggen, al droeg ik daarmee inhoudelijk natuurlijk niet echt iets bij. 

Door te zwijgen of een grapje maken, vermeed ik de spannende situatie. De prijs die ik daarvoor betaalde, was dat ik dan niet deed wat ik eigenlijk het liefste had willen doen, namelijk gewoon meedoen aan het gesprek.

Vermijden is een strategie die heel veel mensen gebruiken om om te gaan met vervelende gevoelens, gedachten en spannende situaties.

Vermijden: hoe doe je dat?

Vermijden kun je op veel verschillende manieren doen. Letterlijk door spannende situaties uit de weg te gaan. Maar je kunt dat bijvoorbeeld ook doen door je te verliezen in series of boeken; uit te stellen; nog een keer uit te stellen; ontzettend je best te doen om de beste te zijn, geen fouten te maken of perfectie na te streven; niet toe te geven; jezelf te overschreeuwen; de schijn op te houden; mensen te mijden; veel of vaak te drinken; te dagdromen; intieme relaties niet aan te gaan; uit alle macht te proberen ergens niet aan te denken; proberen anderen naar je hand te zetten; uitdagingen uit de weg te gaan, et cetera. Zwijgen, ook al heb je wat te zeggen, of een grap maken in plaats van echt mee te doen aan het gesprek zijn natuurlijk ook een vorm van vermijden.

Vermijden: wat levert het op?

Het slechte nieuws is, dat vermijden een oplossing is die bijna altijd alleen maar voordelen heeft op de korte termijn. Vermijden geeft (even) rust, (even) een kick, de afleiding waardoor je (even) niet hoeft om te gaan met die vervelende gevoelens, gedachten of situaties.

Maar: op den duur betaal je voor vermijden meestal een hoge prijs. Je kunt gaan balen van jezelf, van je eigen gedrag. Of je gaat je realiseren dat je de dingen die je eigenlijk heel graag zou willen doen of belangrijk vindt, niet doet. Kortom, de kans is groot dat je je gaat realiseren dat je niet bent wie je wilt zijn en niet het leven leidt dat je het liefste zou leiden. Dat is zonde voor wie je bent en zonde van je leven.

Anders leren omgaan met onzekerheid: het kan

Toen ik jong was, kon ik al rood worden en door de grond zakken als iemand me aankeek of mij in gezelschap een vraag stelde. Ik kom dus van ver, zou je kunnen zeggen. Maar toch heb ik geleerd om anders om te gaan met mijn gevoelens van onzekerheid. Dat heeft mij veel opgeleverd:

 1. Ik heb nu veel minder vaak last van gevoelens van onzekerheid.
 2. Als ik last heb van onzekerheid, is dit in de regel niet meer zo intens.
 3. Ik kan bijna altijd doen en zeggen wat ik wil, ook als ik me onzeker voel.
 4. De intense gevoelens van onzekerheid, waar ik vroeger zo vaak last van had, ervaar ik nog maar af en toe. Als ik ze ervaar, zijn ze net zo vervelend als vroeger. Maar wat ook waar is: mijn zelfbeeld leidt er niet meer aan.
 5. Wat ik nooit had kunnen denken: ik sta nu al jaren als trainer voor groepen en begeleid als coach mensen die onder meer aanlopen tegen problemen die voortkomen uit een gebrek aan zelfvertrouwen.

Je onzekerheid overwinnen

Onzekerheid overwinnen betekent niet je onzekerheid definitief verslaan. Gevoelens van onzekerheid kunnen zich altijd aandienen. Onzekerheid overwinnen betekent vooral dat je leert om anders om te gaan met de ondermijnende gedachten, aannames en met het negatieve zelfbeeld dat je onzeker maakt. Onzekerheid overwinnen betekent ook leren om toch te doen wat je belangrijk vindt, al voel je je onzeker.

Verlang je naar meer zelfvertrouwen?

Verlang je naar meer zelfvertrouwen en wil je kunnen doen wat je eigenlijk het liefste zou willen doen, ondanks gevoelens van onzekerheid? Wij zijn ervaren psychologen en coaches. Neem contact op met ons voor meer informatie, of als je een vrijblijvende kennismaking wilt afspreken met een van onze coaches.

Tip: kijk eens bij Coaching Zelfvertrouwen

Eerst zelf aan de slag? Zelfonderzoek Lastige Situaties

Als je eerst zelf aan de slag wilt met het overwinnen van je onzekerheid, kan het Zelfonderzoek Lastige Situaties je hierbij misschien helpen. Aan de hand van vragen onderzoek je welke overtuigingen en aannames in voor jou lastige situaties hebben geleid tot gevoelens van onzekerheid en op welke manier je met die onzekerheid bent omgegaan: vermijdend of ondanks je onzekerheid toch dat doen wat voor jou belangrijk is.

Inzicht in wat je gevoel en gedrag stuurt is het begin van werken aan je minder laten bepalen door je niet-helpende overtuigingen en aannames. Vraag hieronder het gratis Zelfonderzoek Lastige Situaties aan. Als je enkele gegevens invult, wordt het zelfonderzoek direct per mail toegestuurd.

Wil je regelmatig informatieve artikelen ontvangen over onderwerpen op het terrein van mens en werk?
Schrijf je nu in

Tags: Onzekerheid

Albert van Veen op 21 maart 2018
NIP-Registerpsycholoog | MD assessment coaching training

Albert van Veen, coach Nijmegen en omgeving, is registerpsycholoog NIP Arbeid & Organisatie en tevens een door het CRKBO erkende trainer voor het kort beroepsonderwijs.

Sinds 1995 coacht en traint Albert medewerkers, leidinggevenden en (management)teams. Lees verder

Albert is bereikbaar op 024 3978 892

MD-act biedt trainingen en coaching door heel Nederland
Bekijk alle blogs van Albert van Veen

GERELATEERD

 • In de blog Onzekerheid en bang om door de mand te vallen beschrijft Mariëlle Damoiseaux een veel voorkomend probleem onder -vooral- hoogopgeleiden: het impostor syndrome. Kenmerkend voor het impostor syndrome is ondermeer het feit dat onzekerheid gepaard gaat met succes in het werk: de prestaties zijn goed en iedereen is tevreden. En toch knaagt de onzekerheid en de overtuiging dat er een moment komt waarop je door de mand zult vallen: iedereen zal dan zien dat je helemaal niet zo goed bent en dat je successen een kwestie van geluk waren.
 • In een van zijn blogs gaat Sander Dorgelo dieper in op ‘vermijden’ als strategie bij weinig zelfvertrouwen: wat is het, wat zijn de gevolgen van vermijden en wat kun je ertegen doen?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Onderzoek welke je overtuigingen je gevoel en gedrag bepalen

 • Met behulp van een aantal vragen
 • Reflecteren op een voor jou lastige situatie
 • Ontdekken welke overtuigingen, aannames en regels jouw gevoel en jouw gedrag bepalen.
 • Een eerste stap om te werken aan het overwinnen van je onzekerheid.

Artikel aanvragen