De behoefte aan persoonlijke coaching van onze coachees komt vaak voort uit het feit dat sprake is van ontevredenheid over wat zij in het (werkzame) leven voor elkaar weten te boksen. Vaak met gebrek aan zelfvertrouwen tot gevolg. Tijdens de coaching is de conclusie vaak dat dit (groten)deels samenhangt met het hierboven beschreven effect van onbewuste en in dit geval negatieve gedachten en verwachtingen.
Heb je zelf soms last van de effecten van negatieve gedachten en verwachtingen? Aan het einde van deze blog kun je een artikel aanvragen waarmee je aan de slag kunt om deze aan te pakken. Nu geen tijd om de hele blog te lezen? Vraag dan hier alvast het gratis artikel aan. Als je enkele gegevens invult, sturen wij je het per mail direct toe.
Het effect van verwachtingen
Self-fulfilling prophecy: hoe werkt dit?
Het effect van verwachtingen op je eigen presteren
Self-fulfilling prophecy doet zich niet alleen voor in relaties tussen mensen; verwachtingen die je hebt omtrent je eigen mogelijkheden en functioneren hebben ook de neiging om zichzelf waar te maken.
Een eenvoudig voorbeeld: je moet een presentatie houden en bent ervan overtuigd dat je hier niet goed in bent. Gedachten die zich steeds aan je opdringen zijn: ik kan mensen met mijn verhaal echt niet boeien… En: dan zal je zien, gaan mensen natuurlijk vragen stellen waar ik het antwoord niet op weet…. Je bereidt de presentatie hartstikke goed voor en kunt de inhoud ervan dromen. Maar als je je presentatie begint, durf je de zaal nauwelijks in te kijken, bang om te zien dat je je gehoor inderdaad niet weet te boeien. In plaats van krachtig te spreken, praat je wat zachter dan de bedoeling was. Je formuleert aarzelend en omdat je bang bent iets te zullen vergeten, ben je heel erg gefocust op de tekst die je hebt voorbereid. Als je toch de zaal in durft te kijken, zie je vooraan iemand met zijn telefoon in de weer. Vlak daarachter zitten twee mensen met de hoofden naar elkaar gekeerd zachtjes met elkaar te praten. Je ziet ook nog iemand met een lachje op het gezicht naar links kijken. Je weet het nu zeker: niemand is geïnteresseerd en er wordt zelfs minzaam om je gelachen. Je voelt je diep ongelukkig en bent inmiddels zo onzeker, dat je af en toe niet meer goed uit je woorden komt en soms de lijn van je verhaal dreigt kwijt te raken. Het eindresultaat is dat je presentatie niet zo goed was. Zie je wel…
- Ach, dat leer ik toch nooit
- Als ze iemand nodig hebben, valt de keuze toch nooit op mij
- Ik kan dit maar beter niet doen, daar zijn anderen veel beter in dan ik
- Die collega is gewoon niet te vertrouwen
- Het ging misschien nu wel goed, maar het zat dan ook wel erg mee
- Ik ben daar nu eenmaal niet goed in
- Mijn baas ziet me gewoon niet staan
- Ik kan het wel proberen, maar het gaat waarschijnlijk toch hartstikke mis
- Ik kan maar beter geen hulp vragen, anders denken ze misschien dat ik het niet kan
- Ik ben nu eenmaal iemand die niet zo makkelijk contact maakt
- Ik ben nu eenmaal iemand die alleen goed tot zijn recht komt in een vertrouwde omgeving
- Ik ben nu eenmaal iemand die het beslist niet moet hebben van de eerste indruk
- Ik ben nu eenmaal zo
Natuurlijk is het belangrijk om te weten waar je grenzen liggen. Maar onze ervaring is, dat veel mensen zichzelf vaak erg tekort doen door ten onrechte uit te gaan van veel te negatieve gedachten en verwachtingen. En omdat ze de neiging hebben om zichzelf waar te maken, worden ze helaas ook vaak bevestigd. “Zie je wel….!”
Waarom zijn negatieve gedachten en verwachtingen vaak zo hardnekkig?
Wat helpt om minder last te hebben van je eigen negatieve gedachten?
- De ‘bewijzen’ voor je eigen verwachtingen, die zich als vaststaande feiten in je denken hebben vastgezet, rationeel onderzoeken op de vraag: kloppen ze echt. Voor zover ze niet of in elk geval niet helemaal blijken te kloppen, stap voor stap de oude verwachtingen ‘afbreken’ en vervangen door reëlere en positievere gedachten en verwachtingen.
- Met kleine ‘experimenten’ of oefeningen in de praktijk ervaren in hoeverre je negatieve oordeel over je mogelijkheden kloppen of moeten worden bijgesteld. Voor zover je toch meer kunt dan je altijd had gedacht, kunnen de experimenten of oefeningen langzaam worden uitgebreid om daarmee het (zelf)vertrouwen stap voor stap te laten groeien.
De hierboven kort beschreven ‘interventies’ gebruiken we gecombineerd met elkaar. Leren anders over je eigen mogelijkheden te denken, kan je helpen om met een andere instelling in de praktijk aan de slag te gaan met een grotere kans op positieve(re) ervaringen. En positievere ervaringen opdoen met je eigen mogelijkheden helpt je om op een positievere manier over situaties na te denken en daardoor positievere verwachtingen te hebben.
Natuurlijk, je kunt erachter komen dat je werkelijk niet goed bent in datgene wat je gevangen hield in de vicieuze cirkel van de self-fulfilling prophecy. We kunnen nu eenmaal niet overal goed in zijn. En dat hoeft ook niet. Maar ook dan kun je, bijvoorbeeld met behulp van coaching, de self-fulfilling prophecy doorbreken. Hoe kan dit dan? Dit kan als je echt leert accepteren dat je in sommige taken en zaken gewoon geen topper bent. Je kunt dan ontspannen zeggen dat je ergens niet goed in bent, gewoon omdat dit zo is. Je legt dan geen onnodige druk meer op jezelf en bent tevreden met wie je bent en met wat je kunt.
Wat dan ook waar is: paradoxaal genoeg zal je dan soms ervaren dat er toch weer meer mogelijk is dan je had gedacht. Terug naar het voorbeeld van de presentatie: je moet een presentatie houden en je weet en accepteert dat dit niet je sterkste kant is. Je hoeft van jezelf niet te scoren, je doet gewoon je best. That’s all. De kans is dan groot dat je over je eigen beperkte talent als spreker in het openbaar ontspannen een opmerking of grapje kunt maken en dat even zoeken naar woorden misschien zelfs charmant is. Omdat er geen energie verloren gaat aan stress, aan een bovenmatige focus op je eigen presteren en op alles wat fout kan gaan en je niet steeds wordt afgeleid door allerlei negatieve gedachten en emoties, zal je absoluut beter presteren dan toen je nog vast zat in de vicieuze cirkel van de self-fulfilling prophecy. Misschien krijg je aan het einde zelfs applaus. Maar daar deed je het niet voor!
Een gratis hulpmiddel
De RET (Rationeel-Emotieve Therapie) kan erg behulpzaam zijn bij het onderzoeken van de vraag in hoeverre je overtuigingen reëel zijn en waar ze doorschieten naar irrationeel, overdreven, te absoluut. De uitgangspunten die de RET hanteert, gebruiken wij veel in onze coaching. Als je geïnteresseerd bent, kun je hieronder een artikel downloaden waarin de RET uitgebreid wordt beschreven. Er staan ook twee opdrachten/oefeningen in waarmee je zelf aan de slag kunt gaan om je overtuigingen te onderzoeken op de vraag: kloppen ze nu echt en wil ik ze voor waar blijven houden? Of zijn er andere, meer redelijke en helpende overtuigingen die misschien wel beter zijn voor mij?
De RET is een van de bekendste vormen van cognitieve gedragstherapie en is een bewezen effectieve methode bij allerlei klachten rondom stress, spanningsregulatie, faalangst, subassertiviteit, sociale angst en burn-out (DeAngelis, 2008; Chamberlin, 2008; Engelhard, Arntz & Kindt, 2011, blz. 289 – 315). Het vraagt wel een actieve rol van de coachee, die bereid moet zijn om veel met de methode te oefenen en thuis te werken aan zijn leerdoelen.
Als je het gratis artikel aanvraagt, dan:
- Krijg je een beschrijving van de RET
- Met twee uitgebreide oefeningen
- Waarmee je zelf, maar ook met een collega, vriend of partner
- Je eigen verwachtingen kritisch kunt toetsen en zo nodig kunt bijstellen
- En kunt oefenen in de praktijk
- Waardoor je de spiraal van de Self-fulfilling prophecy kunt doorbreken.
Geen zelfvertrouwen
Meer zelfvertrouwen krijgen
Afhankelijk van hoe ernstig je klachten zijn, kun je zelf al veel doen om minder onzeker te zijn. Zo zijn er goede zelfhulpboeken die je hierbij kunnen helpen. Een aanrader is het boek Negatief Zelfbeeld, van Manja de Neef.
Als je het gevoel hebt dat meer steun nodig is om te werken aan meer zelfvertrouwen krijgen, kun je ook overwegen dit in groepsverband te doen. Veel (trainings)instituten bieden cursussen op dit gebied aan. Misschien dat onze Cursus Zelfvertrouwen voor jou iets is.
Als je de mogelijkheden van een-op-een coaching wilt onderzoeken, neem dan contact op om een vrijblijvende afspraak te maken met één van onze coaches.
Tags: Onzekerheid
Toets je verwachtingen met behulp van de RET
- Een beschrijving van de RET
- Met twee uitgebreide oefeningen
- Waarmee je voor zelf, maar ook met een collega, vriend of partner
- Je eigen verwachtingen kritisch kunt toetsen en zonodig kunt bijstellen
- En kunt oefenen in de praktijk
- Waardoor je de spiraal van de Self-fulfilling prophecy kunt doorbreken.
Artikel aanvragen
0 reacties