Deze blog uit 2020 is bewerkt op 31 maart 2023
Overweeg je online coaching? Wij zijn arbeids- en organisatiepsychologen en hebben jarenlange ervaring met het coachen van mensen. Voor Corona voerden wij bijna al onze gesprekken aan tafel. Gedurende Corona werkten we noodgedwongen alleen nog maar als online coach. Corona is voorbij, maar vanwege de praktische voordelen kiezen nog steeds veel mensen voor coaching online.
Wat is online coaching?
Bij online coaching wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheden die internet biedt. De communicatie verloopt met behulp van één van de vele Apps waarmee je elkaar kunt spreken en zien. Soms wordt hierbij ook gebruik gemaakt van e-mail, een chatprogramma of de telefoon.
Meer informatie over verschillende vormen van e-coaching
Wij vinden het belangrijk om elkaar tijdens een coachingsgesprek te kunnen zien. Daarvoor maken we gebruik van de betaalde versie van ZOOM. Hiermee kunnen we, onafhankelijk van het besturingssysteem van de telefoon of computer waarover een coachee beschikt, online-coaching aanbieden. Zoom is AVG-proof en voldoet daarmee aan alle gestelde vertrouwelijkheidseisen. Dit is belangrijk vanwege de vertrouwelijk waaraan coachingsgesprekken moeten voldoen.
Werkt online coaching wel goed?
Vooral in Amerika en Australië is in de afgelopen tientallen jaren heel veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van online therapie ten opzichte van face-to-face behandelingen. De conclusie is steeds dat therapie met beeldbellen net ze effectief is als de traditionele vormen van therapie.
Een voorbeeld van een onderzoek dat in Nederland gedaan werd naar de effectiviteit van online therapie, is van Ruwaard (2013). Hierin werd de effectiviteit van online therapie aan een groep van 1500 cliënten aangetoond.
Online therapie en online coaching hebben vooral veel overeenkomsten. In beide gevallen worden gesprekken gevoerd, wordt informatie gegeven en krijgen deelnemers helpende opdrachten en oefeningen mee. In beide gevallen gebeurt dit om de cliënten of coachees te helpen bij het vinden van de inzichten en antwoorden die zij nodig hebben om beter in hun vel te komen te zitten.
Onze ervaringen in Corona-tijd
Vanaf maart 2020 tot en met het einde van de beperkende maatregelen die vanwege Corona waren uitgevaardigd, hebben wij ruim 100 coachingstrajecten van intake tot afronding online gedaan. Met veel plezier en tot volle tevredenheid van onze coachees.
Wat zijn de voor- en nadelen van online coaching
Wat voor- en nadelen zijn van online coaching ten opzichte van de traditionele manier van coaching, is afhankelijk van de vorm van e-coaching die je gebruikt. Je kunt kiezen voor e-coaching waarbij je alleen met elkaar chat of mailt. Je kunt ervoor kiezen om elkaar te spreken zonder beeld. En je kunt kiezen voor beeldbellen.
De nadelen van online coaching
Een nadeel van online coaching, waarbij gekozen wordt voor gebruik van een mail- of een chatprogramma, is dat je het moet doen zonder gezichtsuitdrukking en intonatie. Daarmee mis je de non-verbale communicatie als een belangrijke bron van informatie. Dat is een verschraling van de communicatie en de kans op misverstanden wordt erdoor vergroot.
Een tweede nadeel van het gebruiken van mail- of chatprogramma’s is, dat het veel lastiger is om een diepgaande dialoog met elkaar te voeren: het duurt steeds een tijd(je) voor je weer een reactie van de ander krijgt. Dit kan ten koste gaan van de kwaliteit van de communicatie en daarmee mogelijk ook van de effectiviteit van de begeleiding.
Een derde nadeel van e-coaching met behulp van chat of mail is dat dit door veel mensen als onpersoonlijk wordt ervaren, terwijl voor de effectiviteit van de coaching juist de kwaliteit van de relatie met de coach van groot belang blijkt te zijn.
Van de eerste twee van de hierboven genoemde nadelen heb je geen last wanneer je gebruik maakt van beeldbellen: je ziet en hoort elkaar, dus je neemt ook de non-verbale communicatie waar. Ook kun je direct reageren op wat je de ander zegt. Het bezwaar van het onpersoonlijke dat kleeft aan coaching via e-mail en chat speelt in de praktijk nauwelijks of niet: de meeste coachees hebben al snel het gevoel alsof ze samen met hun therapeut of coach aan tafel zitten.
Voordelen van online coaching
Een voordeel van alle vormen van onlinecoaching is dat het je (veel) minder tijd kost. Je hoeft er immers niet voor te reizen. Voor zover je kosten moet maken voor je vervoer, spaar je deze ook uit. Een voordeel van alle vormen van online coaching is ook dat je deze kunt laten plaatsvinden op een plek die voor jou prettig is.
Een voordeel van coaching per e-mail of chat is dat je voor de coaching actief kunt worden op het moment dat het jou uitkomt. En dat je later nog eens rustig kunt nalezen wat jij en de coach zoal hebben geschreven.
Online coaching, of toch face-to-face: wat kun je verwachten?
Het eerste gesprek dat wij met onze nieuwe coachees hebben, is meestal per telefoon: we worden gebeld, of bellen zelf naar aanleiding van een mail. In dit eerste gesprek bespreken we (kort) de coachvraag en maken we een vrijblijvende afspraak voor een uitgebreidere kennismaking. In dit kennismakingsgesprek gaan we ook dieper in op de coachvraag.
Als in de kennismaking sprake is van een goede klik en er vertrouwen is in de coach, bespreken we hoe het vervolg eruitziet: worden het face-to-face gesprekken, heeft online coaching de voorkeur, of lijkt een mix van beide prettiger? Ten tijde van Corona moesten we ons beperken tot online coaching, nu zijn alle variaties mogelijk.
Meer weten of vrijblijvend kennismaken?
Overweeg je online-coaching, neem gerust contact op met ons. We kunnen dan een vrijblijvende afspraak maken en bespreken wat wij voor jou kunnen betekenen.
Albert van Veen, 18 maart 2020
Contact
Heb je nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons. Wij zijn bereikbaar op 024 397 8892
Een mail sturen kan ook: info@md-act.nl
MD-act biedt trainingen en coaching door heel Nederland.