Met een paar man begonnen en binnen 10 jaar de grootste zorgorganisatie in Nederland, met navolging in 32 landen.

Wat kunnen we leren van Jos de Blok, de veelvuldig bewonderde (ook door mij) en gedecoreerde oprichter en leider van Buurtzorg? Hoe krijgt hij zoveel voor elkaar op een ogenschijnlijk kalme manier. Tegenslagen of tegenwerking lijken hem niet van zijn stuk te krijgen. Met een duidelijk doel voor ogen gaat hij gestaag door in het organiseren van de beste zorg door gunstige omstandigheden te creëren voor zijn medewerkers. Zodat zij zelfstandig kunnen doen waar ze goed in zijn en graag willen doen.

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met ons!
024 3978 892 info@MD-act.nl

Rust bewaren? De realiteit als vertrekpunt accepteren!

Wat me het meeste aan hem opvalt, is dat hij zich niet opwindt als de dingen niet gaan zoals hij wil, maar dat hij kijkt wat op dat moment de eerste stap is om er toch te komen. Hij gaat steeds uit van de huidige realiteit, hoe die ook is. Hij verzet zich niet tegen deze realiteit.

Het doet me denken aan tennis. Ik ben er weer mee begonnen en merk hoe lastig het is om me met het juiste spelletje bezig te houden. Eigenlijk is het heel eenvoudig en een van de belangrijkste tips om op je best te spelen is om met al je aandacht de bal te volgen. Net zoals een hond een bal heel vaak vangt door zich volledig op de bal te focussen en dan alles in het werk stelt om de bal te vangen.

Eigen verwachtingen zijn vaak spelbreker

In mijn hoofd speelt zich regelmatig een ander spel af, wat me nogal afleidt van het feitelijke balspel. In mijn hoofd spelen verwachtingen en angsten om niet goed genoeg te zijn voor mijn partners of de angst om fouten te maken. Of de verwachting om nu juist een enorm goede smash te maken. Beide verwachtingen halen mijn concentratie af van de bal en de kans dat het dan fout gaat is aanzienlijk.

De fout die er dan op volgt is dan een teleurstelling. Met het gevolg dat ik boos op mezelf word: doe eens meer je best! Natuurlijk gaat het tennisspel niet beter door dat tegen mezelf te zeggen. Ik deed al heel erg mijn best. Misschien wel teveel.

Ontspannen het juiste spel spelen, ook wanneer je fouten maakt

Mijn grootste uitdaging is dan ook ontspannen te blijven spelen, ook wanneer ik fouten maak. Want die horen er nu eenmaal bij. Maar hoe doe ik dat? Een belangrijke stap is het spelen van het spel zoals het zich aandient en het loslaten van het spel zoals het in mijn verwachtingen zou moeten zijn. Oftewel uit mijn hoofd en concentratie op de bal. Gedachten en angsten komen toch wel, maar door ze te herkennen als gewoon een gedachte hoef ik er niet zoveel aandacht aan te geven en kan ik me beter concentreren op de volgende bal.

Bij deze daag ik Jos de Blok uit voor een partijtje tennis!

Zelfvertrouwen vergroten: je eigen verwachtingen toetsen

Mensen die last hebben van weinig zelfvertrouwen, hebben in feite vaak last van hun eigen gedachten. Ze denken bijvoorbeeld te kritisch over zichzelf, stellen te hoge eisen of vergelijken zichzelf met de verkeerden. Een van de dingen die wij daarom doen wanneer wij in coachingstrajecten werken met mensen die last hebben van hun onzekerheid, is deze belemmerende overtuigingen opsporen, analyseren en neutraliseren.

De RET (Rationeel-Emotieve Therapie) is een goed hulpmiddel om belemmerende overtuigingen op te sporen en ‘uit te dagen’; zijn ze reëel of overdreven en zijn ze ’te vervangen’ door minder negatieve of neutrale overtuigingen die minder of niet leiden tot spanningen en onzekerheid?

De RET is een van de bekendste vormen van cognitieve gedragstherapie en is een bewezen effectieve methode bij allerlei klachten rondom stress, spanningsregulatie, faalangst, subassertiviteit, sociale angst en burn-out (DeAngelis, 2008; Chamberlin, 2008; Engelhard, Arntz & Kindt, 2011, blz. 289 – 315). De RET is een praktische methode, maar het vraagt wel een actieve rol van de coachee; je moet bereid zijn om veel te oefenen en tussen de coachingssessies intensief te werken aan je leerdoelen.

Op eigen kracht werken aan meer zelfvertrouwen?

De RET kan je helpen wanneer je op eigen kracht zou willen werken aan het vergroten van je zelfvertrouwen.

Als je meer wilt weten, vraag dan ons uitgebreide artikel over de RET gratis aan. In dit artikel geven we een beschrijving van de RET en oefeningen waarmee je je eigen gedachten en overtuigingen kritisch kunt toetsen en zo nodig kunt bijstellen. Het helpt je om minder last te hebben van belemmerende overtuigingen.

Als je enkele gegevens invult, sturen wij je het artikel per mail toe.

Met een coach aan de slag

Wil je liever met een coach een-op-een werken aan meer zelfvertrouwen? Kijk dan hier voor meer informatie: coaching zelfvertrouwen.

Heb je vragen? Wij zijn bereikbaar op 024 3978 892. Een mail sturen kan natuurlijk ook.

Wil je regelmatig informatieve artikelen ontvangen over onderwerpen op het terrein van mens en werk?
Schrijf je nu in

Gerelateerd

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Toets je gedachten en overtuigingen met behulp van de RET

  • Een beschrijving van de RET
  • Met twee uitgebreide oefeningen
  • Waarmee je alleen, of met een collega, vriend of partner
  • Je eigen gedachten en overtuigingen kritisch kunt toetsen en zonodig kunt bijstellen
  • En kunt oefenen in de praktijk
  • Het helpt je om minder last te hebben van onzekerheid.

Vul je gegevens in om het artikel aan te vragen