Deze blog gaat over Erwin (niet zijn echte naam), een goed opgeleide man van begin 30 die met deze vraag tegenover mij aan tafel zit. Hij is op zoek naar een coach die hem kan helpen met de vraag: Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?
Nooit goed genoeg zijn
Erwin denkt dat hij niet goed genoeg is. Hij heeft het gevoel dat hij zichzelf steeds moeten bewijzen. Hij voelt zich vaak zo onzeker, dat hij daardoor vaak minder goed presteert dan hij zou kunnen. Hij vindt zelf dat hij daarmee steeds ‘bewijst’ dat zijn gebrek aan zelfvertrouwen terecht is. Een sterk staaltje van self fulfilling prophecy!
Coaching: werken aan meer zelfvertrouwen
Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? Zoals voor veel mensen met weinig zelfvertrouwen, geldt ook voor Erwin dat hij daarvoor minder last moet gaan krijgen van zijn negatieve zelfbeeld. We zijn de coaching daarom begonnen met te onderzoeken waar zijn faalangst en diep gewortelde overtuiging dat hij ‘niet oké’ is op is gebaseerd.
Al pratend blijkt dat Erwin ergens diep van binnen zelf gelooft dat hij niet goed genoeg is. Ook is hij ervan overtuigd dat anderen hem meer kritisch en negatief beoordelen dan dat ze hem leuk vinden. En omdat hij ten diepste zelf ook gelooft dat hij niet echt oké is, gelooft hij natuurlijk ook dat de negatieve oordelen die anderen volgens Erwin over hem hebben, ook terecht zijn.
Ook blijkt dat Erwin natuurlijk heel graag wel positief zou willen worden beoordeeld. Maar dat hij tegelijkertijd in veel situaties de overtuiging heeft dat hij het toch niet echt goed genoeg zal kunnen doen in de ogen van anderen. Veel situaties ervaart Erwin daardoor als een test of examen, waarbij hij van te voren al weet dat hij niet zal slagen.
Al met al is het heel logisch dat Erwin zich faalangstig, onzeker en niet-oké voelt! De vraag is natuurlijk: hoe krijg je meer zelfvertrouwen met dit soort overtuigingen?
Negatieve gedachten kritisch onderzoeken
Erwin is samen met mij zijn gedachten en overtuigingen kritisch gaan onderzoeken. Hij moest nadenken over vragen als:
- Is het waar dat allerlei dagelijkse situaties door anderen worden gezien als een test waar jij voor kunt falen? Oh ja, hoe weet je dat zo zeker?
- Zijn anderen de hele tijd bezig om jou kritisch de maat te nemen? Oh ja, hoe weet je dat zo zeker?
- Als anderen al bezig zouden zijn om jou de maat te nemen, zijn ze dan altijd negatief in hun oordeel over jou? Oh ja, hoe weet je dat zo zeker?
- Hoe zien de eisen die je aan jezelf stelt in concrete situaties er precies uit? Het zijn nogal hoge eisen, of lijkt dat maar zo? Hoeveel mensen kunnen eigenlijk voldoen aan deze eisen? Hoe terecht is het dan dat jij deze eisen aan jezelf stelt?
- Stel dat iemand je inderdaad negatief zou beoordelen, hoe groot zou de ramp voor jou dan werkelijk zijn? Zou dit het einde van alles betekenen, of zou je het misschien toch wel kunnen verdragen?
Tijdens verschillende coachingsessies voeren we aan de hand van verschillende vragen intensieve gesprekken. Erwin krijgt na elke sessie huiswerkopdrachten mee. Zo moet hij op zoek gaan naar de onomstotelijke bewijzen die zijn negatieve gedachten en belemmerende overtuigingen bevestigen.
Bij deze zoektocht ontdekt hij dat:
- Hij de neiging heeft om bewijzen voor zijn onkunde er aan de haren bij te slepen.
- Een kritisch oordeel soms terecht is, maar dat hij ‘het lijden’ dat er voor hem mee gepaard gaat toch best wel kan hebben.
- Zijn kritische oordeel vooral het gevolg is van de onmogelijke eisen die hij aan zichzelf stelt en dat hij de kritische gedachten over zichzelf niet zo serieus moet nemen.
In het coachingstraject ontdekt Erwin dat zijn prestaties soms best beter hadden gekund, maar dat hij in de meeste gevallen heel normaal functioneert en dat veel gewoon goed gaat. Hij ontdekt ook dat hij in sommige dingen zelf beter is dan veel van zijn vrienden of collega’s.
Rationeel-emotieve therapie om te werken aan meer zelfvertrouwen
In de coaching met Erwin heb ik veel gebruik gemaakt van de RET (Rationeel-Emotieve Therapie). De RET is een methode die bewezen effectief is, onder meer bij het aanpakken van gebrek aan zelfvertrouwen.
Ben je bezig met de vraag: Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? En wil je zonder coach of therapeut proberen om zelfverzekerder te worden? Dan kan kennis van de Rationeel-Emotieve Therapie (RET) jou daar misschien bij helpen. In een blog over negatieve gedachten en belemmerende overtuigingen kun je meer lezen over hoe de RET werkt.
Je kunt hieronder ook een gratis artikel aanvragen. In dit artikel gaan we uitgebreid in op wat de RET inhoudt. Ook beschrijven we twee oefeningen die je helpen bij het opsporen van je negatieve gedachten en belemmerende overtuigingen en bij het omzetten ervan naar meer positieve gedachten en helpende overtuigingen. Het doen van deze oefeningen helpt je om te komen tot een positiever zelfbeeld en dragen bij aan meer zelfvertrouwen in voor jou lastige situaties.
Als je enkele gegeven invult, krijg je het artikel met daarin:
- Een beschrijving van de RET en twee uitgebreide oefeningen
- Hiermee kun je je eigen gedachten en overtuigingen kritisch toetsen en zo nodig proberen bij te stellen
- Deze oefeningen dragen bij aan een positiever zelfbeeld en je minder onzeker voelen
Aanvragen gratis artikel De RET
Wil je hulp bij het werken aan meer zelfvertrouwen?
Loop je zelf rond met de vraag: hoe krijg je meer zelfvertrouwen? En wil je met een coach een-op-een werken aan meer zelfvertrouwen? Kijk dan hier voor meer informatie: coaching zelfvertrouwen. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met ons.
Albert van Veen, 13 maart 2016
Contact
Heb je nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons. Wij zijn bereikbaar op 024 397 8892
Een mail sturen kan ook: info@md-act.nl
MD-act biedt trainingen en coaching door heel Nederland.
Gerelateerde artikelen
Gebrek aan zelfvertrouwen: niet fijn voor de mens en niet goed voor organisaties
Het antwoord op de vraag ‘hoe krijg je meer zelfvertrouwen? is niet alleen belangrijk voor de individuele man of vrouw die zelf last van heeft van zijn of haar onzekerheid. Ook organisaties ondervinden hier nadeel van. Het interessante artikel Hoe ontwikkel je authentiek zelfvertrouwen? gaat hier dieper op in. Ook wat je op individueel niveau kunt doen om authentiek zelfvertrouwen te ontwikkelen komt aan de orde.
Opkomen voor jezelf
Als je niet zo zelfverzekerd bent, is het ook bijna altijd moeilijk om goed op te komen voor jezelf. In een blog dat gaat over opkomen voor jezelf leg ik uit wat je kunt doen om zelfverzekerder en assertiever te worden. Hoe zelfverzekerder je bent en hoe beter je weet hoe je op een constructieve manier assertief kunt zijn, des te makkelijker wordt het om op te komen voor jezelf en om je eigen grenzen goed te bewaken.
Tips voor meer zelfvertrouwen
Veel mensen vragen zich af: hoe wordt ik zelfverzekerder? In een blog over het vergroten van je zelfvertrouwen geef ik 7 tips om je zelfvertrouwen te vergroten
Negatieve gedachten en weinig zelfvertrouwen
Negatieve gedachten over jezelf, of over hoe anderen je beoordelen, spelen vaak een belangrijke rol wanneer je last hebt van een gebrek aan zelfvertrouwen.
Impostor syndroom
Je bent succesvol, maar ook vaak onzeker. Daarnaast ben je bang dat vandaag of morgen door de mand zult vallen, en zal blijken dat je helemaal niet zo goed bent als het lijkt. Als je je hierin herkent, heb je misschien last van het impostor syndrome. Het impostor syndrome is een veel onderzocht verschijnsel waar succesvolle vrouwen meer last van blijken te hebben dan mannen. Lees de blog Onzekerheid en bang door de mand te vallen: het impostor syndrome van Mariëlle Damoiseaux.
Onzekerheid overwinnen
In de blog Onzekerheid overwinnen beschrijf ik hoe vermijden mijn strategie was om om te gaan met onzekerheid. Het is een strategie die door veel mensen die zich onzeker voelen wordt gebruikt. Vermijden werkt vaak goed op de korte termijn, maar uiteindelijk heeft het vooral nadelige gevolgen. Het beste wat je kunt doen in plaats van vermijden, is leren om je niet meer te laten gijzelen door je onzekerheid. Hoe beter dat lukt, des te vrijer je bent.