Overweeg je online coaching? Wij zijn arbeids- en organisatiepsychologen en hebben jarenlange ervaring met het coachen van mensen. Nog niet zo lang geleden voerden wij bijna al onze gesprekken aan tafel, face-tot-face. De laatste tijd vinden onze coachingsgesprekken steeds vaker plaats met beeldbellen via internet. Sinds het Coronavirus is bij ons alleen nog maar sprake van online coaching.

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met ons!
024 3978 892 info@MD-act.nl

Wat is online coaching?

Bij onlinecoaching of e-coaching wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheden die internet biedt. De communicatie verloopt via e-mail, een chatprogramma, de telefoon of met behulp van één van de vele Apps waarmee je elkaar kunt spreken en zien.

Gebruik de link voor meer informatie over de verschillende vormen van e-coaching

Wij vinden het belangrijk om elkaar tijdens een coachingsgesprek te kunnen zien. Wij maken hiervoor gebruik van WeSeeDo. Daarmee kunnen we, onafhankelijk van het besturingssysteem van de telefoon of computer waarover een coachee beschikt, via internet online-coaching kunnen aanbieden. En vanwege de vertrouwelijk waaraan coachingsgesprekken moeten voldoen ook erg belangrijk: deze applicatie is AVG-proof en voldoet daarmee aan alle gestelde vertrouwelijkheidseisen.

Wil je regelmatig informatieve artikelen ontvangen over onderwerpen op het terrein van mens en werk?
Schrijf je nu in

De voor- en nadelen van online coaching

Afhankelijk van de vorm waarvoor gekozen wordt, heeft onlinecoaching ten opzichte van de traditionele manier van coaching voor- en nadelen.

Nadelen
Een nadeel van online coaching waarbij gekozen wordt voor gebruik van mail of een chatprogramma, is dat je het moet doen zonder gezichtsuitdrukking en intonatie. Daarmee mis je de non-verbale communicatie als een belangrijke bron van informatie. Dat is een verschraling van de communicatie en de kans op misverstanden wordt erdoor vergroot.

Een tweede nadeel van het gebruiken van mail of chatprogramma’s is, dat het veel lastiger is om een diepgaande dialoog met elkaar te voeren: het duurt steeds een tijd(je) voor je weer een reactie van de ander krijgt. Dit kan ten koste gaan van de kwaliteit van de communicatie en daarmee mogelijk ook van de effectiviteit van de begeleiding.

Een derde nadeel van e-coaching met behulp van chat of mail is dat dit door veel mensen als onpersoonlijk wordt ervaren, terwijl voor de effectiviteit van de coaching juist de kwaliteit van de relatie met de coach van groot belang blijkt te zijn.

Van de eerste twee van de hierboven genoemde nadelen heb je geen last wanneer je gebruik maakt van beeldbellen: je ziet en hoort elkaar, dus je neemt ook de non-verbale communicatie waar. Ook kun je direct reageren op wat de ander ziet. Het bezwaar van het onpersoonlijke dat kleeft aan coaching via e-mail en chat speelt in de praktijk nauwelijks of niet: de meeste coachees hebben al heel snel het gevoel samen aan tafel te zitten.

Voordelen
Een voordeel van alle vormen van onlinecoaching is dat het je (veel) minder tijd kost. Je hoeft er immers niet voor te reizen. Voor zover je kosten moet maken voor je vervoer, spaar je deze ook uit. Prettig is ook dat je zelf kunt bepalen waar coaching plaatsvindt.

Voordelen van coaching per e-mail of chat is dat je voor de coaching actief kunt worden op het moment dat het jou uitkomt en dat je later nog eens rustig kunt nalezen wat jij en de coach zoal hebben geschreven.

Online coaching, of toch face-to-face: wat kun je verwachten?

Het eerste gesprek dat wij met onze nieuwe coachees hebben, is meestal per telefoon: we worden gebeld, of bellen zelf naar aanleiding van een mail. In dit eerste gesprek bespreken we (kort) de coachvraag en maken we een vrijblijvende afspraak voor een uitgebreidere kennismaking. In dit kennismakingsgesprek gaan we ook uitgebreid in op de coachvraag.

Als in de kennismaking sprake is van een goede klik en er vertrouwen is in de coach, bespreken we hoe het vervolg eruitziet: worden het face-to-face gesprekken, heeft online coaching de voorkeur, of lijkt een mix van beide prettiger? Alle variaties zijn in normale omstandigheden mogelijk. In deze tijd van Corona beperken we ons tot online coaching.

Meer weten of vrijblijvend kennismaken?

Overweeg je online-coaching, neem dan eens contact op met ons. We kunnen dan een vrijblijvende afspraak maken en bespreken wat wij voor jou kunnen betekenen.

Zoek je naar een online coach? Bel ons direct
024 3978 892 info@MD-act.nl

Tags: Coaching

Albert van Veen op 18 maart 2020
NIP-Registerpsycholoog | MD assessment coaching training

Albert van Veen, coach Nijmegen en omgeving, is registerpsycholoog NIP Arbeid & Organisatie en tevens een door het CRKBO erkende trainer voor het kort beroepsonderwijs.

Sinds 1995 coacht en traint Albert medewerkers, leidinggevenden en (management)teams. Lees verder

Albert is bereikbaar op 024 3978 892

MD-act biedt trainingen en coaching door heel Nederland
Bekijk alle blogs van Albert van Veen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.