Als je op zoek bent naar een coach, dan heb je misschien de zoekopdracht: ‘ik zoek een coach’ al eens ingetypt. In dat geval zal je er zijn achtergekomen dat het aanbod aan coaches erg groot is. Het aanbod is zo onwaarschijnlijk groot, dat het zoeken naar een coach kan voelen als het zoeken naar een kleine speld in een veel te grote hooiberg. Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, hebben wij voor jou een aantal tips op een rijtje gezet die je bij je zoektocht van pas kunnen komen.

Aan het einde van deze blog bieden we je ook nog een checklist aan. Hierin staan acht kenmerken beschreven waaraan je een goede coach herkent, met een toelichting waarom deze zo belangrijk zijn. Zoek je een coach, vraag dan deze checklist gratis aan.

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met ons!
024 3978 892 info@MD-act.nl

Tips voor het vinden van een goede (online) coach

 1. Wat is precies je vraag?

  Je zoektocht naar de juiste coach wordt makkelijker, wanneer je weet wat de aard van je vraag is. Daarom begint het zoeken naar een goede coach eerst met duidelijkheid krijgen over het soort vraag waar je mee zit. In welke van de drie onderstaande opties past je vraag het beste?

  a) Je zit al een tijdje niet lekker in je vel, bijvoorbeeld omdat je je somber of onzeker voelt. Misschien is het anderen zelfs al opgevallen. Je hebt het idee dat het niet vanzelf voorbij zal gaan. Dan moet je geen coach zoeken, maar een therapeut. Als je inderdaad hulp zou willen zoeken, ga dan eerst naar je huisarts. Die kan voor een doorverwijzing zorgen. Omdat hij het netwerk van hulpverleners goed kent, kan hij je ook helpen bij het vinden van een goede therapeut.

  b) Je hebt vragen die gaan over de kwaliteit van je leven. Voorbeelden van dergelijke vragen zijn: staat de tijd en energie die ik stop in mijn werk in verhouding tot wat ik investeer in mijn privé leven, maak ik hierbij wel de juiste keuzes? Wat is ervoor nodig om mijn leven meer zin en inhoud te geven? Ik heb geen doel in mijn leven, hoe kan ik daarvoor zorgen? Wat kan ik doen om meer controle te hebben over mijn eigen leven? Als je bij het zoeken naar ‘antwoorden’ op dit soort vragen iemand zoekt die je daarbij kan helpen, is een life-coachvoor jou mogelijk een goede optie.

  c) De vragen die je hebt, zijn vooral relevant voor jou in je rol als professional. Je hebt bijvoorbeeld geregeld problemen in de samenwerking met collega’s. Of je geeft leiding en merkt dat je het lastig vindt om je medewerkers kritische feedback te geven. Of je bent zo perfectionistisch, dat het je vaak moeite kost om je deadlines te halen. Of werkzaamheden verlopen niet goed omdat je absoluut niet goed bent in plannen en organiseren. Je hebt dan een werkgerelateerde (ontwikkel)vraag. In die gevallen komt de traditionele coach het meest in aanmerking.

 2. Welke werkwijze spreekt je aan?

  Ik beschrijf hieronder niet uitgebreid alle verschillende methoden die in gebruik zijn, maar ik beperk me tot het noemen van een aantal veelgebruikte en wat mij betreft deugdelijke methoden. Mijn belangrijkste boodschap is: verdiep je enigszins in gangbare coachingsmethoden: ze verschillen nogal van elkaar en de ene methode zal je waarschijnlijk veel meer aanspreken dan de andere. Als je weet wat je aanspreekt, en weet wat beslist niet bij je lijkt te passen, kun je daarmee bij je zoektocht rekening houden. Er zijn erg veel uiteenlopende methoden die door een coach gebruikt kunnen worden. Voorbeelden van deugdelijke methoden zijn:

  a) Oplossingsgericht coachen
  b) Rationele Emotieve Therapie
  c) Transactionele Analyse
  d) Voice Dialogue
  e) Socratisch coachen
  f) Coachen met ACT
  g) Systemisch coachen
  i) NLP

  Over het gebruik van de Rationele Emotieve Therapie (RET) in coaching hebben wij een blog geschreven: Coaching: anders leren omgaan met eigen verwachtingen. Voice Dialogue komt uitgebreid aan de orde in de door ons geschreven blog Coaching: werken met de stemmen in je hoofd. Wil je meer weten over deze of de overige genoemde methoden, kun je even Googlen: er is veel informatie beschikbaar.

 3. De kwaliteit van de coach
  Om er achter te komen of een coach goed is, moet je met hem hebben gewerkt. Waar moet je op letten om, voordat je met iemand hebt gewerkt, met enige zekerheid te kunnen zeggen of je wel of juist niet met een goede werkgerelateerde coach te maken hebt? Hieronder beschrijf ik een aantal kenmerken waar je op zou moeten letten. Op hoe meer aspecten iemand positief scoort, hoe groter de kans dat sprake is van een kwalitatief goede coach
a) Zoek naar informatie, bijvoorbeeld op de website, over hoeveel ervaring iemand als coach heeft. Hoe langer iemand als coach werkt, des te groter is de kans dat hij als coach bedreven is.

Als iemand al gedurende een langere periode zijn hoofd als coach boven water heeft kunnen houden, is dit een indicatie voor kwaliteit: er is kennelijk vraag naar deze coach. Dit geldt natuurlijk vooral voor coaches die fulltime mensen coachen en begeleiden. Het merendeel van de coaches heeft echter een vaste baan en ‘doet’ coaching er parttime bij. In die gevallen is langdurig als coach actief zijn een minder overtuigende indicatie dat sprake is van kwaliteit.

b) Kijk of de coach is aangesloten bij een beroepsvereniging. Leden daarvan moeten aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo moeten zij bijvoorbeeld een minimale hoeveelheid ervaring hebben, zijn zij vaak verplicht om een aantal intervisie uren per jaar te volgen en/of moeten zij jaarlijks een minimum aantal studiepunten op het vakgebied verwerven.

c) Voor veel coachvragen is het belangrijk dat een coach verstand heeft van inter- en intra-menselijke processen: welke processen spelen een rol bij gedrag en emoties. Iemand die bijvoorbeeld een studie psychologie of sociologie heeft afgerond, heeft daar waarschijnlijk meer kijk op dan iemand die na het afronden van een studie boekhouden heeft gekozen voor de rol van werkgerelateerde coach. Ook van een therapeut of psychiater die als coach werkzaam is, mag je verwachten dat hij kennis heeft van relevante intermenselijke processen.

d) Positieve beoordelingen van cliënten zeggen natuurlijk ook iets over de kwaliteit van de coach in kwestie. De geloofwaardigheid van een serie anonieme beoordelingen is niet erg groot, dus ga op de website op zoek naar statements waar cliënten hun volledige naam, functie en de organisatie waarvoor zij werkzaam zijn bij hebben vermeld.

e) Kun je vrijblijvend kennismaken?Of iemand, die een professionele coach lijkt te zijn, voor jou ook een goede coach is, blijkt pas wanneer je samen aan het werk bent geweest; is er een ‘klik’ en is de aanpak voor jou inspirerend en verhelderend? Het aanbieden van de mogelijkheid om vrijblijvend kennis te maken, moet naar mijn oordeel een vanzelfsprekendheid zijn. In dit kennismakingsgesprek moet niet alleen de vraag waarmee je aan het werk wilt aan de orde komen, maar moet de coach je ook inzicht gegeven in de wijze waarop hij met je vraag aan de slag zou willen gaan.

Antwoorden op de bovenstaande vragen kunnen je helpen wanneer je op internet op zoek wilt gaan naar een goede coach. Wanneer je voor hulp hierbij iemand in je organisatie of in je netwerk inschakelt, kunnen bovenstaande vragen natuurlijk ook prima dienen als richtlijn bij jullie gezamenlijke zoektocht.

Als je de eerste schifting hebt gemaakt, is een persoonlijke kennismaking de finale stap in je zoektocht. Want face to face krijg je pas een goed beeld van de coach.

Checklist gratis aanvragen

Wij hebben een checklist die je kunt gebruiken wanneer je op zoek bent naar een goede coach. Er staan acht kenmerken in beschreven waaraan iemand moet voldoen om voor jou een goede coach te kunnen zijn. We leggen ook uit waarom deze kenmerken zo belangrijk zijn. Als je enkele gegevens invult, sturen we je een PDF van deze checklist gratis toe.

Online coaching

Voor het vinden van een goede coach voor online coaching kun je bovenstaande checklist natuurlijk ook goed gebruiken. Omdat je in coachingsgesprekken vaak privacygevoelige zaken met elkaar bespreekt, komt er bij online coaching een belangrijke kwaliteitseis bij: voldoet de applicatie waar de coach gebruik van maakt voor het videobellen aan de privacy eisen.

Veel applicaties voldoen niet. Er kan bijvoorbeeld relatief eenvoudig ingebroken worden in de gesprekken, waardoor de privacy niet gegarandeerd is. Een ander bezwaar kan zijn dat de beheerder jouw persoonlijke gegevens deelt met derden.

Wij maken gebruik van applicaties die AVG-proof zijn. Deze voldoen aan de Europese regels voor privacy. Voor meer info over de (on)veiligheid van applicaties voor beeldbellen, zie bijvoorbeeld Keuzehulp Privacy Videobellen of de checklist van het Nederlands Huisartsen genootschap.

Persoonlijk kennismaken

Als je op zoek bent naar een professionele (online) coach, neem dan contact op met ons voor het maken van een vrijblijvende kennismaking. Gebruik deze link als je eerst wil weten hoe anderen ons als coaches hebben beoordeeld.

Zoek je naar tips of advies over persoonlijke ontwikkeling? Bel ons direct
024 3978 892 info@MD-act.nl

Tags: Coaching

Albert van Veen op 30 april 2015
NIP-Registerpsycholoog | MD assessment coaching training

Albert van Veen, coach Nijmegen en omgeving, is registerpsycholoog NIP Arbeid & Organisatie en tevens een door het CRKBO erkende trainer voor het kort beroepsonderwijs.

Sinds 1995 coacht en traint Albert medewerkers, leidinggevenden en (management)teams. Lees verder

Albert is bereikbaar op 024 3978 892

MD-act biedt trainingen en coaching door heel Nederland
Bekijk alle blogs van Albert van Veen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Checklist goede coach vinden

In deze checklist worden:

 • Acht kenmerken beschreven waaraan je een goede coach herkent.
 • Als je je gegevens invult
 • Krijg je per mail de checklist gratis toegestuurd .

Artikel aanvragen