Hoe word je gelukkig? is voor veel mensen een belangrijke vraag. Niet gek natuurlijk, want gelukkig zijn is wat iedereen natuurlijk graag wil zijn.
Wij mensen hechten zo veel waarde aan gelukkig zijn, dat streven naar geluk zelfs als grondrecht is vastgelegd in verdragen van de rechten van de mens (Algemene Vergadering Verenigde Naties, resolutie 65/309, 2011). Het doen van pogingen om gelukkig te worden is daarmee dus als recht opeisbaar.
Dat is natuurlijk mooi! Maar hoe word je gelukkig als je niet echt gelukkig bent?
Om gelukkig te kunnen zijn, moet je momenten van ongelukkig zijn kunnen accepteren
In een blog die gaat over de vraag ‘Hoe word je gelukkig?’, is het belangrijk om eerst iets te zeggen over ongelukkig kunnen zijn. Je kunt namelijk niet echt gelukkig zijn als je niet ook in staat bent om ongelukkig te zijn. Verdriet, teleurstelling en soms ongelukkig zijn: het hoort onvermijdelijk bij het leven.
Naast het doen van de goede dingen, is vaak ook het (leren) accepteren van negatieve ervaringen, gedachten en gevoelens een belangrijke voorwaarden om een goed en gelukkig leven te kunnen leiden.
Een negatief zelfbeeld kan gevoelens geluk en tevreden zijn behoorlijk in de weg zitten. Herken je dit? Kijk dan eens bij Coaching zelfbeeld
Hoe word je gelukkig?
We doen het bijna allemaal: een gelukkig leven nastreven. Maar wat kun je doen om een gelukkig leven te leiden? Hoe word je gelukkig? En wat is eigenlijk gelukkig genoeg?
Zoveel mogelijk genieten?
Veel mensen proberen gelukkig te leven door zoveel mogelijk te ‘genieten’. Bijvoorbeeld door verre reizen te maken of mooie spullen te kopen. Of door in het weekend leuke dingen te doen met vrienden, een mooie auto te rijden of een huis te kopen met een grotere tuin.
Dat we graag dingen doen die leuk zijn of ons een kick geven, is niet zo gek. Als je leuke of bijzondere dingen doet of koopt, kun je je op dat moment gelukkig voelen.
Het effect van genieten is helaas niet erg duurzaam
Toch schuilt er bij genieten een addertje onder het gras. Want het gevoel van genieten wordt door tijdelijke, meestal kortdurende omstandigheden opgeroepen. Daarna kom je weer onherroepelijk terug in het gewone en misschien wel wat saaie leven van alledag. Of je je daarmee dan nog gelukkig voelt, wordt helaas niet bepaald door het feit dat je kort daarvoor nog ergens van hebt kunnen genieten.
Ter illustratie: iemand kan intens genieten van het bezoek dat hij heeft van een dierbare vriend. Maar daarna misschien wel des te indringender de gevoelens van eenzaamheid en ongelukkig zijn ervaren. En andersom: iemand kan heel verdrietig zijn om de dood van zijn trouwe viervoeter, en tegelijkertijd weten en ervaren dat hij een heel goed en gelukkig leven leidt.
Een gelukkig leven zonder ‘genieten’ is misschien niet goed voorstelbaar. Maar veel investeren in genieten is beslist niet de garantie voor een gelukkig leven en dus niet het antwoord op de vraag: hoe word je gelukkig?
Als genieten geen garantie is voor gelukkig zijn, wat dan wel?
De garantie op een gelukkig leven kan natuurlijk niemand gegeven worden. Toch kun je zelf wel degelijk invloed uitoefenen op de mate waarin je gelukkig bent.
Onderzoek naar geluk toont namelijk aan dat duurzame en stabiele gevoelens van geluk en een leven waarmee je gelukkig en tevreden bent, vooral afhankelijk is van de volgende drie activiteiten: investeren in persoonlijke groei, zinvolle activiteiten ontplooien, energie steken in vriendschappelijke relaties.
Investeer in je persoonlijke groei en ontwikkeling
Een deel van het antwoord op de vraag: hoe word je gelukkig? is dus dingen doen die bijdragen aan je persoonlijke groei en ontwikkeling. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan leren piano spelen of een nieuwe taal leren. Of leren om je geduld beter te bewaren of je beter aan afspraken te houden. Grote, maar ook kleine investeringen in jezelf dragen aantoonbaar bij aan een gelukkiger leven.
Steek tijd in zinvolle en betekenisvolle activiteiten
Een ander antwoord op de vraag: hoe word je gelukkig? is te vinden in het doen van activiteiten die jij op het niveau van zingeving waardevol vindt. Je kunt hierbij denken aan bijdragen aan bijdragen aan een schonere buurt, taalles geven aan vluchtelingen of je bekommeren om eenzame ouderen in jouw omgeving.
Investeer in vriendschappelijke relaties
Onderzoek laat zien dat een heel belangrijk deel van het antwoord op de vraag: hoe word je gelukkig? zit in het onderhouden van fijne en goede relaties met mensen. Goede relaties dragen in belangrijke mate aan een goed en fijn leven.
Omstandigheden kunnen geluk een handje helpen, maar soms ook behoorlijk in de weg zitten
Omstandigheden kunnen een gelukkig leven geldt uiteraard soms in de weg zitten. Een sterfgeval in je directe omgeving bijvoorbeeld. Of een ruzie met iemand waarmee je het altijd goed hebt kunnen vinden.
Andersom geldt hetzelfde: positieve gebeurtenissen kunnen het geluksgevoel een boost geven. Win je de hoofdprijs in de loterij, of ben je net getrouwd met je lief, dan voel je je waarschijnlijk gelukkiger dan daarvoor.
Maar: het effect van omstandigheden op onze geluksbeleving is, net als dat van intens genieten, meestal slechts van tijdelijke aard.
Geluk wordt ook bepaald door hoe je denkt over jezelf en betekenis geeft aan je ervaringen
Je investeert in jezelf, besteedt tijd aan waardevolle en zinvolle activiteiten en je hebt een fijne vriendenkring. Maar toch ben je niet echt gelukkig met je leven. Waar zou dit kunnen komen? En hoe word je dan gelukkig?
De goede dingen doen en toch niet zo gelukkig zijn
Als je, ondanks dat je investeert in gelukkig makende activiteiten, toch niet zo gelukkig bent met je leven, dan kan dat komen door jouw ‘venster op de wereld’. Door de manier waarop je geneigd bent te denken over jezelf en over wat je in het leven meemaakt:
- Waar de één zich makkelijk uit het veld laat slaan, krijgt iemand anders bij tegenslag en moeilijkheden energie om aan te pakken;
- Waar de één zich snel gekwetst voelt, haalt iemand anders veel makkelijker zijn schouders op;
- Waar de één zich vaak en snel ergert, glimlacht iemand anders vaak geamuseerd;
- Waar de één eerder de onmogelijkheden ziet, ziet iemand anders vaker de kansen;
- Waar de één niet snel, of bijna nooit tevreden is over zijn eigen prestaties, is iemand anders meestal tevreden met hoe het is;
- Waar de één vaak mensen en situaties onzeker tegemoet treedt, stapt iemand anders daar juist vol zelfvertrouwen op af.
Als je je meer herkent in ‘de één’ dan in ‘iemand anders’, ben je mogelijk kritisch van aard, misschien onzeker van jezelf, perfectionistisch, wat zwaar op de hand of vaak wat pessimistisch. Deze (persoons)kenmerken kunnen leiden tot negatieve evaluaties van jezelf en van de ervaringen die je opdoet. Deze evaluaties op hun beurt kunnen ten koste gaan van je tevredenheid met jezelf en het leven en daarmee met je gevoelens van geluk.
Niet zo gelukkig zijn en ook (zelf)kritisch, onzeker, faalangstig, perfectionistisch of pessimistisch van aard?
Iedereen wil gelukkig zijn. En hoewel veel mensen daarvoor erg hun best doen, zien we in onze praktijk als psycholoog en coach vaak mensen waarbij één of meerdere (persoons)kenmerken dit bemoeilijken. Geluk wordt dan in de weg gezeten door wat Peeters ‘onrealistisch pessimisme’ noemt. (Tijdschrift voor Geestelijk Leven, 37, 15-23, 2011).
Kun je wel wat hulp gebruiken?
Hoe word je gelukkig? Speelt voor jou deze vraag en wil je onderzoeken wat je kunt doen om positiever in het leven te staan, neem dan eens contact op met ons. We kunnen dan een vrijblijvende afspraak maken en bespreken wat wij voor jou zouden kunnen betekenen.
Albert van Veen, 21 februari 2020
Contact
Voor vragen of voor het maken van een vrijblijvende afspraak kun je contact opnemen met ons. Wij zijn bereikbaar op 024 397 8892
Een mail sturen kan ook: info@md-act.nl
MD-act biedt trainingen en coaching door heel Nederland.
Gerelateerd artikel
Gelukkig zijn
In haar blog Gelukkig zijn gaat Mariëlle Damoiseaux in op de positieve effecten van gelukkig zijn, van welbevinden. Het blijkt, dat meer welbevinden samengaat met meer veerkracht. Deze veerkracht heb je nodig om goed om te kunnen gaan met tegenslag en verlies. Niet onlogisch misschien, maar onderzoek laat dus zien dat hoe gelukkiger iemand met zijn leven is, des te beter hij of zij kan omgaan met de moeilijke en verdrietige omstandigheden die nu eenmaal horen bij het leven.