Deze blog is bijgewerkt op 18 juni 2023
Een inspirerend verhaal over Erwin’s reis.
Heel veel mee hebben en toch onzeker zijn
Ik wil je graag voorstellen aan Erwin (niet zijn echte naam), een intelligente, goed opgeleide man van begin 30 die tegenover me zit met een brandende vraag: “Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?”
Het lijkt alsof hij alles heeft, maar eigenlijk is hij niet echt gelukkig: hij is gevangen in een cyclus van zelftwijfel en vervelende gevoelens.
Hij wil zijn zelfvertrouwen vergroten en is op zoek naar een coach die hem daarbij kan helpen. Dit is Erwin’s reis en misschien is het ook een beetje die van jou.
Erwins strijd: nooit goed genoeg zijn
Erwin voelt dat hij nooit goed genoeg is. Hij heeft het gevoel dat hij zich steeds moet bewijzen. En zijn prestaties voldoen vaak niet aan zijn eigen verwachtingen.
Deze onzekerheid heeft hij onbewust een self-fulfilling prophecy gecreëerd: hij denkt dat hij zal falen en daardoor faalt hij vaak. Voor Erwin bevestigd dit elke keer opnieuw dat zijn gebrek aan zelfvertrouwen terecht is. En het vinden van een antwoord op zijn vraag: ‘hoe krijg je meer zelfvertrouwen’ is hierdoor voor Erwin steeds moeilijker geworden
Coaching: Erwin’s eerste stappen
Hoe krijg je meer zelfvertrouwen als je in Erwin’s schoenen staat? We beginnen met te onderzoeken wat de basis is van zijn faalangst en negatieve zelfbeeld.
Door gesprekken ontdekken we dat Erwin diep van binnen gelooft dat hij niet goed genoeg is. Hij denkt ook dat anderen hem vaak kritisch beoordelen. Het is alsof elk moment een test is en hij is er zeker van dat hij niet zal slagen.
Onderzoeken van negatieve gedachten
We besluiten samen Erwin’s negatieve gedachten te onderzoeken. Daarvoor maken we gebruik van de Rationeel-Emotieve Therapie (RET). RET helpt bij het aanpakken van gebrek aan zelfvertrouwen door negatieve gedachten en overtuigingen ‘uit te dagen’. Enkele vragen die we hierbij gebruiken zijn:
- Geloof je echt dat alledaagse situaties als tests worden gezien door anderen? Hoe weet je dat zo zeker?
- Denk je dat anderen je constant beoordelen? En is het oordeel altijd negatief?
- Wat zijn de specifieke eisen die je aan jezelf stelt? Zijn deze realistisch?
Al onderzoekend en pratend begint Erwin te beseffen dat de ‘bewijzen’ die hij er voor zijn tekortkomingen bij haalt, eerlijk gezegd toch niet heel erg rationeel en overtuigend zijn. En reële en concrete aanwijzingen zijn er meestal niet voor te vinden.
Erwin begint ook te zien dat de hoge eisen die hij aan zichzelf stelt, eisen zijn waaraan hij nooit echt kan voldoen.
Tot slot
Gedurende de coachingsessies maakt Erwin aanzienlijke vorderingen. Hij begrijpt dat zijn prestaties soms beter hadden gekund, maar dat hij vaak normaal functioneert en dat veel dingen gewoon goed gaan. Hij ontdekt ook dat hij op sommige gebieden zelfs beter is in vergelijking met zijn vrienden of collega’s.
Stapje voor stapje hebben we samen, in een soms taai proces, uiteindelijk het antwoord gevonden op zijn vraag ‘hoe krijg je meer zelfvertrouwen’.
Erwin’s verhaal is een inspirerend voorbeeld voor iedereen die worstelt met de vraag “hoe krijg je meer zelfvertrouwen?
Op eigen kracht werken aan meer zelfvertrouwen?
Herken je jezelf in het verhaal van Erwin? En is zijn vraag ‘Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?’ ook jouw vraag? Weet dan dat jij, net zoals Erwin, ook het vermogen hebt om je zelfvertrouwen te vergroten en een fijner en meer ontspannen leven kan leiden
Wil je op eigen kracht werken aan meer zelfvertrouwen? Dan kun je dit proberen te doen door gebruik te maken van de RET. In onze blog over negatieve gedachten en belemmerende overtuigingen kun je meer lezen over hoe de RET werkt.
Gratis verdiepend artikel over de RET aanvragen
Je kunt hieronder ook ons gratis artikel aanvragen waarin we uitgebreid ingaan op wat de RET inhoudt. Ook staan er twee oefeningen in die je kunt gebruiken bij het opsporen van je negatieve gedachten en belemmerende overtuigingen en bij het omzetten ervan naar meer positieve en helpende gedachten en overtuigingen.
Het doen van deze oefeningen helpt je om te komen tot een positiever zelfbeeld en dragen bij aan meer zelfvertrouwen in voor jou lastige situaties. En het helpt je bij het vinden van jouw antwoord op de vraag: hoe krijg je meer zelfvertrouwen?
Als je enkele gegeven invult, krijg je het artikel met daarin:
- Een beschrijving van de RET
- Twee uitgebreide oefeningen waarmee je je eigen gedachten en overtuigingen kritisch toetsen en zo nodig proberen bij te stellen
- Deze oefeningen dragen bij aan een positiever zelfbeeld en je minder onzeker voelen.
Aanvragen gratis artikel De RET
Wil je hulp bij het werken aan meer zelfvertrouwen?
Wil je liever met een coach een-op-een zoeken naar het antwoord op de vraag: hoe krijg je meer zelfvertrouwen? Kijk dan hier voor meer informatie: coaching zelfvertrouwen. Je kunt natuurlijk ook vrijblijvend contact opnemen met ons.
Albert van Veen, 13 maart 2016
Contact
Heb je nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons. Wij zijn bereikbaar op 024 397 8892
Een mail sturen kan ook: info@md-act.nl
MD-act biedt trainingen en coaching door heel Nederland.
Aanvullende strategieën voor het vergroten van zelfvertrouwen
Naast de stappen die Erwin heeft genomen, zijn er nog vele andere strategieën en technieken die je kunt overwegen om je zelfvertrouwen te vergroten. Hier zijn enkele die bijzonder effectief kunnen zijn:
Stel realistische doelen
Het stellen van haalbare en realistische doelen helpt je om succes te ervaren en je zelfvertrouwen op te bouwen. Probeer je doelen op te splitsen in kleinere stappen en vier de overwinningen.
Oefen zelfcompassie
Wees vriendelijk voor jezelf. Beoordeel jezelf zoals je zelf ook een goede vriend zou beoordelen. Erken dat iedereen fouten maakt en dat dit een normaal onderdeel van het leerproces is.
Ontwikkel positieve gewoonten
Een gezonde levensstijl kan ook je zelfvertrouwen bevorderen. Dit kan gaan om een gebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en genoeg slaap.
Leer nieuwe vaardigheden
Het leren van nieuwe vaardigheden kan je een gevoel van voldoening geven. Het maakt niet uit of het om een hobby, een nieuwe taal of een professionele vaardigheid gaat.
Maak gebruik van positieve gedachten
Stop energie in het ontwikkelen van positieve gedachten over jezelf, naast de negatieve gedachten die automatisch opkomen. Niet om de negatieve gedachten te bestrijden en weg te krijgen, maar als reële gedachten die er beslist mogen zijn.
Bijvoorbeeld: naast de gedachte “Ik ben niet goed genoeg”, kun je zeggen: “Ik ben natuurlijk niet overal goed in, maar ik heb ook mijn kwaliteiten, bijvoorbeeld…, en …
Door de positieve gedachten vaak en met aandacht te denken, worden deze deze gedachten steeds een beetje geloofwaardiger voor jou. Probeer het maar eens uit!
Bouw een ondersteunend netwerk
Ga om met mensen die positief zijn en jou ondersteunen. Dit kunnen vrienden, familie, buren, collega’s of bijvoorbeeld medesporters op de vereniging zijn. Het is belangrijk om jezelf te omringen met mensen die vriendelijk voor je zijn en gewoon in je geloven.
Zoek professionele hulp indien nodig
Soms kunnen diepgewortelde problemen met zelfvertrouwen baat hebben bij professionele hulp. Dit kan counseling, psychotherapie of coaching zijn, zoals Erwin deed.
Oefen mindfulness en meditatie
Deze technieken kunnen je helpen om meer bewust te zijn van je gedachten en gevoelens. Dit bewustzijn kan je helpen om negatieve gedachtepatronen te herkennen. Deze gedachtepatronen herkennen is een belangrijke stap richting deze ook te kunnen gaan veranderen.
Maak een lijst van prestaties
Schrijf op wat je al hebt bereikt, hoe klein ook. Dit helpt je te realiseren dat je in staat bent om dingen voor elkaar te krijgen.
Leer ‘nee’ te zeggen
Dit gaat over het stellen van grenzen. Door te leren ‘nee’ te zeggen, geef je jezelf de vrijheid om je tijd en energie te besteden aan dingen die echt belangrijk voor je zijn.
Samengevat
Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? Door een combinatie van zelfreflectie, actie en soms professionele hulp. Het verhaal van Erwin is er één van hoop. Het laat zien dat het mogelijk is om zelfvertrouwen op te bouwen. Door enkele van de bovengenoemde strategieën toe te passen, kun jij ook werken aan het vergroten van je zelfvertrouwen en een positievere kijk op jezelf ontwikkelen.
Je kunt ons ook bellen of mailen om een vrijblijvende afspraak te maken. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 024 397 8892. Een mail kun je sturen naar info@md-act.nl
Gerelateerde artikelen
Gebrek aan zelfvertrouwen: niet fijn voor de mens en niet goed voor organisaties
Het antwoord op de vraag ‘hoe krijg je meer zelfvertrouwen? is niet alleen belangrijk voor de individuele man of vrouw die zelf last van heeft van zijn of haar onzekerheid. Ook organisaties ondervinden hier nadeel van. Het interessante artikel Hoe ontwikkel je authentiek zelfvertrouwen? gaat hier dieper op in. Ook wat je op individueel niveau kunt doen om authentiek zelfvertrouwen te ontwikkelen komt aan de orde.
Opkomen voor jezelf
Als je niet zo zelfverzekerd bent, is het ook bijna altijd moeilijk om goed op te komen voor jezelf. In een blog dat gaat over opkomen voor jezelf leg ik uit wat je kunt doen om zelfverzekerder en assertiever te worden. Hoe zelfverzekerder je bent en hoe beter je weet hoe je op een constructieve manier assertief kunt zijn, des te makkelijker wordt het om op te komen voor jezelf en om je eigen grenzen goed te bewaken.
Tips voor meer zelfvertrouwen
Veel mensen vragen zich af: hoe word ik zelfverzekerder? In een blog over het vergroten van je zelfvertrouwen geef ik 7 tips om je zelfvertrouwen te vergroten
Negatieve gedachten en weinig zelfvertrouwen
Negatieve gedachten over jezelf, of over hoe anderen je beoordelen, spelen vaak een belangrijke rol wanneer je last hebt van een gebrek aan zelfvertrouwen.
Impostor syndroom
Je bent succesvol, maar ook vaak onzeker. Daarnaast ben je bang dat vandaag of morgen door de mand zult vallen, en zal blijken dat je helemaal niet zo goed bent als het lijkt. Als je je hierin herkent, heb je misschien last van het impostor syndrome. Het impostor syndrome is een veel onderzocht verschijnsel waar succesvolle vrouwen meer last van blijken te hebben dan mannen. Lees de blog Onzekerheid en bang door de mand te vallen: het impostor syndrome van Mariëlle Damoiseaux.
Onzekerheid overwinnen
In de blog Onzekerheid overwinnen beschrijf ik hoe vermijden mijn strategie was om om te gaan met onzekerheid. Het is een strategie die door veel mensen die zich onzeker voelen wordt gebruikt. Vermijden werkt vaak goed op de korte termijn, maar uiteindelijk heeft het vooral nadelige gevolgen. Het beste wat je kunt doen in plaats van vermijden, is leren om je niet meer te laten gijzelen door je onzekerheid. Hoe beter dat lukt, des te vrijer je bent.