Ik geloof erin dat mensen vaak meer kunnen dan soms het geval lijkt te zijn, maar dat competenties en kwaliteiten door bepaalde omstandigheden niet of onvoldoende uit de verf komen.

Ik vind het heerlijk om met mensen en teams uit te zoeken wat nodig is om de eigen mogelijkheden maximaal in te zetten, juist in de omstandigheden waarin dit voorheen niet goed lukte. Daarbij wil ik mensen bewustmaken van hun persoonlijke keuzes en motieven en hun persoonlijke kracht versterken.

Klanten typeren mijn stijl als onderzoekend en zorgvuldig, soms confronterend, maar altijd respectvol en vaak met humor.

Mijn naam is René Ravenhorst, 1967 mijn geboortejaar. Als jongmens werkte ik bij een overbuurman die een antiquariaat in Amsterdam had, met als één van zijn specialisaties psychologie. Hoewel mijn warme (impliciete) belangstelling al lang uitging naar hoe mensen (en vooral ikzelf……) in elkaar staken, gaven de boeken die ik scande, soms las zonder het echt te begrijpen, me een geweldige energie. En dat doen mensen nog steeds: de magie van wat mensen in hun werk voor elkaar kunnen krijgen, qua output, qua beïnvloedingsvermogen, vind ik schitterend. Energie ontstaat ook omdat er veel van ons gedrag via onbewuste processen aangestuurd wordt en tot allerlei puzzels en overpeinzingen leidt: ik snap nog steeds veel niet; dat houdt het heerlijk spannend.

Als psycholoog heb ik een fantastische professionele basis kunnen leggen in de oneindige hoeveelheid assessments en coachingstrajecten die ik heb gedaan. Daar heb ik snel geleerd om specifieke aspecten en kwaliteiten van mensen te duiden, met name in het licht van effectiviteit in werk-rollen en concrete functies. Samen met coachees werken aan hun persoonlijke en professionele ontwikkeling vond en vind ik boeiend, bevredigend en soms ook reuze complex en moeizaam. 

Sinds 2007 heb ik als zelfstandig psycholoog (Paideusis) me in de markt geprofileerd als adviseur, assessor, trainer en coach. Zowel het ondernemerschap als het opbouwen van een vitaal netwerk van collega’s en klanten heeft heel wat effort gevraagd, maar vooral tot mooi resultaat geleid; van daaruit is bijvoorbeeld de samenwerking met MD-act ontstaan! Een groot genoegen om met uitstekende professionals op te trekken.

Een nieuw aandachtsgebied is Toezicht; sinds 2015 werk ik in een kleine zorginstelling in mijn woonplaats als toezichthouder en breng ik in zowel mijn eigen praktijk als in een publicatie namens het NIP, arbeidspsychologische essenties naar de boardroom. Voor deze rol volg ik regelmatig opleidingen. Verder heb ik diverse opleidingen gevolgd, zoals Appreciative Inquiry, Positieve Psychologie en een leergang Verbindend Veranderen via ZENO. Mijn wens is om nog een bedrijfskundige opleiding aan dit rijtje toe te voegen.

Als psycholoog typeer ik mezelf als generalist die bij een veelheid aan type klanten uit de voeten blijkt te kunnen. Neemt niet weg dat een dikke rode draad door mijn hele werkzame leven heen de gezondheidszorg vormt. Wat heb ik daar zoal gedaan?

  • Ontwikkelen en uitvoeren van ontwikkelprogramma’s voor leidinggevenden, verpleegkundigen en ondersteunende diensten
  • 100+ coachtrajecten, van operationele functies tot directie/bestuur
  • Tientallen teamtrainingen op maat
  • 1000+ assessments

René Ravenhorst is eigenaar van Paideusis adviesbureau in Ede. Wij werken graag met hem samen: hij is professioneel, serieus, slim en een zeer plezierig mens. Als trainer, coach, assessment psycholoog en sparringpartner bij organisatievraagstukken schakelen wij hem graag in en bevelen we hem graag aan.