Zelfvertrouwen op het werk is een voorwaarde om je werk met plezier te doen. Onzeker zijn kan ten koste gaan van je werkprestaties. Omdat te weinig zelfvertrouwen het aangaan van nieuwe uitdagingen in de weg kan zitten, kan het er zelfs toe leiden dat je niet uit je loopbaan haalt wat je zou willen en kunnen.

Tip: kijk eens op onze pagina Coaching Zelfvertrouwen

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met ons!
024 3978 892 info@MD-act.nl

Onzeker op het werk: er is gelukkig iets aan te doen

Werken aan meer zelfvertrouwen: het vraagt tijd en inspanning om te leren om ondanks gevoelens van onzekerheid, toch te doen wat je graag wilt en belangrijk vindt. De grootste kans om dit succesvol te doen heb je wanneer je dit samen met een ervaren coach of therapeut doet. Een professional heeft hiervoor de ervaring en bagage, en werkt (als het goed is) met methoden die bewezen succesvol zijn.

Op eigen kracht
Voor mensen die niet kiezen voor professionele begeleiding, maar op eigen kracht willen proberen met meer zelfvertrouwen hun werk te kunnen doen, heb ik een aantal tips. 

 • De eerste tip die ik je geef is een paradoxale: om zelfverzekerder door het leven te kunnen gaan, moet je leren om je onzekerheid te accepteren. Alle energie die je stopt in het bestrijden ervan, is verloren energie en het lost ook nog eens helemaal niets op.

  Misschien helpt het volgende je bij het accepteren dat gevoelens van onzekerheid er gewoon bij horen: onzeker zijn is niets om je voor te schamen (al doe je dat misschien wel). Je kunt er namelijk helemaal niets aan doen dat je zelfvertrouwen misschien niet zo groot is. En wat je misschien ook helpt, is om te weten dat er heel veel mensen zijn die -in privésituaties of op het werkt- regelmatig denken dat ze niet goed, leuk of slim genoeg zijn.
   

 • Zet voor jezelf op een rijtje wat jij echt belangrijk vindt in het leven. Kijk er dagelijks naar en probeer wat belangrijk voor je is te gebruiken als leidraad voor wat je doet, in plaats van je te laten leiden door je onzekerheid. Dat is moeilijk, maar naarmate je het vaker probeert, gaat dit je steeds ietsjes makkelijker af.
   
 • Als je je onzeker voelt, ga dan na welke gedachten hierbij een belangrijke rol spelen. Zet ze op papier, kijk ernaar en realiseer je goed dat veel van deze gedachten, die je voetstoots voor waar houdt, vervangen zouden kunnen worden door heel andere, veel positievere gedachten. Zet deze positievere gedachten op papier en oefen jezelf erin om de belemmerende gedachten minder te geloven, al zitten ze wel in je hoofd, en je meer te laten leiden door de positievere gedachten.
   
 • Onzekerheid komt vaak voort uit de eisen die we aan onszelf of aan het resultaat stellen. Deze zijn vaak zo absoluut (het mag niet fout gaan; de anderen moeten mij wel allemaal competent vinden; … ), dat ze niet reëel zijn. Bewust of onbewust geloven we dus dat we moeten kunnen voldoen aan het onmogelijke. Wie zou daar niet onzeker van worden? De tip is dan ook: word milder en minder streng voor jezelf. Onderken dat je vaak te veel van jezelf verwacht. Als je dat lukt, neemt de zelfopgelegde druk af, en daarmee ook je onzekerheid.

Op eigen kracht werken aan meer zelfvertrouwen en behoefte aan meer tips? Lees de blog met tips voor meer zelfvertrouwen 

Hulp bij meer zelfvertrouwen op het werk

Wil je met meer zelfvertrouwen je werk kunnen doen, en zoek je daarbij hulp? Wij zijn psycholoog en hebben bijna 30 jaar ervaring met het begeleiden van mensen met uiteenlopende vragen en problemen, waaronder mensen met een laag zelfbeeld en weinig zelfvetrouwen. Met veel passie, plezier en ervaring helpen wij je met leren anders om te gaan met onzekerheid, zodat je met meer plezier kunt werken en leven.

Bel ons als je vragen hebt, of een vrijblijvende afspraak wilt maken met een van onze coaches.

Zoek je naar tips en informatie over zelfvertrouwen? Bel ons direct
024 3978 892 info@MD-act.nl

Tags: Negatief zelfbeeld

Albert van Veen op 1 oktober 2019
NIP-Registerpsycholoog | MD assessment coaching training

Albert van Veen, coach Nijmegen en omgeving, is registerpsycholoog NIP Arbeid & Organisatie en tevens een door het CRKBO erkende trainer voor het kort beroepsonderwijs.

Sinds 1995 coacht en traint Albert medewerkers, leidinggevenden en (management)teams. Lees verder

Albert is bereikbaar op 024 3978 892

MD-act biedt trainingen en coaching door heel Nederland
Bekijk alle blogs van Albert van Veen

GERELATEERD

 • Een negatief zelfbeeld leidt tot weinig zelfvertrouwen. Wil je meer weten over hoe een negatief zelfbeeld zich ontwikkelt en wat je kunt doen om er minder last van te hebben? Lees dan de blog die gaat over volwassenen met een negatief zelfbeeld.
 • Gebrek aan zelfvertrouwen gaat vaak samen met perfectionisme. Herken je dit? Dan is de blog die gaat over omgaan met perfectionisme voor jou misschien de moeite waard.
 • Er zijn mensen die meer dan gemiddeld succesvol zijn, door hun (werk)omgeving veel waardering krijgen voor hun prestaties en toch heel erg onzeker zijn. Op de een of andere manier geloven zij niet dat dit succes het gevolg is van hun eigen talenten en competenties. Vaak zijn ze bang dat ze vroeger of later door de mand zullen vallen, dat anderen zullen ontdekken dat zij helemaal niet zo goed zijn. Mensen die hier last van hebben (vaker vrouwen dan mannen) lijden aan wat genoemd wordt het Impostor Syndrome.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.