Teamontwikkeling: de werkwijze van Walt Disney om vernieuwend te denken

Herken je dit: je hebt een goed idee en wilt dat in je team in brengen. Je denkt er nog eens over na en moet denken je aan die collega die altijd beren op de weg ziet en vaak negatief reageert op jouw ideeën.

Je besluit om je voorstel nog maar niet in je team in te brengen.

Of:

Tijdens een teamvergadering ontstaan spontaan enkele ideeën om een probleem op te lossen en vrijwel direct ontstaat een discussie over de haalbaarheid, de toepasbaarheid of de bezwaren.

Voor je het weet, wordt de energie voor nieuwe ideeën gesmoord in discussies, vervliegt de animo om nog nieuwe ideeën in te brengen en blijft alles bij het oude. Dat is natuurlijk de dood in de pot voor teamontwikkeling!

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met ons!
024 3978 892 info@MD-act.nl

In het team van Walt Disney kregen nieuwe ideeën alle kans

Walt Disney was een creatief denker bij uitstek. Hij was in staat om zijn fantasieën en creatieve ideeën te realiseren. Bouwde een creatieve onderneming op die uitgroeide tot een imperium.

Hoe kreeg Disney dat voor elkaar? Welke methode of denkstrategie hanteerde hij?

Robert Dilts heeft de denkstrategie van Disney onderzocht. Disney’s denkstrategie kunnen we dankzij Dilt gebruiken om met meer creativiteit en vernieuwend denkvermogen positieve ontwikkelingen in teams en organisaties te stimuleren.

Hoe werkt de Disney-strategie?

Disney onderkende een drietal rollen/bijdragen van medewerkers in het ontwikkelen en realiseren van zijn creatieve ideeën, namelijk:

 • De dromer
 • De realist
 • De criticus

De Dromer
De naam zegt het al; de dromer is rol van de creatieveling, the sky’s the limit. Van de dromer komen de ongekende en vernieuwende ideeën. De dromer laat zich niet beperken door risico’s, problemen of realiteitszin.

De Realist
De realist stelt zich de vraag hoe de ideeën van de dromer kunnen worden gerealiseerd. De realist maakt dat de ideeën geloofwaardig en uitvoerbaar worden. De realist gaat ervan uit dat hij de droom kan realiseren, beperkt de risico’s en overwint hindernissen.

De Criticus
De criticus zegt wat er mis kan gaan, benoemt hindernissen en risico’s. Door te benoemen wat ontbreekt, geeft hij tegelijkertijd aan wat nog nodig is om succesvol te zijn. Hij toetst en verfijnt als het ware de ideeën.

Nieuwe ideeën in teams een kans geven: een goed samenspel tussen de dromer, realist en criticus

Met name het patroon waarin de drie rollen op elkaar reageren is van belang voor het ontwikkelen van vernieuwende ideeën. Van nature nodigt de dromer als het ware de criticus uit om direct te reageren. Tenslotte zijn de ideeën van de dromer in de beleving van de criticus volkomen onrealistisch en ongeloofwaardig. De criticus kan het niet nalaten te reageren, zichzelf niet beseffend dat hij daarmee de droom aan stukken slaat.

Daarom moet ná de dromer de realist eerst aan de beurt komen, omdat die bijdraagt aan de geloofwaardigheid van de plannen.

Nadat de realist zijn werk heeft gedaan kan ook de criticus een constructieve bijdrage leveren door vanuit zijn kritische houding de plannen te bevragen en sterker te maken.

Toepassen in je eigen team

Wanneer je vanuit het onderscheid van de drie rollen naar je eigen team kijkt, zal je al snel zien welke teamleden ‘van nature’ welke rol oppakken en kun je sturen op het patroon en de volgorde waarin ze op elkaar regeren. Stel de criticus gerust door uit te leggen dat zijn functie effectiever en constructiever wordt wanneer hij niet direct reageert, maar wacht tot de realist zijn bijdrage heeft geleverd.

Wanneer een van de drie rollen ontbreekt, kun je vragen of teamleden zich willen inleven in die ontbrekende rol en op die wijze bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe ideeën.

Ook met het hele team kun je de rollen invullen. Start als dromers met een brainstorm om nieuwe en ongekende ideeën te genereren. Stap daarna met het team in de rol van de realist. Wanneer het idee voldoende is uitgewerkt en in praktijk gebracht kan worden, neemt het hele team de rol van de criticus aan.

Je eigen denken door Disney laten beïnvloeden

Met de Disney-strategie kun je ook het patroon van je eigen denken beïnvloeden. Kijk maar eens naar het begin van deze blog: daar was sprake van een korte weergave van een interne dialoog. In dat geval liet je, door je voor te stellen hoe een collega (een criticus) reageert op je creatieve voorstel, het idee los. Maar stel je dit eens voor: nadat je je goede idee hebt bedacht, laat eerst de realist in jezelf aan het woord en pas je jouw idee zo aan dat het geloofwaardig en uitvoerbaar is; vervolgens laat je je eigen criticus toe om je idee en de uitvoerbaarheid nog eens kritisch te evalueren. Met wat voor een inspirerend en al op haalbaarheid getoetst idee zou je dan naar de volgende vergadering gaan….. ?

Veel succes bij het toepassen van de Disney-strategie!

Wil je regelmatig informatieve artikelen ontvangen over onderwerpen op het terrein van mens en werk?
Schrijf je nu in

Meer werk maken van teamontwikkeling ?

Met het toepassen van de inzichten van Walt Disney kun je een mooie impuls geven aan meer creativiteit en denkkracht in je team. Als je leiding geeft en teamontwikkeling voor jou een belangrijk doel is, hebben we voor jou misschien een twee interessante tips.

De eerste tip is om de blog ‘Teamontwikkeling: wat zijn voorwaarden voor teamleren?’ te lezen. Hierin beschrijft Albert van Veen wat nodig is om psychologische veiligheid binnen teams te realiseren. Psychologische veiligheid is een voorwaarde voor teamleren en teamontwikkeling.

De tweede tip is om ons gratis artikel met tips en oefeningen te downloaden waarmee je de competenties luisterensensitiviteit en samenbindend leiderschap kunt versterken. Het zijn competenties die je als leidinggevende altijd van pas komen, zeker wanneer je werk wilt maken van teamontwikkeling en psychologische veiligheid.

Als je enkele gegevens invult, krijg je: 

 • Meer dan 30 makkelijk toe te passen tips en ideeën
 • Waarmee je stap voor stap de competenties communiceren & luisteren, sensitiviteit en samenbindend leiderschap kunt versterken.

Deze competenties komen je van pas wanneer je:

 • Open relaties met je medewerkers wilt creëren of versterken.
 • Saamhorigheid in het team wilt bevorderen.
 • ‘Eigenaarschap’ onder je medewerkers wilt realiseren.

Contact?

Neem contact op voor meer informatie of het maken van een vrijblijvende afspraak.

Wil je meer weten over onze teamcoaching? Bel ons direct
024 3978 892 info@MD-act.nl

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vergroot je effectiviteit

Veel praktische handvatten

 • Meer dan 30 makkelijk toe te passen tips en ideeën
 • Waarmee je stap voor stap de competenties communiceren & luisteren, sensitiviteit en samenbindend leiderschap kunt versterken.

Deze competenties heb je nodig bij het:

 • Realiseren van open relaties met je medewerkers.
 • Creëren van meer saamhorigheid in het team.
 • Ontwikkelen van “eigenaarschap” onder je medewerkers.

Vul je gegevens in om het artikel aan te vragen