Training Situationeel leidinggeven
Onderzoek toont overtuigend aan dat er niet één beste stijl van leidinggeven is. Wat de beste stijl is, is afhankelijk van de situatie. Vandaar de term ‘situationeel leidinggeven’ voor veel leiderschapsmodellen.
Veel leidinggevenden hebben hun eigen voorkeursstijl. Dat is natuurlijk helemaal niet raar. Maar een ‘standaardaanpak’ voor alle situaties kan goed leiderschap in de weg staan.
Maar hoe beoordeel je nu wat een goede aanpak is? Een simpel antwoord is niet te geven, maar onderzoek heeft wel inspirerende inzichten opgeleverd die je kunnen helpen om weloverwogen keuzes te maken. Met onze training Situationeel leidinggeven willen we inzichten en denkkaders meegeven die je helpen bij het ontwikkelen van stijlen van leidinggeven die voor jou en voor je medewerkers, gegeven een concrete situatie, goed zijn.
Situationeel leidinggeven: model van Hersey en Blanchard
Hersey en Blanchard hebben een visie ontwikkeld over hoe je het beste situationeel kunt leidinggeven. Deze visie is in de afgelopen tientallen jaren de basis geweest van veel leiderschapstrainingen. Naar het oordeel van Hersey en Blanchard moet een leidinggevende zijn stijl van leidinggeven steeds opnieuw afstemmen op één van de vier niveaus van taakbekwaamheid van een individuele medewerker. Dit afstemmen moet je doen gegeven de taak of opdracht die een medewerker op dat moment vervult.
Omdat bij een medewerker sprake kan zijn van wisselende niveaus van taakbekwaamheid, afhankelijk van waar hij mee bezig is, moet ook de leiderschapsstijl bij deze ene medewerker steeds weer anders zijn.
Elk leiderschapsmodel is een versimpeling van de werkelijkheid
Het situationeel leiderschapsmodel van Hersey en Blanchard is (net als elk ander model) een versimpeling van de werkelijkheid: er zijn bij medewerkers uiteraard niet slechts vier niveaus van taakbekwaamheid te onderkennen. En naast taakbekwaamheid zijn er veel meer factoren die een rol kunnen of moeten spelen bij het bepalen van welke aanpak je als leidinggevende in individuele gevallen zou moeten kiezen.
De werkelijkheid is simpelweg te complex om zich door een model te laten vangen. Met alleen of vooral de vier stijlen van leidinggeven die Hersey en Blanchard kennen en/of gebruiken, kom je als leidinggevende dus tekort. Wel leert mijn ervaring dat het kunnen hanteren van de bril van Hersey en Blanchard je absoluut inzicht biedt in uiteenlopende situaties waar je als leidinggevende tegenaan kunt lopen en je kan helpen om een weloverwogen keuze te maken voor een bepaalde aanpak. Het is dus een goed stukje gereedschap voor leidinggevenden. Maar je hebt daarnaast ook ander gereedschap nodig.
Goed leiderschap: meervoudig kijken
Om je als leidinggevende te helpen om vanuit verschillende perspectieven te kijken naar wat situaties van jou als leidinggevende vragen, besteden wij daarom in onze training Situationeel leidinggeven niet alleen aandacht aan het model van Hersey en Blanchard. We staan ook stil bij de verschillen tussen transformationeel en transactioneel leiderschap en de redenen die er zijn om je vooral te laten inspireren door de uitgangspunten van transformationeel leidinggeven. Ook besteden we aandacht aan het leiderschapsmodel van Quinn.
Inhoud van de training Situationeel leidinggeven
Wat komt aan bod in de training:
- Inzicht krijgen in je eigen voorkeursstijl van leidinggeven
- De voor- en nadelen van jouw voorkeursstijl
- De verschillende stijlen van leidinggeven die Hersey en Blanchard onderscheiden en de situaties waarin deze het meest effectief zijn
- Leidinggeven aan medewerkers die wel willen, maar niet kunnen
- Leidinggeven aan medewerkers die wel kunnen, maar niet willen
- Schakelen tussen bij de hand nemen, stimuleren, ondersteunen en ruimte laten, met als doel om je medewerkers optimaal te ontwikkelen
- Schakelen tussen grenzen stellen, druk opvoeren en eventueel het opbouwen van een functioneringsdossier bij blijvend disfunctioneren
- Kenmerken van Transformationeel en Transactionele leidinggeven
- Het leiderschapsmodel van Quinn
- Leidinggeven vanuit de principes van transformationeel leiderschap
Opzet van de training
- Telefonische intake over jouw leerdoelen
- Twee trainingsdagen van 09:00 tot 17:00 in een periode van drie weken
- Online 360° feedback scan
- Veel ruimte voor jouw persoonlijke vragen en eigen casuïstiek
- De mogelijkheid om tijdens de training Situationeel Leidinggeven intensief te oefenen met een professionele trainingsacteur
- Gerichte huiswerkopdrachten om met het geleerde aan de slag te gaan
Kosten
Prijs tweedaagse training Situationeel leidinggeven: € 1.076,00 inclusief locatie, koffie, thee en 2 X lunch en materialen, exclusief BTW.
Tevredenheidsgarantie: als je je inschrijft voor de training Situationeel leidinggeven en je bent achteraf niet tevreden, krijg je van ons geen factuur!
In company
De tweedaagse training Situationeel Leidinggeven bieden wij ook ‘in company’ aan. In overleg passen wij de inhoud en aanpak aan jullie wensen aan. Neem voor een passend aanbod contact op.
Albert verzorgt de training Situationeel Leidinggeven 30 jaar. Eerst als trainer bij Philips, daarna bij Management Opleidingen van GITP en sinds 2007 als zelfstandig gevestigde trainer/coach bij MD-act.
Contact
Ben je geïnteresseerd en wil je meer informatie, of een vrijblijvende afspraak maken om door te praten over de inhoud en mogelijkheden, neem dan contact op. Wij zijn bereikbaar op 024 397 8892 Een mail sturen kan ook: info@md-act.nl