Ga naar de inhoud
  • Tevredenheidsgarantie
  • NIP geregistreerd
  • Noloc geregistreerd
  • 30 jaar ervaring
  • 024 3978 892
  • info@md-act.nl
  • Assessment
    • Groepsassessment
    • Ontwikkelassessment
    • Selectie assessment
  • Coaching
  • Trainingen
  • Loopbaancoaching
  • Blogs
  • Over
    • Over MD-act
    • Reviews
  • Contact
  • Assessment
    • Groepsassessment
    • Ontwikkelassessment
    • Selectie assessment
  • Coaching
  • Trainingen
  • Loopbaancoaching
  • Blogs
  • Over
    • Over MD-act
    • Reviews
  • Contact

Hoe vind ik een goede coach? Praktische tips

Share
gepubliceerd: 30 april 2015 |
Aantal views: 2.590

Hoe vind ik een goede coach? Praktische tips

‘Hoe vind ik een goede coach? Als je bezig bent met deze vraag, dan heb je misschien al eens de zoekopdracht: ‘ik zoek een coach’ ingetypt. In dat geval zal je er zijn achtergekomen dat het aanbod aan coaches heel erg groot is. Het aanbod is zo onwaarschijnlijk groot, dat het zoeken naar een coach kan voelen als het zoeken naar een kleine speld in een veel te grote hooiberg.

Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, hebben wij voor jou een aantal tips op een rijtje gezet die je bij je zoektocht van pas kunnen komen.

Aan het einde van deze blog bieden we je ook nog een checklist aan. Hierin staan acht kenmerken beschreven waaraan je een goede coach herkent, met een toelichting waarom deze zo belangrijk zijn.

Hoe vind ik een goede coach: tips

Hieronder geef ik je drie verschillende aspecten waar je bij het vinden van een voor jou goede coach naar kunt kijken:

  1. Waar heeft je vraag betrekking op?
  2. Welke werkwijze spreekt je aan?
  3. De kwaliteit van de coach

Waar heeft je vraag betrekking op?

Je zoektocht naar de juiste coach wordt makkelijker, wanneer je weet wat de aard van je vraag is. Daarom begint het zoeken naar een goede coach eerst met duidelijkheid krijgen over het soort vraag waar je mee zit. In welke van de drie onderstaande opties past je vraag het beste?

Somberheid, neerslachtig zijn, lusteloosheid

Je zit al een lange tijd niet lekker in je vel, je voelt je somber. Je hebt nergens zin in. Je hebt ook het idee dat het niet vanzelf voorbij zal gaan. Dit kan passen bij overspanning of burn-out zijn. Dan is het goed om je huis- of bedrijfsarts te bezoeken. In overleg met je organisatie kun je overwegen om een ervaren burn-out coach in de arm te nemen.

Als je voor de gevoelens van neerslachtigheid en somberheid eigenlijk geen verklaring hebt, dan heb je mogelijk last van een depressie. Dan moet je geen coach zoeken, maar een therapeut. Als je inderdaad hulp zou willen zoeken, ga dan eerst naar je huisarts. Die kan voor een doorverwijzing zorgen. Omdat hij het netwerk van hulpverleners goed kent, kan hij je ook helpen bij het vinden van een goede therapeut.

Balans opmaken, op kruispunt in je leven staan

Je hebt vragen die gaan over de kwaliteit van je leven. Voorbeelden van dergelijke vragen zijn: staat de tijd en energie die ik stop in mijn werk in verhouding tot wat ik investeer in mijn privé leven, maak ik hierbij wel de juiste keuzes? Wat is ervoor nodig om mijn leven meer zin en inhoud te geven? Ik heb geen doel in mijn leven, hoe kan ik daarvoor zorgen? Wat kan ik doen om meer controle te hebben over mijn eigen leven? Als je bij het zoeken naar ‘antwoorden’ op dit soort vragen iemand zoekt die je daarbij kan helpen, is een life-coachvoor jou mogelijk een goede optie.

Persoonlijke effectiviteit

De vragen die je hebt, zijn vooral relevant voor jou in je rol als professional. Je hebt bijvoorbeeld geregeld problemen in de samenwerking met collega’s. Of je geeft leiding en merkt dat je het lastig vindt om je medewerkers kritische feedback te geven. Of je bent zo perfectionistisch, dat het je vaak moeite kost om je deadlines te halen. Of werkzaamheden verlopen niet goed omdat je absoluut niet goed bent in plannen en organiseren. Je hebt dan een werkgerelateerde (ontwikkel)vraag. In die gevallen komt de traditionele coach het meest in aanmerking.

Welke werkwijze spreekt je aan?

Ik beschrijf hieronder niet uitgebreid alle verschillende methoden die in gebruik zijn, maar ik beperk me tot het noemen van een aantal veelgebruikte en wat mij betreft deugdelijke methoden. Mijn belangrijkste boodschap is: verdiep je enigszins in gangbare coachingsmethoden: ze verschillen nogal van elkaar en de ene methode zal je waarschijnlijk veel meer aanspreken dan de andere. Als je weet wat je aanspreekt, en weet wat beslist niet bij je lijkt te passen, kun je daarmee bij je zoektocht rekening houden. Er zijn erg veel uiteenlopende methoden die door een coach gebruikt kunnen worden.

Deugdelijke methoden

Voorbeelden van deugdelijke methoden zijn:

  • Oplossingsgericht coachen
  • Rationele Emotieve Therapie
  • Transactionele Analyse
  • Voice Dialogue
  • Socratisch coachen
  • Coachen met ACT
  • Systemisch coachen

Over het gebruik van de Rationele Emotieve Therapie (RET) in coaching hebben wij een blog geschreven: Self fulfilling prophecy: anders leren omgaan met negatieve verwachtingen. Voice Dialogue komt uitgebreid aan de orde in de door ons geschreven blog Negatieve stemmen in je hoofd. Wil je meer weten over deze of de overige genoemde methoden, kun je even Googlen: er is veel informatie beschikbaar.

De kwaliteit van de coach

Je komt er pas echt achter of een coach goed is, als je met hem of haar hebt gewerkt. Maar waar kun je op letten om met enige zekerheid te kunnen zeggen of je te maken hebt met een goede coach zonder met hem/haar te hebben gewerkt?

Hieronder beschrijf ik een aantal kenmerken waar je op kunt letten. Op hoe meer aspecten iemand positief scoort, hoe groter de kans dat sprake is van een goede coach.

Wat is een goede coach? En hoe vind ik een goede coach?

Senioriteit

Zoek naar informatie, bijvoorbeeld op de website, over hoeveel ervaring iemand als coach heeft. Hoe langer iemand als coach werkt, des te groter is de kans dat hij als coach bedreven is.

Als iemand al gedurende een langere periode zijn hoofd als coach boven water heeft kunnen houden, is dit een indicatie voor kwaliteit: er is kennelijk vraag naar deze coach. Dit geldt natuurlijk vooral voor coaches die fulltime mensen coachen en begeleiden. Het merendeel van de coaches heeft echter een vaste baan en ‘doet’ coaching er parttime bij. In die gevallen is langdurig als coach actief zijn een minder overtuigende indicatie dat sprake is van kwaliteit.

Beroepsvereniging

Kijk of de coach is aangesloten bij een beroepsvereniging. Leden daarvan moeten aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo moeten zij bijvoorbeeld een minimale hoeveelheid ervaring hebben, zijn zij vaak verplicht om een aantal intervisie uren per jaar te volgen en/of moeten zij jaarlijks een minimum aantal studiepunten op het vakgebied verwerven.

Kennis van inter- en intra-menselijke processen

Voor veel coachvragen is het belangrijk dat een coach verstand heeft van inter- en intra-menselijke processen: welke processen spelen een rol bij gedrag en emoties. Iemand die bijvoorbeeld een studie psychologie of sociologie heeft afgerond, heeft daar waarschijnlijk meer kijk op dan iemand die na het afronden van een studie boekhouden heeft gekozen voor de rol van werkgerelateerde coach. Ook van een therapeut of psychiater die als coach werkzaam is, mag je verwachten dat hij kennis heeft van relevante intermenselijke processen.

Positieve beoordelingen

Positieve beoordelingen van cliënten zeggen natuurlijk ook iets over de kwaliteit van de coach in kwestie. De geloofwaardigheid van een serie anonieme beoordelingen is niet erg groot, dus ga op de website op zoek naar statements waar cliënten hun volledige naam, functie en de organisatie waarvoor zij werkzaam zijn bij hebben vermeld.

Vrijblijvend kennismaken

Of iemand, die een professionele coach lijkt te zijn, voor jou ook een goede coach is, blijkt pas wanneer je samen aan het werk bent geweest; is er een ‘klik’ en is de aanpak voor jou inspirerend en verhelderend? Het aanbieden van de mogelijkheid om vrijblijvend kennis te maken, moet naar mijn oordeel een vanzelfsprekendheid zijn. In dit kennismakingsgesprek moet niet alleen de vraag waarmee je aan het werk wilt aan de orde komen, maar moet de coach je ook inzicht gegeven in de wijze waarop hij met je vraag aan de slag zou willen gaan.

Gratis checklist ‘Hoe vind ik een goede coach’

Antwoorden op de bovenstaande vragen kunnen je helpen wanneer je op internet op zoek wilt gaan naar een goede coach. Wanneer je voor hulp hierbij iemand in je organisatie of in je netwerk inschakelt, kunnen bovenstaande vragen natuurlijk ook prima dienen als richtlijn bij jullie gezamenlijke zoektocht.

Als je de eerste schifting hebt gemaakt, is een persoonlijke kennismaking de finale stap in je zoektocht. Want face to face krijg je pas een goed beeld van de coach.

Wij hebben een checklist die je kunt gebruiken wanneer je op zoek bent naar een goede coach. Er staan acht kenmerken in beschreven waaraan iemand moet voldoen om voor jou een goede coach te kunnen zijn. We leggen ook uit waarom deze kenmerken zo belangrijk zijn. Als je enkele gegevens invult, sturen we je een PDF van deze checklist gratis toe.

Gratis aanvragen Checklist voor het vinden van een goede coach

Online coaching

Voor het vinden van een goede online coach kun je bovenstaande checklist natuurlijk ook goed gebruiken. Omdat je in coachingsgesprekken vaak privacygevoelige zaken met elkaar bespreekt, komt er bij online coaching een belangrijke kwaliteitseis bij: voldoet de applicatie waar de coach gebruik van maakt voor het videobellen aan de privacy eisen.

Veel applicaties voldoen niet. Er kan bijvoorbeeld relatief eenvoudig ingebroken worden in de gesprekken, waardoor de privacy niet gegarandeerd is. Een ander bezwaar kan zijn dat de beheerder jouw persoonlijke gegevens deelt met derden.

Wij maken gebruik van applicaties die AVG-proof zijn. Deze voldoen aan de Europese regels voor privacy. Voor meer info over de (on)veiligheid van applicaties voor beeldbellen, zie bijvoorbeeld Keuzehulp Privacy Videobellen of de checklist van het Nederlands Huisartsen genootschap

Persoonlijk kennismaken

Als je op zoek bent naar een professionele (online) coach, neem dan contact op met ons voor het maken van een vrijblijvende kennismaking. Gebruik de link als je eerst wil weten hoe anderen ons als coaches hebben beoordeeld

Wil je meer informatie of een vrijblijvende kennismaking met een van onze coaches afspreken? Neem dan contact op met ons.

Albert van Veen, 30 april 2015

Contact

Heb je nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons. Wij zijn bereikbaar op 024 397 8892

Een mail sturen kan ook: info@md-act.nl

MD-act biedt trainingen en coaching door heel Nederland.

 

Gerelateerd Artikel

Zo vind je een goede coach

Psychologie magazine heeft een informatief artikel gewijd aan de vraag: hoe vind ik een goede coach?

Dit artikel aanvragen

Loading...
Checklist voor het vinden van een goede coach

Checklist goede coach vinden

In deze checklist worden:

  • Acht kenmerken beschreven waaraan je een goede coach herkent.
  • Als je je gegevens invult
  • Krijg je per mail de checklist gratis toegestuurd.

Aanvragen Checklist vinden van goede coach

Loading...
Coach / Psycholoog Albert van Veen

Albert van Veen

Coach/Psycholoog

Albert van Veen, coach Nijmegen en coach Arnhem en omgeving, is registerpsycholoog NIP Arbeid & Organisatie en tevens een door het CRKBO erkende trainer voor het kort beroepsonderwijs. Sinds 1995 coacht en traint Albert medewerkers, leidinggevenden en (management)teams.

Heb je vragen, of wil je met Albert van Veen van gedachten wisselen over dit blog, neem dan contact op.

06 515 889 17
albert.vanveen@md-act.nl

bekijk profiel..

Wil je regelmatig informatieve blogs ontvangen
over onderwerpen op het terrein van mens en werk?

Linkedin Facebook

Contactgegevens

Adres
Paulus Potterweg 65
6562 XK
Groesbeek

  • 024 3978 892
  • info@md-act.nl

Over MD-ACT

  • Over MD-ACT
  • Contact
  • Blogs
  • Trainers

Coaching Locaties

  • Coach Nijmegen
  • Coach Utrecht
  • Coach Maastricht
  • Coach Eindhoven
  • Coach Amsterdam
  • Coach Nijmegen
  • Coach Utrecht
  • Coach Maastricht
  • Coach Eindhoven
  • Coach Amsterdam
  • Route beschrijving
  • Tevredenheidsgarantie
  • NIP geregistreerd
  • Noloc geregistreerd
  • 30 jaar ervaring

Webdesign Swipe Media

|

Privacyverklaring

|

Cookieverklaring 

  • Assessment
    • Groepsassessment
    • Ontwikkelassessment
    • Selectie assessment
  • Coaching
  • Trainingen
  • Loopbaancoaching
  • Blogs
  • Over
    • Over MD-act
    • Reviews
  • Contact

Neem contact op:

  • 024 3978 892
  • info@md-act.nl

Vertel ons wat je zoekt