Gelukkig zijn is voor mensen belangrijk. Wij hechten daar zo veel waarde aan, dat streven naar geluk zelfs als grondrecht is vastgelegd in verdragen van de rechten van de mens (Algemene Vergadering Verenigde Naties, resolutie 65/309, 2011). Het doen van pogingen om gelukkig te worden is dus zelfs als recht opeisbaar. Dat is natuurlijk mooi, maar hoe doe je dat, gelukkig of gelukkiger worden.

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met ons!
024 3978 892 info@MD-act.nl

Hoe word je gelukkig?

We doen het bijna allemaal: een gelukkig leven nastreven. Maar wat kun je doen om een gelukkig leven te leiden?

Veel mensen proberen gelukkig te leven door zoveel mogelijk te ‘genieten’. Bijvoorbeeld door verre reizen te maken, mooie spullen te kopen, in het weekend gezellig door te zakken met vrienden, een mooie auto te rijden, een pilletje op een dansfeest te slikken of een huis te kopen met een grotere tuin.

Dat we graag dingen doen die leuk zijn of ons een kick geven, is niet zo gek: als je leuke, gave, bijzondere of spannende dingen doet of koopt, kun je je op dat moment gelukkig, bevoorrecht of bijzonder voelen. Toch schuilt er bij genieten een addertje onder het gras: genieten wordt altijd opgeroepen door tijdelijke, meestal kortdurende omstandigheden, waarna je weer onherroepelijk terugkomt in het gewone en misschien wel wat saaie leven van alledag. En of je je dan nog gelukkig voelt, wordt niet bepaald door het feit dat je kort daarvoor nog ergens van hebt kunnen genieten.

Ter illustratie: iemand kan intens genieten van het bezoek dat hij heeft van een dierbare vriend, en de eenzaamheid en gevoelens van ongelukkig zijn des te indringender ervaren wanneer hij weer alleen is. En andersom: iemand kan heel verdrietig zijn om de dood van zijn trouwe viervoeter, en tegelijkertijd weten en ervaren dat hij een heel goed en gelukkig leven leidt.

Met andere woorden: hoewel een gelukkig leven zonder ‘genieten’ niet goed voorstelbaar is, is vooral investeren in genieten geen garantie voor een gelukkig leven.

Als genieten geen garantie is voor gelukkig zijn, wat dan wel?

De garantie op een gelukkig leven kan natuurlijk niemand gegeven worden. Toch kun je zelf wel degelijk invloed uitoefenen op de mate waarin je gelukkig bent. Onderzoek naar geluk toont namelijk aan dat duurzame en stabiele gevoelens van geluk en een leven waarmee je gelukkig en tevreden bent, vooral afhankelijk is van de volgende activiteiten:

  • Investeren in je persoonlijke groei en ontwikkeling
    Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan leren piano spelen, een nieuwe taal leren, leren om je geduld beter te bewaren of je beter aan afspraken te houden. Grote, maar ook kleine investeringen in jezelf dragen aantoonbaar bij aan een gelukkiger leven.
  • Zinvolle en betekenisvolle activiteiten ontplooien
    Hierbij gaat het om activiteiten die voor jou op het niveau van zingeving waardevol zijn. Je kunt hierbij denken aan bijdragen aan een schonere buurt, taalles geven aan vluchtelingen of koffie drinken bij eenzame ouderen in jouw omgeving.
  • (last but not least) investeren in vriendschappelijke relaties
    Onderzoek laat zien dat het hebben en onderhouden van fijne en goede relaties met mensen in belangrijke mate bijdraagt aan een goed en fijn leven.

Voor iedereen die wel wat gelukkiger zou willen zijn is het goede nieuws dus, dat je gelukkig zijn kunt bevorderen door tijd te investeren in de hierboven genoemde activiteiten.

Omstandigheden kunnen geluk een handje helpen, maar soms ook behoorlijk in de weg zitten

Bij alles wat je investeert in een gelukkig leven geldt uiteraard dat omstandigheden geluk soms behoorlijk in de weg kunnen zitten. Een sterfgeval in je directe omgeving bijvoorbeeld, of een ruzie met iemand waarmee je het altijd goed hebt kunnen vinden, kunnen gevoelens van geluk flink verstoren. Andersom geldt hetzelfde: win je de hoofdprijs in de loterij, of ben je net getrouwd met je lief, dan voel je je waarschijnlijk gelukkiger dan daarvoor.

Maar: het effect van omstandigheden op onze geluksbeleving is, net als dat van ‘genietingen’, meestal slechts van tijdelijke aard.

Geluk wordt ook bepaald door hoe je denkt over jezelf en betekenis geeft aan je ervaringen

Je investeert in jezelf, besteedt tijd aan waardevolle en zinvolle activiteiten en je hebt een fijne vriendenkring. Maar toch ben je niet echt gelukkig met je leven. Als dat het geval is, dan kan dat komen door jouw ‘venster op de wereld’, door de manier waarop je geneigd bent te denken over jezelf en over wat je in het leven meemaakt:

Waar de één zich makkelijk uit het veld laat slaan, krijgt iemand anders bij tegenslag en moeilijkheden energie om aan te pakken; waar de één zich snel gekwetst voelt, haalt iemand anders makkelijker zijn schouders op; waar de één zich aan veel ergert, glimlacht iemand anders vaak geamuseerd; waar de één eerder de onmogelijkheden ziet, ziet iemand anders vaker de kansen; waar de één niet snel of bijna nooit tevreden is over zijn eigen prestaties, is iemand anders meestal tevreden met hoe het is; waar de één vaak mensen en situaties onzeker tegemoet treedt, stapt iemand anders daar juist vol zelfvertrouwen op af.

Als je je meer herkent in ‘de één’ dan in ‘iemand anders’, ben je mogelijk kritisch van aard, misschien onzeker van jezelf, perfectionistisch, wat zwaar op de hand of vaak wat pessimistisch. Deze (persoons)kenmerken kunnen leiden tot negatieve evaluaties van jezelf en van de ervaringen die je opdoet. Deze evaluaties op hun beurt kunnen ten koste gaan van je tevredenheid met jezelf en het leven en daarmee met je gevoelens van geluk.

Zoek je naar tips voor werkgeluk? Bel ons direct
024 3978 892 info@MD-act.nl

Niet zo gelukkig zijn en ook (zelf)kritisch, onzeker, faalangstig, perfectionistisch of pessimistisch van aard?

Iedereen wil gelukkig zijn. En hoewel veel mensen daarvoor erg hun best doen, zien we in onze praktijk als psycholoog en coach vaak mensen waarbij één of meerdere (persoons)kenmerken dit bemoeilijken. Geluk wordt dan in de weg gezeten door wat Peeters ‘onrealistisch pessimisme’ noemt. (Tijdschrift voor Geestelijk Leven, 37, 15-23, 2011).

Herken je dit bij jezelf? En wil je onderzoeken wat je kunt doen om positiever in het leven te staan, neem dan eens contact op met ons. We kunnen dan een vrijblijvende afspraak maken en bespreken wat wij voor jou zouden kunnen betekenen.

Tags: (Werk)geluk

Albert van Veen op 21 februari 2020
NIP-Registerpsycholoog | MD assessment coaching training

Albert van Veen, coach Nijmegen en omgeving, is registerpsycholoog NIP Arbeid & Organisatie en tevens een door het CRKBO erkende trainer voor het kort beroepsonderwijs.

Sinds 1995 coacht en traint Albert medewerkers, leidinggevenden en (management)teams. Lees verder

Albert is bereikbaar op 024 3978 892

MD-act biedt trainingen en coaching door heel Nederland
Bekijk alle blogs van Albert van Veen

GERELATEERD

  • In haar blog Gelukkig zijn: hoe word je gelukkiger? gaat Mariëlle Damoiseaux in op de positieve effecten van gelukkig zijn, van welbevinden. Het blijkt, dat meer welbevinden samengaat met meer veerkracht. Deze veerkracht heb je nodig om goed om te kunnen gaan met tegenslag en verlies. Niet onlogisch misschien, maar onderzoek laat dus zien dat hoe gelukkiger iemand met zijn leven is, des te beter hij of zij kan omgaan met de moeilijke en verdrietige omstandigheden die nu eenmaal horen bij het leven.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.