Hoe het is om onzeker te zijn, weet ik uit eigen ervaring. Ik ken het nare gevoel geblokkeerd te zijn, niets te kunnen of durven zeggen, of niet goed uit je woorden te kunnen komen omdat je wordt overvallen door gevoelens van onzekerheid. Daar heb ik veel last van gehad. Werken aan meer zelfvertrouwen en mijn eigen onzekerheid overwinnen is daarom belangrijk geweest in mijn leven.
Onzeker zijn gaat vaak samen met een negatief zelfbeeld. Herken je dit bij jezelf? Kijk dan eens bij Coaching zelfbeeld
Mijn strategie om met onzekerheid om te gaan: vermijden
Als ik last had van onzekerheid, was dat meestal in groepen. Als ik mijn mening wilde geven of idee wilde inbrengen, voelde ik me vaak gespannen en twijfelde ik eraan of wat ik wilde gaan zeggen wel goed genoeg was.
Mijn manier om met mijn onzekerheid om te gaan was meestal niets zeggen. Door niets te zeggen liep ik niet het risico dat anderen mij dom zouden vinden. Wat ik soms ook deed was een grappige opmerking maken. Voor mij was dat een veilige manier om toch iets te zeggen, al droeg ik daarmee inhoudelijk natuurlijk niet echt iets bij.
Door te zwijgen of een grapje maken, vermeed ik de spannende situatie. De prijs die ik daarvoor betaalde, was dat ik dan niet deed wat ik eigenlijk het liefste had willen doen, namelijk gewoon meedoen aan het gesprek.
In plaats van de onzekerheid overwinnen, ‘kiezen’ veel mensen voor vermijden om om te gaan met vervelende gevoelens, gedachten en spannende situaties.
Vermijden: hoe doe je dat?
Vermijden, zodat je ongemakkelijke, spannende dingen niet hoeft te doen of te voelen, kun je op veel verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld door:
- Je te verliezen in series of boeken
- Uit te stellen
- Nog een keer uit te stellen
- Ontzettend je best te doen om de beste te zijn, geen fouten te maken of perfectie na te streven
- Jezelf te overschreeuwen
- De schijn op te houden
- Mensen te mijden
- Veel of vaak te drinken
- Te dagdromen
- Intieme relaties niet aan te gaan
- Uit alle macht te proberen ergens niet aan te denken of iets niet te voelen
- Proberen anderen naar je hand te zetten
- Uitdagingen uit de weg te gaan
- Blijven geloven dat onzekerheid overwinnen toch niet gaat lukken
Zo waren mijn zwijgen, ook al had ik wat te zeggen, of een grap maken in plaats van echt mee te doen aan een gesprek voor mij de vormen van vermijden die ik vaak gekozen heb.
Vermijden: wat levert dat op?
Het slechte nieuws is, dat vermijden een oplossing is die bijna altijd alleen maar voordelen heeft op de korte termijn. Vermijden geeft (even) rust, (even) een kick, de afleiding waardoor je (even) niet hoeft om te gaan met die vervelende gevoelens, gedachten of situaties.
Maar: op den duur betaal je voor vermijden meestal een hoge prijs. Je kunt gaan balen van jezelf, van je eigen gedrag. Of je gaat je realiseren dat je de dingen die je eigenlijk heel graag zou willen doen of belangrijk vindt, niet doet. Kortom, de kans is groot dat je je gaat realiseren dat je niet bent wie je wilt zijn en niet het leven leidt dat je het liefste zou leiden. Dat is zonde voor wie je bent en zonde van je leven.
Anders leren omgaan met onzekerheid: het kan
Toen ik jong was, kon ik al rood worden en door de grond zakken als iemand me aankeek of mij in gezelschap een vraag stelde. Ik kom dus van ver, zou je kunnen zeggen. Maar toch heb ik geleerd om anders om te gaan met mijn gevoelens van onzekerheid. Dat heeft mij veel opgeleverd:
- Ik heb nu veel minder vaak last van gevoelens van onzekerheid.
- Als ik last heb van onzekerheid, is dit in de regel niet meer zo intens.
- Ik kan bijna altijd doen en zeggen wat ik wil, ook als ik me onzeker voel.
- De intense gevoelens van onzekerheid, waar ik vroeger zo vaak last van had, ervaar ik nog maar af en toe. Als ik ze ervaar, zijn ze net zo vervelend als vroeger. Maar wat ook waar is: mijn zelfbeeld leidt er niet meer aan.
- Wat ik nooit had kunnen denken: ik sta nu al jaren als trainer voor groepen en begeleid als coach mensen die onder meer aanlopen tegen problemen die voortkomen uit een gebrek aan zelfvertrouwen.
Je onzekerheid overwinnen
Onzekerheid overwinnen betekent niet je onzekerheid definitief verslaan. Gevoelens van onzekerheid kunnen zich altijd aandienen. Onzekerheid overwinnen betekent vooral dat je leert om anders om te gaan met de ondermijnende gedachten, aannames en met het negatieve zelfbeeld dat je onzeker maakt. Onzekerheid overwinnen betekent ook leren om toch te doen wat je belangrijk vindt, al voel je je onzeker.
Verlang je naar meer zelfvertrouwen?
Verlang je naar meer zelfvertrouwen en wil je kunnen doen wat je eigenlijk het liefste zou willen doen, ondanks gevoelens van onzekerheid? Wij zijn ervaren psychologen en coaches. Neem contact op met ons voor meer informatie, of als je een vrijblijvende kennismaking wilt afspreken met een van onze coaches.
Tip: kijk eens bij Coaching Zelfvertrouwen
Eerst zelf aan de slag? Zelfonderzoek Lastige Situaties
Als je eerst op eigen kracht aan de slag wilt gaan met je onzekerheid overwinnen, kan het Zelfonderzoek Lastige Situaties je hierbij misschien helpen. Aan de hand van vragen onderzoek je welke overtuigingen en aannames in voor jou lastige situaties hebben geleid tot gevoelens van onzekerheid en op welke manier je met die onzekerheid bent omgegaan: vermijdend of ondanks je onzekerheid toch dat doen wat voor jou belangrijk is.
Inzicht in wat je gevoel en gedrag stuurt is het begin van werken aan je minder laten bepalen door je niet-helpende overtuigingen en aannames. Vraag hieronder het gratis Zelfonderzoek Lastige Situaties aan. Als je enkele gegevens invult, wordt het zelfonderzoek direct per mail toegestuurd.
Aanvragen gratis Zelfonderzoek Lastige Situaties
Albert van Veen, 21 maart 2018
Contact
Heb je nog vragen? Of wil je samen met een coach je onzekerheid overwinnen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons. Wij zijn bereikbaar op 024 397 8892
Een mail sturen kan ook: info@md-act.nl
MD-act biedt trainingen en coaching door heel Nederland.
Gerelateerde artikelen
Impostor syndrome
In de blog Onzekerheid en bang om door de mand te vallen beschrijft Mariëlle Damoiseaux een veel voorkomend probleem onder -vooral- hoogopgeleiden: het impostor syndrome.
Kenmerkend voor het impostor syndrome is ondermeer het feit dat onzekerheid gepaard gaat met succes in het werk: de prestaties zijn goed en iedereen is tevreden. En toch knaagt de onzekerheid en de overtuiging dat er een moment komt waarop je door de mand zult vallen: iedereen zal dan zien dat je helemaal niet zo goed bent en dat je successen een kwestie van geluk waren.
Vermijden als strategie bij weinig zelfvertrouwen
In een van zijn blogs gaat Sander Dorgelo dieper in op ‘vermijden’ als strategie bij weinig zelfvertrouwen: wat is het, wat zijn de gevolgen van vermijden en wat kun je ertegen doen?